Beef en Steak

spek spek spek spek

  • Onderwerp starter Onderwerp starter arjan
  • Startdatum Startdatum
Weet iemand hoe het met het vocht uit het spek zit?
Ik had van de week bij de standaard bacon een klein laagje vocht uit de bacon in de zak.
Hij staat nu droog.
Ik heb foodsaver zakken gebruikt en die alleen dicht geseald zonder vacuum.
Zou het spek het vocht weer opnemen? snap er weinig van
 
Ja dat zou kunnen. Je spek moet wel harder aan gaan voelen naarmate het langer duurt.
 
Vandaag eindelijk de grote dag aangebroken. Heel de week heeft het spek liggen loeren in de koelkast.
gister de bacon en golden bacon gespoeld en te drogen gelegd. Vanmiddag m'n rookapparaat weer lekker opgestookt.
In de rookton heeft alleen nog maar vis gehangen dus vandaag is hij ontmaagd door de vleessappen. Met het opstoken rook het eerst naar paling in de tuin van al het vet wat daar weer van warm wordt.
Al gelijk problemen als je een ton hebt bedacht voor het roken van vis. Ik heb een los rooster tegen het vallen van de vis op de helft van de ton zitten. Deze eerst maar even naar boven geknutseld. het spek hangen werkt niet natuurlijk, en op die hoogte is het veels te dicht bij het vuur.

Ik heb de ton gestookt en gerookt met een mix van appel en eik, af en toe een paar handen beuknippers erop voor een beetje extra rook.
De temperatuur tussen de 80 en 100 graden schommelend, in een uur of 2,5 naar de 72 graden.
Het zijn 2 rooksessies geworden omdat ik te veel spek klaar had liggen......

vannacht ff rusten en morgen snijden en testen. de eerste stukjes warm zijn al geproeft natuurlijk.

q7t4.jpg


Warm stoken
ewp8.jpg


Garen en roken
oeyk.jpg


r731.jpg


p7ve.jpg


klaar!!
1ed3.jpg


oe70.jpg
 
Nou nou. Dat ziet er niet verkeerd uit!
 
vandaag alles eens geproefd. Vindt eigenlijk alle smaken erg goed gelukt!  Het walchers gilde spek is wel goddelijk lekker! maar golden bacon en de zeeuws spek variant mogen er ook zeker zijn.
Morgen snijden, vacumeren en dan de vriezer in.  Voor herhaling vatbaar dus
 
hmmmm bacon............
 
Terug
Bovenaan Onderaan