Beef en Steak

Steven & Me mei 2013 - Toscaanse kip onder een baksteen

Mooie sessie!!
 
Dit recept van Steven Raichlen vandaag gedaan en toch benieuwd naar het effect van bakstenen op de kip. Had bewust zware jongens gepakt. Uiteindelijk kon ik wel een verschil merken met de stukken waar geen baksteen op lag. Het vlees was/leek er iets malser..., maar wat mij betreft verwaarloosbaar en weegt bij lange na niet op tegen een knapperig stukje vel. Kortom het was eenmalig, maar natuurlijk wel leuk om te doen. Daarbij was er nog genoeg knapperig vel.


Alles verzamelen en kipje in de rub met iets minder zout dan voorgeschreven en het kippetje vlinderen:

2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 01 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 02 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 03 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 04 by Bidle, on Flickr



Na een half uurtje mocht ik even kijken, want moest de ChefAlarm eraan hangen. Zag er al goed uit en gelijk wat rookhout (kers) toegevoegd:

2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 05 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 06 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 07 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 10 by Bidle, on Flickr




Klaar dus bakstenen er af even laten rusten, opdienen en smullen maar:

2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 12 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 13 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 14 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 15 by Bidle, on Flickr


Kippetje was heerlijk mals en met friet en appelmoes kan het niet fout gaan. :D Nog twee close-ups:


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 16 by Bidle, on Flickr


2014-08-23 Toscaanse kip onder een baksteen 18 by Bidle, on Flickr




 
Die wil ik ook nog een keer doen. Moet nog zoveel doen als ik zie wat jij allemaal in elkaar jast in zo'n kort tijdsbestek ;)
 
Vandaag dit gerecht gemaakt. Omdat er in het recept een maatvoering ontbreekt bij de hoeveelheid zout, en er geroepen werd dat het kruidenzout erg zout is, heb ik ervoor gekozen om geen kruidenzout te maken, maar alleen de knoflook/rozemarijn klein gemaakt en op de kip gestrooid en los zout/peter erop gedaan.

Eerst indirect met een baksteen voor de foto. Daarna zonder baksteen met de deksel op de WGA. Voor een iets krokanter korstje nog even direct boven de kolen.

2014-09-25164039_zpsc34d0060.jpg

2014-09-25171554_zps519fae63.jpg

2014-09-25171650_zpsb11402bc.jpg
 
Deze gaan we vaker maken, was een super lekker kippetje.
Indirect tot 75 en daarna direct een lekker korstje gekweekt. :)

Die bakstenen leuk voor de foto, maar snel aan de kant om de korst een kans te geven, dat vind ik belangrijker/lekkerder.

Dus zeker een blijvertje hier in huis, was voor mij S&M 26














 
Twee jaar na dato komt de baksteen Steven langs.

94b61936124307bb133883a9798d4e9f_zpslyzpvec8.jpg


20e701b920d338dc1efffa697369c408_zpsgecnfsgk.jpg


993b314bb0a24f38c88dfbca8b63bfa1_zpseq0tbwb2.jpg


7d5985f2d0aa95a7ce4ef72b13a78a6c_zpsvykyp3at.jpg


6fed8fa869fd35a2f3a6b5d4ebd6fb79_zpsq2coyjuh.jpg


831fc61fa8a04f2c74236f1f5c95b963_zpsncrpoq7j.jpg


c822d1b44da15b6d182050787844dcc2_zpsdv2s7pw5.jpg


Wat vonden we er van? Tsja. Ik had mijn dag niet zeg maar.
 
Extra dapper dan Jappert!
 
Mijn kolen waren niet goed genoeg aan, Black Ranch, en dus rookte het nog te veel, daarnaast heb ik haar in eerste instantie op een te lage temperatuur ingezet. Daardoor was het resultaat droog en smaakte het naar diesel.
 
Sonde van de smaak, maar het mooie  plaatje is er niet minder door geworden
 
Deze vandaag gemaakt, maar in de haast maar een foto gemaakt. Met krieltjes ook van de KEG.
Maar daar smaakt het niet minder om gelukkig.
Wel het zout gehalveerd door de vele opmerkingen dat het anders te zout is.

Weer een lekker kippetje van Dijkshoorn onze favo kippenpoelier (zoals mijn oma dat noemt

De enige foto van het feestmaal net op tijd

6007c68b5081ff2e6aafc1bce6346d17.jpg
 
Deze heb ik vandaag gemaakt met zelfgemaakte pasta met kaassaus en gebakte groenten. De kruiden heb ik gehakt en met wat minder zout dan in het recept beschreven.
76e4d4234f63f950e7fde9dad18b10ed.jpg

f2a6e6c8221f8a079ecd58f282cea58e.jpg

18377f38c9ee8e320925b9ebc58fbd7c.jpg

924d4de090ef1f321f360c6613269766.jpg

110415988e136f7bbf0dd61ca9e0eaef.jpg

Het is een lekker kipje maar ik denk dat ik de volgende keer een andere kruidenmix gebruik.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Terug
Bovenaan Onderaan