BasBQ
Beef en Steak

Tandoori chicken zonder tandoor

 

Ronald Bonestroo

Kooltjesharker
Berichten
245
Vandaag de BBQ voor de 12e keer aan dit jaar :)

Op het menu stond Lamb Vindaloo met als bijgerecht Tandoori Chicken. Dat hoort eigenlijk in een tandoor, maar gewoon grillen op de kamado kan ook prima.
Er zijn speciale houders en spiesen om de kamado als een tandoor te gebruiken, maar voor mij werkt dit ook uitstekend.

Recept deze keer meegeleverd voor jullie. Lijkt ingewikkeld, maar is heel eenvoudig. Wel wat aparte ingrediƫnten die niet iedereen in huis heeft.


Benodigdheden

1kg drumsticks
50gr griekse yoghurt
sap van een halve citroen
2 tenen knoflook gepureerd of gehakt
3cm verse gember geraspt
1 theelepel gemalen komijnzaad
2 theelepel tandoori masala van TRS
2 theelepel Indiase chilipoeder Kashmiri
1 eetlepel rode kleurstof van Jo-La
peper en zout


Marinade



Alles in een ruime bak doen en flink doorroeren.
De kip bestrooien met peper en zout zoals je dat normaal ook zou doen. Daarna de kip in de marinade leggen en goed omroeren zodat alles met marinade bedekt is.


Afdekken met keukenfolie en in de koelkast minstens een nacht laten intrekken.


BBQ voorbereiden door een indirecte zone te maken en opstoken tot zo'n 180 graden.
Drumsticks eerst indirect garen tot 65 graden en dan er even afhalen.
BBQ opstoken tot zo'n 250 graden en de drumsticks even afgrillen boven de kolen om een lekker korstje te krijgen. Wees niet bang voor een paar donkere plekjes hier en daar! Dat is niet erg, geeft een partij smaak waar je u tegen zegt.
Let wel goed op, want 't moet natuurlijk niet verbranden!

Garneren met wat koriander en smullen maar!
IMG_8318.jpg
IMG_8319.jpg
 
Dat zijn lekkere plaatjes. Daar krijg je direct weer honger van top
 
lekker ga ik ook een keertje maken (y)
Heb je ook het recept voor de vindaloo
grzzz Blefke
Uiteraard!


Alstu:

Chicken Vindaloo





Benodigdheden





1kg dijfilet/braadsticks (lamsnek of lamsschouder mag ook!)
3 rode uien gesnipperd
500gr tomatenblokjes
6 tenen knoflook gepureerd of anderhalve eetlepel knoflookpasta
2 theelepels indiase chilipoeder extra hot
blikje tomatenpuree
2 bouillonblokjes verkruimeld
zout
peper
3 eetlepels ghee (of geklaarde boter, gewone boter kan ook maar verbrandt wel vrij snel)
200ml heet water
twee of drie takjes koriander


currypasta

1,5tl gemalen komijnzaad
2 tl kurkumapoeder
2 tl garam masala
2 tl tandoori masala
1/2 tl kaneel
1,5 tl gemalen mosterdzaad
1,5 tl gemalen korianderzaad
1 tl indiase chilipoeder extra hot
2 tl gemberpasta of 2cm verse gember geraspt
1 tl palmsuiker
3 eetlepels witte wijnazijn


Begin met de currypasta.

Meng alles in een vijzel en maak er een mooie pasta van.


Neem een mooie stoofpan en fruit daarin de uien op laag vuur in de drie eetlepels ghee. Voeg als de uien glazig beginnen te worden de knoflook toe.
Het mag best kleuren, maar let goed op dat 't niet verbrandt. Knoflook wordt heel bitter als 't verbrandt en dat verpest het hele gerecht.


Bestrooi de kip rijkelijk met peper en zout en doe deze bij de ui en knoflook in de pan. Na twee minuten voeg je de currypasta toe en dan is 't een kwestie van goed omroeren en omscheppen zodat de kip mooi kleurt door de pasta.

Na ongeveer 5 minuten is het tijd voor de tomatenpuree, chilipoeder en tomatenblokjes.
Even meebakken en na een minuut of 5-10 voeg je 200ml water en de bouillonblokjes toe en als 't pruttelt dan mag het vuur laag.

En nu komt 't aan op geduld...
Op een sudderplaatje of op de kleinste gaspit lekker laten pruttelen. Mocht het te ver indikken dan even een scheutje water of bouillon erbij. Te droog en 't brandt aan!


Na ongeveer 45 minuten tot een uur is het klaar en dan nog even op smaak brengen met wat peper en zout indien nodig.

Garneren met wat verse gesneden koriander en smikkelen maar!

Kan uiteraard ook met lamsvlees, ik gebruik dan het liefste lamsschouder. Bereidingstijd verdubbelt dan wel.
 
Dat zijn pas goede drumsticks! šŸ—
 
Terug
Bovenaan Onderaan