BasBQ
Beef en Steak

speenvarken op de offset smoker ( het verslag plus foto's)

 

fokje

Kooltjesharker
Berichten
174
hallo mede bbq genoten.

volgend weekend 19 november.

gaat bij mij een hoog op de to do list in vervulling, samen met mijn vrouw gaan wij een speenvarken op de offset smoker bereiden.
het speenvarken is besteld bij de slager hier in ons dorp, het gewicht is ongeveer 10/12 kilo.
wij gaan zaterdagavond 19 november om 23.00 de smoker aan zetten en om 0.00 het speenvarken er op leggen.
wij gaan dan de gehele nacht door en hopen dat het speenvarken op 20 november rond 10.00 ingepakt kan worden.

maar een uitgebreid verslag gaat hier zeker komen inclusief foto's van de gehele nacht.

de redenen waarom ik alvast en topic aan maak is.

mochten er nog tips zijn dan hoor ik ze graag van jullie.

vrg hans
 
succes Hans
 
Veel plezier!
 
zo de voorbereidingen zijn in volle gang.

hout is gehaald.

nu nog even boodschappen lijstje en natuurlijk een kladblokje met de aandachtspunten waar we op moeten letten.

want een goede voorbereiding is het halve werk.

 


zo daar is ze dan, ook gelijk maar op de foto.

de rest van de foto's zullen later volgen plus een uitgebreid verslag.
 
Heb er hier ook nog eentje aan het ontdooien in de koelkast. Gelukkig maar 3,5kg.

Enviado desde mi SM-N9005 mediante Tapatalk

 
Ben benieuwd! Altijd een leuk project!
 
zaterdag 19 november het was zover.

het speenvarken kan opgehaald worden.
toen we thuis kwamen heb ik eerst maar de tuinslang gepakt en het varkentje goed gewassen.
daarna mocht het op de tafel liggen zodat ik het met zout kon inwrijven.


daarna mocht het naar binnen om verder behandelt te worden.
samen met de vulling op de foto.
recept van de vulling is.
1800 gram half om half gehakt
300 gram spekreepjes
4 rode uien
4 teentjes knoflook
1 bosje lente uien
4 eieren
en paneermeel

totaal gewicht 15 kilo en een beetje



toen moest ik op mijn rug gaan liggen om vervolgens lekker van binnen ingesmeerd te worden met mosterd en tex-mex kruiden.


vervolgens werd ik netjes dicht genaait.



toen mocht het speenvarken weer op zijn buik liggen om verder ingesmeerdt te worden met olijfolie en met grof gemalen peper.
van de binnenkant tot er met de buitenkant is hij nu klaar om in de smoker te mogen.

ondertussen was het al 20.00 dus de smoker mocht opgestookt worden tot 90 graden.
waar het speenvarken de eerste 5 uren in kwam te liggen.

21.00 het is zover het varkentje gaat erop.
ondertussen maar een biertje gedopt op de goede afloop.

23.00 familie en vrienden komen ook nog even langs om te kijken, onder het genot van koffie/bier of fris.

2.00 uur zondag morgen de eerste 5 uren waren verstreken en de smoker naar 115 graden gestookt,
en de neus samen met de oren maar ingepakt.


daar mocht hij de rest van zijn tijd op liggen tot de kerntempratuur van de ham 85 graden was, en die van de schouder 79 graden was.
want ik hou van goed gebakken vlees.

zondagmorgen 8.15

het is zover na 11,5 uur op de smoker mocht het eraf om ingepakt te worden zodat het kon nagaren.
kerntempratuur van de ham was 88 graden.
kerntempratuur van de schouder was 81 graden.

en zie hier het eind resultaat.


aangezien dit altijd al op mijn to do list stond.
heb ik er onzettend erg van genoten.

de smaak was geweldig lekker.

vrg hans



 
Mooie tijdlijn. Maakt het gerecht een echte topper.
Daar zal nog best wel vaak over na geborreld worden!

Vanaf mijn trouwe Note-3.

 
Lekker hoor
 
Terug
Bovenaan Onderaan