- Berichten
- 5.395
Deze ribs zijn geinspireerd op: De Char Siu marinade van Sander Klik Recept en bereid volgens de Easterwood methode van Frits. Klik Bereiding snel
De Char Siu marinade is zo geweldig omdat je binnen de kaders van de ingrediënten wat speelruimte hebt om ze helemaal op eigen smaak aan te passen.
Ik heb de foto's al eens geplaatst in het Barbecue gedeelte H&F. http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=19875.msg304214#msg304214
Hieronder staat dus mijn versie van de marinade met de kleine aanpassingen.
Nodig voor deze Amazing ribs:
2 Slabs Baby Back Ribs (ik neem bij voorkeur met ketting)
Marinade:
1 el honing
4 el lichte Chinese sojasaus (of 2 el. lichte Chinese sojasaus en 2 el. donkere Chinese sojasaus)
1 el Droge Sherry (of een goede Shoaxing rijstwijn, meestal is droge sherry een betere optie !)
1,5 el hoisin saus (Lee Kum Kee !)
1 el sesamolie
paar slagen vers gemalen peper
1 tl five spice poeder (Jonnie Boer blikje van Euroma is een hele goede.)
3 el bruine suiker of ruwe rietsuiker
2 teentjes knoflook
1 tl geraspte gember wortel (vers)
1 tl laos (poeder) vers mag ook
1 blokje Nam Yu (rode gefermenteerde soya boon) met wat sap
1 tl rode voedsel kleurstof
Edit: tegenwoordig gebruik ik alleen nog maar lichte sojasaus of Pearl River Bridge light soysauce of de Japanse Kikkoman
en geen donkere sojasaus meer, gewijzigd in de ingrediënten.
De glaze:
3 el honing
1 tl geraspte gemberwortel (vers)
1el. Char siu sauce van Lee Kum Kee (optioneel)
Bereiding:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de marinade goed met elkaar vermengd (vermalen) zijn, gebruik bijvoorbeeld een keukenmachine om de boel te vermengen/malen.
Doe de Ribs in een ziplock zak of vacuumzak en giet de marinade erbij, zorg dat bij een ziplock zak zoveel mogelijk lucht eruit wordt gedrukt.
met andere woorden, zorg dat de marinade gelijkmatig over de ribs verdeeld is.
Bij gebruikmaking van een vacuumzak, deze licht vacuum zuigen.
Laat de ribben in de koelkast 24 uur marineren. (af en toe keren)
Steek de Barbecue aan en breng de temperatuur naar 130 graden C, leg de ribben op het rooster (indirect) en laat ze 2.1/2 uur garen.
Maak intussen de Glaze en leg er een mop/glaze kwastje bij.
Smeer na 2.1/2 uur de glaze op de ribben zodat ze lekker gaan glimmen (niet te zuinig), doe de deksel van de Barbecue dicht en laat de ribben 30 minuten
liggen bij nog steeds 130 gr. C zodat de glaze lekker kan karamelliseren.
Dan zijn ze klaar en kunnen ze van de Barbecue afgehaald worden, even een paar minuten laten rusten in de alu folie alvorens ze aan te snijden.
Wij eten er graag Yangzhou fried rice en een augurkje bij (meestal zonder de garnalen), zie daarvoor het Char Siu recept van Sander
Beste ribs ooit, heerlijke smaak en fantastische bite/structuur, komen met wat tegenspraak toch net van het botje af.
(Ingredi?nten zijn oa te koop bij Amazing Oriental)
Sander en Frits, bedankt voor de Inspiratie!