Beef en Steak

Rookhout, chips en chunks

BigRedClassic

Tondelzoeker
Berichten
23
Hi allemaal,

Ikzelf heb sind vorig jaar een Kamado Joe Classic I en ik heb al flink zitten grillen afgelopen zomer. Deze winter ben ik mij juist meer gaan verdiepen in het roken van vis, vlees en kazen. Vooralsnog is het met name gebleven bij wat lekkere stukjes vis, maar ik wil snel meer gaan experimenteren.

Nu lees ik veel verschillende verhalen over het gebruik van chips en chunks op een houtskool barbecue. Chips, chunks, wel nat maken, niet nat maken, in een folie pakketje, direct op de kolen, het duizelt me! Voordat ik de wat delicatere ingredienten ga verprutsen met te veel of vieze rook, was ik benieuwd naar hoe jullie omgaan met rookhout.

Ik heb net een zakje appelhoutsnippers van een vriend gekregen. Hij zei: "Gewoon een beetje wat op de kolen strooien voordat je de platesetters en vis erin hijst, nat maken is niet nodig!". Een vriendje van me daarentegen zei dat ik die chips beter niet kon gebruiken en maar gewoon chunks moet halen, ook voor zalm en andere vissoorten. Op internet kwam ik juist weer een filmpje tegen waarbij Smoking Dad BBQ de snippers in de aslade deed, een beetje zoals het ook wel bij gravity-fed smokers gaat (maar werkt dit wel bij roken op 90 a 100 graden)?

Kortom, wat te doen. Maar even lekker klooien met dit zakje appelhoutsnippers en zo ja, hoe kan ik dan het beste te werk gaan? Of toch maar chunks halen? Ik hou me aanbevolen voor tips en/of een lesje Rookhout-101!
 
Het ligt er vooral aan in hoeverre je een rooksmaak aan je gerecht wil hebben. Voor een vleugje rook is een handje snippers soms voldoende, maar wil je een stevige rooksmaak aan je spareribs of pulled pork, dan kom je met wat snippers niet weg.

Nat maken van de snippers voorkomt dat ze meteen in de fik vliegen, tegelijkertijd wil je juist wel de ontbranding en geen stoom. Ik werk mede daarom liever met chunks. Geven langer rook af en vliegen niet zo snel in de fik.

Ga er lekker mee spelen en proef vooral. Er zijn voldoende lijstjes op internet of in boeken van rookhoutsoorten en bijpassende stukken vlees of vis. Jij bent de chef, dus jij bepaalt!
 
Niks moet alles mag. Blokken zijn makkelijk want die kan je er na afloop makkelijk uithalen, zodat je de keer erop gewoon weer een nieuwe smaak kan toevoegen.
Snippers zijn ook prima, alleen ontbranden die snel als je de deksel open hebt, dus dat kan lastig zijn als je nog niet zo behendig bent. Dan is het nuttig als je ze geweekt hebt, dan ontbranden ze niet zo snel, en heb je dus meer tijd.
Het is gewoon een kwestie van proberen en uitvinden wat voor jou werkt.
 
Je kunt de snippers ook goed gebruiken in een smokertube die je op de kolen legt.

Nat maken ben ik persoonlijk geen voorstander van.
 
Wat hier goed werkt zijn snippers en rookmot in de aslade en een gloeiend stukje houtskool er boven op.
Na een uurtje is alles weg.
 
Sowieso NOOIT aluminium folie in/op de kolen leggen.
Kolen kunnen zo warm zijn dat de aluminiumfolie gewoon opbrandt en dan is je eten voor de vuilbak.

Verder gebruik ik chucks, schiet minder snel in brand, rookt langer, makkelijker.
Oh ik ben zo blij dat je dit zegt... ik had in het begin de neiging om mijn 'lelieblanke halve manen' in te pakken in folie om ze mooi te houden... kwam er na een paar sessies achter dat aan de onderkant de folie weg of zo goed als weg was... Dat zal wel deels verbrand zijn maar toch ligt je eten in die troep.. kan niet goed zijn voor mijn tere lijfje.... Lelieblank bestaat ondertussen niet meer... en folie gebruik ik nauwelijks meer in de Bono. als ik wat in pak, Butcherpaper it is.... Maar.. dat is hoe ik het graag doe..
 
Sowieso NOOIT aluminium folie in/op de kolen leggen.
Kolen kunnen zo warm zijn dat de aluminiumfolie gewoon opbrandt en dan is je eten voor de vuilbak.

Verder gebruik ik chucks, schiet minder snel in brand, rookt langer, makkelijker.
Ik zie ook weleens aardappelen in folie in het vuur liggen.
Komen er schadelijke stoffen vrij bij verbranden van aluminiumfolie?
 
Hier altijd chunks tussen de kolen.
Soms wat extra snippers in mn as lade voor langere sessies.
 
Ik zie ook weleens aardappelen in folie in het vuur liggen.
Komen er schadelijke stoffen vrij bij verbranden van aluminiumfolie?

Zo lang je alu folie in her vuur ligt, kan het verbranden. Ook als het om een aardappel heen zit. Ja dus.
Als je iets in de folie op het rooster legt met indirecte hitte kan je wel alu folie in je bbq gebruiken. Maar ten alle tijden voorkomen dat het kan verbranden.
 
Zelf heb ik wat chips en voor de rest chunks. De Chunks gebruik ik in de houtskoolBBQ's, en die chips op de gasBBQ door middel van een smokerbox. Mijn ondervinding van chips op houtskool is dat het rap opgebrand is.
 
Ik sluit me bij alle tips van hierboven aan.

