- Berichten
- 21
Hoi!
Gisterenavond spareribs gemaakt met 3,2,1 methode.
Na een aantal mindere ervaringen met houtskool van weber (de smaak van verschillende dingen die ik had gemaakt was, aldus mijn vrouw "rookworst" achtig), ben ik overgestapt op black ranch marabu. Ik kwam voor werk vorige week praktisch langs Kolenboertje, daar legde ik uit op zoek te zijn naar een stuk neutralere houtskool en dat ging ik gisteren dus uitproberen.
Ik had buikspareribs van beef en steak, gebruikte een basis rub recept van de website van Noskos dat ik er de avond vantevoren op had gedaan met een beetje mosterd.
Bevindingen:
1. De kolen gaan veel langzamer aan, dat duurt echt gauw een half uur - veertig minuten voor ze op temperatuur zijn.
2. De 3 - 2 - 1 methode is voor de Nederlandse buikspareribs echt wel iets te lang, dus ik had al 3 - 0,75 - 1 gedaan. Dat laatste uur durfde ik na het uitpakken niet meer aan, sommige ribs waren al een beetje zwart, waarschijnlijk door: te dik aangebrachte rub die toch makkelijk verbrand. Ik ga volgende keer 2,5 uur, 1 uur ingepakt doen en beter opletten echt die rub voorzichtig aan te brengen.
3. Ik kreeg tijdens het werken aan deze ribs een leuke verrassing:
En dat was leuke literatuur om te lezen tijdens het bereiden en het in de gaten houden van het vuur.
4. Met de thermoworks signal ging dat verdraaid goed, min 110, max 125 en buiten dat bereik een alarmpje. Deze kolen reageren veel meer op het verstellen van de schuiven en ik heb een heel goede constante temperatuur weten te houden.
5. Bbqen kan dus prima als het regent onder ons afdak en zoveel hoef je er niet aan te doen als je een pit probe hebt en de alarmen daarvan goed instelt. De regenjas kon ik goeddeels binnen laten hangen.
6. Het resultaat, wat we gegeten hebben na het uitpakken uit het folie:
Hartstikke lekker, maar: iets te droog. (Wat zou ik daar buiten appelsap sproeien wat ik heb gedaan) nog aan kunnen doen?
De plantenspuit heb ik ontvreemd en tot appelsap sproeier gepromoveerd!
Eigen self improvement punten:
a) Opletten hoe je je ribs teruglegt als je ze ingepakt hebt zodat het vocht er niet uitloopt.
b) Uit de met dry rub ingesmeerde ribs is best wat vocht gelopen die nacht in de glazen bak waarin ik ze afgedekt had staan.
zou ik beter niet afdekken? is een nacht te lang voor spareribs?
Temperatuur beheersing was heel goed dit keer (al doende leert men), 5 uur lang geen uitschieters.
Nog een ander opvallend ding, ik had twee blokjes appel rookhout, die zijn nauwelijks "op" gegaan. Misschien teveel aan de rand gelegd? Sowieso valt me op dat ik erg weinig houtskool nodig had. Ik had al over marabu gelezen dat het veel langer brandt, en dus al de classic maar iets minder dan half vol gedaan. Aan de rand zitten nu de volgende middag grote stukken houtskooltjes die helemaal niet aan zijn gegaan.
Voor herhaling vatbaar!
Vanavond op het menu: lamsrackje!
Gisterenavond spareribs gemaakt met 3,2,1 methode.
Na een aantal mindere ervaringen met houtskool van weber (de smaak van verschillende dingen die ik had gemaakt was, aldus mijn vrouw "rookworst" achtig), ben ik overgestapt op black ranch marabu. Ik kwam voor werk vorige week praktisch langs Kolenboertje, daar legde ik uit op zoek te zijn naar een stuk neutralere houtskool en dat ging ik gisteren dus uitproberen.
Ik had buikspareribs van beef en steak, gebruikte een basis rub recept van de website van Noskos dat ik er de avond vantevoren op had gedaan met een beetje mosterd.
Bevindingen:
1. De kolen gaan veel langzamer aan, dat duurt echt gauw een half uur - veertig minuten voor ze op temperatuur zijn.
2. De 3 - 2 - 1 methode is voor de Nederlandse buikspareribs echt wel iets te lang, dus ik had al 3 - 0,75 - 1 gedaan. Dat laatste uur durfde ik na het uitpakken niet meer aan, sommige ribs waren al een beetje zwart, waarschijnlijk door: te dik aangebrachte rub die toch makkelijk verbrand. Ik ga volgende keer 2,5 uur, 1 uur ingepakt doen en beter opletten echt die rub voorzichtig aan te brengen.
3. Ik kreeg tijdens het werken aan deze ribs een leuke verrassing:
En dat was leuke literatuur om te lezen tijdens het bereiden en het in de gaten houden van het vuur.
4. Met de thermoworks signal ging dat verdraaid goed, min 110, max 125 en buiten dat bereik een alarmpje. Deze kolen reageren veel meer op het verstellen van de schuiven en ik heb een heel goede constante temperatuur weten te houden.
5. Bbqen kan dus prima als het regent onder ons afdak en zoveel hoef je er niet aan te doen als je een pit probe hebt en de alarmen daarvan goed instelt. De regenjas kon ik goeddeels binnen laten hangen.
6. Het resultaat, wat we gegeten hebben na het uitpakken uit het folie:
Hartstikke lekker, maar: iets te droog. (Wat zou ik daar buiten appelsap sproeien wat ik heb gedaan) nog aan kunnen doen?
Eigen self improvement punten:
a) Opletten hoe je je ribs teruglegt als je ze ingepakt hebt zodat het vocht er niet uitloopt.
b) Uit de met dry rub ingesmeerde ribs is best wat vocht gelopen die nacht in de glazen bak waarin ik ze afgedekt had staan.
zou ik beter niet afdekken? is een nacht te lang voor spareribs?
Temperatuur beheersing was heel goed dit keer (al doende leert men), 5 uur lang geen uitschieters.
Nog een ander opvallend ding, ik had twee blokjes appel rookhout, die zijn nauwelijks "op" gegaan. Misschien teveel aan de rand gelegd? Sowieso valt me op dat ik erg weinig houtskool nodig had. Ik had al over marabu gelezen dat het veel langer brandt, en dus al de classic maar iets minder dan half vol gedaan. Aan de rand zitten nu de volgende middag grote stukken houtskooltjes die helemaal niet aan zijn gegaan.
Voor herhaling vatbaar!
Vanavond op het menu: lamsrackje!