- Berichten
- 3.172
De Koreaanse keuken is al een tijd ??n van mijn favorieten dus daarom deze Steven voor deze maand.
Het gerecht komt uit Planet BBQ en is te vinden op de pagina's 478, 479 en 480.
Ik hoop dat jullie net als ik benieuwd zijn naar dit gerecht.
Gegrilde paling of heilbot met zoete kaneel en steranijs:
Waar: Seoul, Zuid Korea
Wat: Gegrilde paling ( of een andere vis ) gemarineerd en bestreken met een zoete, zeer aromatische Koreaanse BBQ saus
Hoe: Directe grill methode
Feitjes: De vis in dit recept wordt meerdere keren bestreken en gegrild. Paling staat in grote delen van de BBQ wereld hoog aangeschreven, vooral in Azi? en Itali?. De kans is groot dat je zelf nog nooit paling hebt bereid. Vraag de vishandelaar om hem voor je te fileren. Als je liever niet met paling wilt experimenteren, kun je ook een milde witvis zoals heilbot of zeebaars gebruiken.
De ingredi?nten;
1/2 kop sojasaus
1/2 kop sake
1/4/kop Aziatische (donkere) sesamolie
1/4 kop lichte maisstroop (glucosestroop gewonnen uit mais)
1/3 kop stevig aangedrukte lichtbruine suiker
2 teentjes knoflook, gepeld en voorzichtig gekneusd met het lemmet van een hakmes
2 plakken gember (5 mm dik) voorzichtig gekneusd met het lemmet van een hakmes
2 lente-uitjes, het witte deel voorzichtig gekneusd met het lemmet van een hakmes, het groene deel fijngesneden voor de garnering
1 plak zoet ui (5 mm dik) of nog 1 lente-uitje
3 eetl. geroosterd sesamzaad
2 stuks steranijs of 1/2 theel. Chinees vijfkruidenpoeder
1 kaneelstokje (5 cm)
1 gedroogde Aziatische rode chilipeper, of 1/4 theel. rode chilivlokken
1 theel. zwarte peperkorrels
1/2 theel. gemalen sanchopeper (zie opmerking) of 1/2 theel. gemalen szechuanpeperkorrels en een snufje gemalen koriander
700-900 gram paling of heilbotfilets
Ook nodig; een grilmand (naar keuze)
Opmerking: Sancho-peper is een aromatische specerij met een muntachtige citroensmaak. Gemalen sancho-peper is te koop bij de toko. Er is eigenlijk geen alternatief, maar met gemalen szechuanpeper met een snufje koriander kom je in de buurt.
Voorbereiding; 2 uur rusten voor het specerijenmengsel, plus 1 uur voor het marineren; je kunt het specerijenmengsel een dag van tevoren maken.
1: Doe de sojasaus, sake, sesamolie, maissiroop, bruine suiker, knoflook, gember, het wit van de lente-uitjes, de ui, 2 eetlepels geroosterd sesamzaad, de steranijs, kaneel, gedroogde chilipeper en sancho-peper in een grote pan met dikke bodem en breng het mengsel op matig vuur aan de kook.
Draai het vuur laag en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes pruttelen, tot het stroperig en vol van smaak is.
Roer regelmatig. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel in 2 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef het in een andere pan of schone pot. Je kunt het mengsel maximaal 24 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
2: Leg de palingfilets in een ovenschaal. Giet 1/3 kop van het specerijenmengsel in een schaaltje en bestrijk de vis aan beide kanten royaal met het mengsel. Laat de paling 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
3: Maak de BBQ klaar voor de directe grill-methode en verhit hem tot hij matig heet is.
4: Vet de vismand in met olie of maak het rooster schoon en vet het in met olie. Leg de paling in de vismand en leg hem op het hete rooster. Ook als je geen vismand gebruikt leg je de paling op het hete rooster. Gril de paling 2 minuten per kant. Giet nog wat van het mengsel in een schaaltje en bestrijk de vis aan beide kanten - maak de grillmand hiervoor open. (Je giet steeds een beetje van het mengsel in het schaaltje om niet de hele hoeveelheid te besmetten met het kwastje waar je de vis mee hebt aangeraakt.)
5: Gril de paling weer 2 minuten per kant en bestrijk hem weer. Gril en bestrijk de paling tot hij goudbruin en gaar is: 8 minuten per kant, 16 minuten in totaal. De gare paling valt uit elkaar als je erop drukt.
6: Leg de gegrilde paling op een schaal of op borden. Lepel het overgebleven specerijenmengsel erover en bestrooi de vis met het restant sesamzaad en het groen van de lente-uitjes. Serveer de paling meteen.