Chips ontbranden sneller, roken dus ook iets sneller, maar zijn ook sneller op
Vaak week ik ze even 10 min om te voorkomen dat ze meteen in de fik vliegen.
Ik gebruik ze alleen voor korte sessies, zoals een worstje of zo

Voor langere rook sessies chunks. Veel makkelijker dan chips.

Nooit aluminiumfolie op het vuur

Zorg iig geval dat al je rookhout :
Goed gedroogd Is. Kan 1,5 jaar duren, afhankelijk van hoe dik je chunks zijn
Geen hars, verf, olie, impregneer, etc bevat

Op internet zijn overzichten te vinden welk hout bij welk vlees past.
Daar kan je natuurlijk mee spelen.
Fruitbomen, eik, beuk, walnoot zijn behoorlijk gangbaar. Check die overzichten op internet maar eens.
 
In de Weber gebruikte ik chips. Die heb ik nog liggen en zal ik eens gebruiken in de aslade als aanvulling. In de kamado gebruik ik chunks, in de coldsmoker mot en voor de tube die ik nog niet heb gebruikt liggen pellets klaar.
 
Alufolie om mijn lekschaal om makkelijker schoon te maken ook niet meer doen dus?
Had ik nog niet bij stil gestaan.....

Bij het traditioneel poffen van aardappels worden deze ook in de alufolie in het vuur gelegd?
Zelf leg ik ze altijd in de olie met zout op het rooster maar toch....
 
Alufoli smelt pas vanaf 660 gr C dus val allemaal nogal mee zolang geen direct contact met de kolen.
Dit is weer eerder een verhaal wat gelanceerd is om het gebruik af te remmen. Alu folie is immers sterk milieu belastend omdat het niet recicleerbaar is.
 
Alufoli smelt pas vanaf 660 gr C dus val allemaal nogal mee zolang geen direct contact met de kolen.
Dit is weer eerder een verhaal wat gelanceerd is om het gebruik af te remmen. Alu folie is immers sterk milieu belastend omdat het niet recicleerbaar is.
Ik snap wat je zegt, alleen had ik dus na een lange low en slow sessie geen folie meer onder mn deflector. Dat is ergens tijdens de sessie verdwenen. Ik neem liever niet het risico dat in mn eten te krijgen. maar zoals ik het al eerder zei. Een ieder moet doen wat hij of zij goed voor zichzelf vind.
 
Wat Ghost zegt, je kunt je vlees gewoon in blijven pakken in Alu Folie, verbranden doet het niet,
ook sommige spiezen zijn gemaakt van Aluminium dan zou je die ook weg kunnen gooien, evenals het alu pannetje.
Die aardappel of Ui in de alu folie tussen de kooltjes zou dan ook niet meer mogen, al doe ik dat laatste sowieso nooit
Niet te veel zorgen over maken. ook het verhaal dat Aluminium dementie kan veroorzaken is een verhaal dat de wereld is ingeslingerd maar tot nu toe nooit wetenschappelijk is bewezen. als je heel zwart/wit gaat kijken is alles toxisch ook het drinken van hele grote hoeveelheden drinkwater kan dodelijk zijn. Echter zou ik ook verbrand Alu folie in de BBQ proberen te voorkomen.

Maar het ging over rookhout, gewoon chunks gebruiken, ik koop bij voorkeur sticks, takken van 5 tot 10 cm in diameter in lengtes van ongeveer 30 cm, die hak/zaag ik zelf op maat (gewicht) weken in water vind ik overbodig, misschien bij snippers maar zeker niet bij chunks.
Water dringt namelijk heel slecht in hout door, bij snippers zorg je met het weken dat de buitenkant nat wordt en daardoor enige verkoeling biedt voordat het hout verbrandt (eerst moet het water verdampen) bij chunks heeft dat totaal geen zin. leg maar eens een blokje hout in water voor 24 uur zaag het door en kijk hoever het water is doorgedrongen... nagenoeg niet. Vroeger bouwden we schepen van hout, als hout goed water zou opnemen hadden we voor een ander materiaal gekozen.

Dan hebben we ook nog koudroken, Kaas warm roken heeft niet veel zin, daar smelt het alleen maar van.

Tip: Ga op zoek naar een fruitteler en vraag of je wat snoeihout van zijn fruitbomen mag overnemen.
 
Laatst bewerkt:
Thx. @Ewald en @Ghost voor de uitleg mbt alufolie! Uiteraard probeer ik het verbranden te voorkomen.

mbt rookhout. Op het vuur gewoon chunks. is veruit het makkelijkst.
 
Voor de kortere gerechten gebruik ik chips, en voor de low en slow sessie chuncks.

Chips meestal kort weken. ff naar de wc en chips weer uit het water. Dan wachten tot de bbq op temp is. Dan kunnen ze dr met het vlees op.

Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk
 
Bedankt allemaal! Ik heb de nodige soorten chunks gehaald en ga dit weekend lekker experimenteren. De chips hou ik ook zeker, voor de wat kortere sessies.
 
Nou het avontuur is begonnen! Deze middag wat kip gerookt volgens het recept van noskos. Ik ben gegaan voor kersenhout, heel tof voor een eerste keer!

Het was wel even wennen, zo werken met houtchunks. Ik had m’n vuur aan, deed een chunk zo in het hart van het vuur, en werd niet veel later door een flinke dot witte rook verwelkomd. Snel maar de platesetters met roosters erop gedaan en de dome dicht. De witte rook bleef toch wel een beetje hangen, daar waar ik veel lees over het wachten op die dunne blauwe rook. Had ik die chunk niet zo direct in het vuur moeten doen? Of had ik even moeten wachten en eerst alles (platesetters en alles) op temperatuur moeten laten komen, om vervolgens het zooitje eruit te tillen en het hout erin te leggen?
 
Terug
Bovenaan Onderaan