uipko zei:Nosmo zei:uipko zei:Poeh h?, dat viel niet mee zeg. Het vlees door de (kleine) vultuit krijgen koste behoorlijk wat moeite. Ik kreeg de darm niet echt makkelijk over de grote vultuit dus ik heb de kleine gebruikt. Maar om hier 3 kilo door heen te krijgen is geen sinecure. Is dit waarom het vullen met een gehaktmolen niet ideaal is, of heb ik wellicht iets niet goed gedaan?
Ik gebruik een 22mm vulpijp voor varkensdarm, dat gaat eerste ook een beetje stroef maar als de darmen voldoende lang geweekt hebben en je houd alles goed nat dan gaat het opstropen verder eigenlijk verrassend gemakkelijk. Hoe kleiner de vulpijp, hoe zwaarder het vullen gaat.
Wat ik het grote nadeel vond van het vullen met mijn vleesmolen is dat het veel langzamer gaat en je hebt veel meer kans op lucht in de worst. Een stopbus werkt veel fijner.
Bij mij is de grote vulpijp inderdaad ~22mm. In het begin was ik ook erg voorzichtig om de darm niet te scheuren, gaande weg merkte ik dat het best veel kan hebben. Ik had de darm minstens een half uur in het water laten staan, dat zou toch genoeg moeten zijn?
Als het resultaat van deze sessie naar meer smaakt ga ik toch even serieus naar een stopbus kijken. Nadeel is dat die dingen zo groot zijn en het huis zo stilletjes aan vol staat met bbq spul.
Als je wilt, kan je mijn stopbus wel een keer gebruiken, kan je eens vergelijken hoe dat werkt voordat je die uitgave gaat doen