Greetz en eet smakelijk.
Marco
Het gerecht komt uit Planet BBQ en is te vinden op de pagina's 478, 479 en 480.
Ik hoop dat jullie net als ik benieuwd zijn naar dit gerecht.
Gegrilde paling of heilbot met zoete kaneel en steranijs:
Waar: Seoul, Zuid Korea
Wat: Gegrilde paling ( of een andere vis ) gemarineerd en bestreken met een zoete, zeer aromatische Koreaanse BBQ saus
Hoe: Directe grill methode
Feitjes: De vis in dit recept wordt meerdere keren bestreken en gegrild. Paling staat in grote delen van de BBQ wereld hoog aangeschreven, vooral in Azi? en Itali?. De kans is groot dat je zelf nog nooit paling hebt bereid. Vraag de vishandelaar om hem voor je te fileren. Als je liever niet met paling wilt experimenteren, kun je ook een milde witvis zoals heilbot of zeebaars gebruiken.
De ingredi?nten;
1/2 kop sojasaus
1/2 kop sake
1/4/kop Aziatische (donkere) sesamolie
1/4 kop lichte maisstroop (glucosestroop gewonnen uit mais)
1/3 kop stevig aangedrukte lichtbruine suiker
2 teentjes knoflook, gepeld en voorzichtig gekneusd met het lemmet van een hakmes
2 plakken gember (5 mm dik) voorzichtig gekneusd met het lemmet van een hakmes
2 lente-uitjes, het witte deel voorzichtig gekneusd met het lemmet van een hakmes, het groene deel fijngesneden voor de garnering
1 plak zoet ui (5 mm dik) of nog 1 lente-uitje
3 eetl. geroosterd sesamzaad
2 stuks steranijs of 1/2 theel. Chinees vijfkruidenpoeder
1 kaneelstokje (5 cm)
1 gedroogde Aziatische rode chilipeper, of 1/4 theel. rode chilivlokken
1 theel. zwarte peperkorrels
1/2 theel. gemalen sanchopeper (zie opmerking) of 1/2 theel. gemalen szechuanpeperkorrels en een snufje gemalen koriander
700-900 gram paling of heilbotfilets
Ook nodig; een grilmand (naar keuze)
Opmerking: Sancho-peper is een aromatische specerij met een muntachtige citroensmaak. Gemalen sancho-peper is te koop bij de toko. Er is eigenlijk geen alternatief, maar met gemalen szechuanpeper met een snufje koriander kom je in de buurt.
Voorbereiding; 2 uur rusten voor het specerijenmengsel, plus 1 uur voor het marineren; je kunt het specerijenmengsel een dag van tevoren maken.
1: Doe de sojasaus, sake, sesamolie, maissiroop, bruine suiker, knoflook, gember, het wit van de lente-uitjes, de ui, 2 eetlepels geroosterd sesamzaad, de steranijs, kaneel, gedroogde chilipeper en sancho-peper in een grote pan met dikke bodem en breng het mengsel op matig vuur aan de kook.
Draai het vuur laag en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes pruttelen, tot het stroperig en vol van smaak is.
Roer regelmatig. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel in 2 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef het in een andere pan of schone pot. Je kunt het mengsel maximaal 24 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
2: Leg de palingfilets in een ovenschaal. Giet 1/3 kop van het specerijenmengsel in een schaaltje en bestrijk de vis aan beide kanten royaal met het mengsel. Laat de paling 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
3: Maak de BBQ klaar voor de directe grill-methode en verhit hem tot hij matig heet is.
4: Vet de vismand in met olie of maak het rooster schoon en vet het in met olie. Leg de paling in de vismand en leg hem op het hete rooster. Ook als je geen vismand gebruikt leg je de paling op het hete rooster. Gril de paling 2 minuten per kant. Giet nog wat van het mengsel in een schaaltje en bestrijk de vis aan beide kanten - maak de grillmand hiervoor open. (Je giet steeds een beetje van het mengsel in het schaaltje om niet de hele hoeveelheid te besmetten met het kwastje waar je de vis mee hebt aangeraakt.)
5: Gril de paling weer 2 minuten per kant en bestrijk hem weer. Gril en bestrijk de paling tot hij goudbruin en gaar is: 8 minuten per kant, 16 minuten in totaal. De gare paling valt uit elkaar als je erop drukt.
6: Leg de gegrilde paling op een schaal of op borden. Lepel het overgebleven specerijenmengsel erover en bestrooi de vis met het restant sesamzaad en het groen van de lente-uitjes. Serveer de paling meteen.
Greetz en eet smakelijk.
Marco