- Berichten
- 10.093
Beste bbq collega's
Enge tijd geleden hebben wij op het werk een nieuwe collega mogen verwelkomen. Hij komt uit Gambia.
Naast dat het een super aardige kerel is, is het ook een levensgenieter. Hij heeft de armoede in Gambia meegemaakt en beseft heel goed dat je alles uit het leven moet halen zokang het kan. Een van de geneugten van het leven is lekker eten en drinken.
Al pratende vertelde hij dat hij superkanja had gegeten. Ik vroeg wat dat was en hij liet een foto zien. Een stoofpotje.
Gelijk even googlen en een recept was snel gevonden.
Nu staan er meerdere recepten op het web, maar op aangeven van mijn collega heb ik het volgende aangehouden:
1 kilo riblap
500gr kabeljauw
1 kilo okra
een paar teentjes knoflook
2 grote uiten (of 3 kleine)
2 pepertjes
250 gr palmolie (ik heb kokosolie in de kast staan. kan ook)
zout en peper naar smaak
Om er een bbq twist aan te geven heb ik eerst het vlees 20 minuten gerookt om wat rooksmaak op te pakken en verder in de DO het recept gevolgd.
Bereiding:
Snij het vlees in repen om zoveel mogelijk rooksmaak op te vangen en rook deze voor ca 15-30min op een niet al te hoge temperatuur. Je hoeft ze niet te garen.
Snij het vlees en vis in in brokken
Breng voldoende water aan de kook en kook hierin het vlees en de vis
Haal na 15 minuten de vis eruit, laat het vlees in de pan
Voeg nu de ui, knoflook, pepertjes, zout en peper en de okra toe en laat het voor ca 15-20min sudderen, indien nodig zonder deksel om het water te laten verdampen
Voeg de palmolie/kokosolie toe
Laat het nu weer voor ca 30 minuten sudderen, indien nodig zonder deksel om het water te laten verdampen
Als het naar wens ver genoeg is ingekookt, voeg dan voor de laatste 10min de vis opnieuw toe
Serveer met witte rijst, dat is het meest gangbaar volgens mijn collega
De pic's or it didn't happen:
Vlees in grove repen voor het roken
En hup, op het rooster met een blokje eikenhout
Na ca 20min
Ondertussen de vis in blokje gesneden, en na het roken ook het vlees
En hoppa, de pan in
Ondertussen de groentjes gewassen en gechopped
De okra moet je gewoon even wassen, steeltje en puntje eraf, en dan in grove stukken snijden
Nadat de vis uit de pan geschept is, voeg de groentjes toe en breng op smaak met pezo
En dit is HET MOMENT om te hydrateren. Even een tax-free aankoop van onze vakantie soldaat maken
Vervolgens de kokosolie toegevoegd, eigenlijk een klodder wit vet
Klaar
Op het bordje
Wat vonden we er van?
Het was lekker, maar de smaak is wat vlakker dan bij bijvoorbeeld een Indonesische stoof.
Ook is het een beetje "slijmerig" van de okra. Wel super gezond natuurlijk met al die okra.
Verder is het erg leuk om eens wat anders te maken en zeker op basis van een "ervaringsdeskundige" .
Al met al geen verkeerd gerecht, maar onze voorkeur gaat uit naar een wat "kruidiger, hoger op smaak"-stoof/rendang
Dank voor het kijken
Rick
Enge tijd geleden hebben wij op het werk een nieuwe collega mogen verwelkomen. Hij komt uit Gambia.
Naast dat het een super aardige kerel is, is het ook een levensgenieter. Hij heeft de armoede in Gambia meegemaakt en beseft heel goed dat je alles uit het leven moet halen zokang het kan. Een van de geneugten van het leven is lekker eten en drinken.
Al pratende vertelde hij dat hij superkanja had gegeten. Ik vroeg wat dat was en hij liet een foto zien. Een stoofpotje.
Gelijk even googlen en een recept was snel gevonden.
Nu staan er meerdere recepten op het web, maar op aangeven van mijn collega heb ik het volgende aangehouden:
1 kilo riblap
500gr kabeljauw
1 kilo okra
een paar teentjes knoflook
2 grote uiten (of 3 kleine)
2 pepertjes
250 gr palmolie (ik heb kokosolie in de kast staan. kan ook)
zout en peper naar smaak
Om er een bbq twist aan te geven heb ik eerst het vlees 20 minuten gerookt om wat rooksmaak op te pakken en verder in de DO het recept gevolgd.
Bereiding:
Snij het vlees in repen om zoveel mogelijk rooksmaak op te vangen en rook deze voor ca 15-30min op een niet al te hoge temperatuur. Je hoeft ze niet te garen.
Snij het vlees en vis in in brokken
Breng voldoende water aan de kook en kook hierin het vlees en de vis
Haal na 15 minuten de vis eruit, laat het vlees in de pan
Voeg nu de ui, knoflook, pepertjes, zout en peper en de okra toe en laat het voor ca 15-20min sudderen, indien nodig zonder deksel om het water te laten verdampen
Voeg de palmolie/kokosolie toe
Laat het nu weer voor ca 30 minuten sudderen, indien nodig zonder deksel om het water te laten verdampen
Als het naar wens ver genoeg is ingekookt, voeg dan voor de laatste 10min de vis opnieuw toe
Serveer met witte rijst, dat is het meest gangbaar volgens mijn collega
De pic's or it didn't happen:
Vlees in grove repen voor het roken
En hup, op het rooster met een blokje eikenhout
Na ca 20min
Ondertussen de vis in blokje gesneden, en na het roken ook het vlees
En hoppa, de pan in
Ondertussen de groentjes gewassen en gechopped
De okra moet je gewoon even wassen, steeltje en puntje eraf, en dan in grove stukken snijden
Nadat de vis uit de pan geschept is, voeg de groentjes toe en breng op smaak met pezo
En dit is HET MOMENT om te hydrateren. Even een tax-free aankoop van onze vakantie soldaat maken


Vervolgens de kokosolie toegevoegd, eigenlijk een klodder wit vet
Klaar
Op het bordje
Wat vonden we er van?
Het was lekker, maar de smaak is wat vlakker dan bij bijvoorbeeld een Indonesische stoof.
Ook is het een beetje "slijmerig" van de okra. Wel super gezond natuurlijk met al die okra.
Verder is het erg leuk om eens wat anders te maken en zeker op basis van een "ervaringsdeskundige" .
Al met al geen verkeerd gerecht, maar onze voorkeur gaat uit naar een wat "kruidiger, hoger op smaak"-stoof/rendang
Dank voor het kijken
Rick