Beef en Steak

Reverse smoker build van een 100L luchttank (uitlaat geplaatst)

als ik er nog eens over nadenk is de temperatuur natuurlijk grotendeels ook te regelen met luchttoevoer maar een klein beetje standaard hoogte aanhouden is denk ik wel handig.

kan niemand hier iets uit ervaring over zeggen? of kan iemand mij de afstand tussen kolenrekje en rooster van bijvoorbeeld een weber vertellen?
 
Weer wat extra foto's van de voortgang. Ook meteen een vraag die in m'n hoofd rondspookt.

Ik hoeverre kan je de binnenkant lakken met bijvoorbeeld hittebestendige lak tot pak m beet 1000 graden, is dat veilig ivm slechte dampen bij de hoge temperaturen die tijdens het stoken bereikt worden?

Of de binnenkant niet lakken en insmeren met crisco? Wat is verstandig?


IMG_20170314_134901.jpg

IMG_20170314_163509.jpg

IMG_20170314_195229.jpg

IMG_20170314_133023.jpg

IMG_20170314_195235.jpg

IMG_20170314_133617.jpg
 
Vandaag de uitlaat bevestigd, bestaat uit 2 delen. Eerst deel steekt ongeveer 10 boven de tank uit en tweede stuk is het opzet stuk en wordt denk ik 40 of 50cm(dat gigantische ding op de foto wordt dus nog ingekort)

Nu alleen nog maar gehecht maar kon het niet laten om een kolenmand te vullen :D
IMG_20170408_171054.jpg

IMG_20170408_171038.jpg

IMG_20170408_165815.jpg

IMG_20170408_172224.jpg

IMG_20170408_165803.jpg

IMG_20170408_165805.jpg

 
thnx, hier nog wat foto's van de uitlaat die afgemaakt is met nog tijdelijk een provisorische klep om te kunnen testen.

IMG_20170411_130923.jpg


afgelast van zowel binnen als buitenkant en overtollig laswerk weggeslepen om een mooie overgang te realiseren.
IMG_20170411_152600.jpg


plaatje in de ronding van de tank gemaakt om de reverse flow plaat af te maken. dit is nog een tijdelijke plaat. als blijft dat alles werkt wordt de reverse flow plaat van rvs gemaakt.
IMG_20170411_152520.jpg


plaatje iets aflopend gemaakt zodat vocht altijd wegloopt.
IMG_20170411_152515.jpg


provisorische klep erop om te testen :)
IMG_20170411_154424.jpg


en temperatuur meten (uiteindelijk de 215 graden gehaald volgens de ikea meter)
IMG_20170411_173558.jpg

IMG_20170411_173658.jpg


stond op een afstandje te roken(net nieuw hout op gegooid, voor testen zonder vlees vond ik de witte rook niet zo erg.)
IMG_20170411_185812.jpg


Als het vrijdag droog blijft ga ik kijken wat de temp met briketten doet. En meteen maar even kijken waar ik het RVS 6mm massief vandaan ga halen voor het rooster.
 
Vrijdag test gedaan met net geen 3kg kokos briketten van de AH(liep ik toevallig tegen aan en gezien ik toch meerdere soorten en merken wil proberen daar maar mee begonnen).

In het begin voor 1.5 uur op 150 graden gehouden en daarna eens gekeken wat hij met 110 graden kan, daar is hij vervolgens nog 2 uur gebleven waarna ik niet meer gekeken heb, lijkt erop dat de stabiliteit nog niks tegenvalt.

Ik had verder nog geen goede afsluiting op de klep dus zaterdag beide kleppen voorzien van kachelband en de stookkamer voorzien van klemmen om de klep aan te trekken. Dat zal het verbruik denk ik nog wel ten goede komen.

Wie weet wat een gebruikelijk verbruik is bij een dergelijke reverse flow?
 
Lars zei:
Hoe lang is die cilinder?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Bovenste tank is 100l en de onderste 60l. Weet het zo uit m'n hoofd niet precies maar zal ongeveer 80cm lang en 40cm diameter zijn.
 
Ondertussen weer een klein stapje verder. Voor het low and slow begint het einde in zicht te komen. Dan ga ik dat eerst maar eens goed testen en als dat allemaal op orde is ga ik de houders maken voor de kolenbakken zodat er in de gaarkamer ook gewoon gegrild kan worden.

De klemmen zijn tijdelijk, hier komen verstelbare voor in de plaats zodat ze na te stellen zijn als de passing verloopt door het insluiten van kachelband etc

Op de foto's lijkt alles schots en scheef maar de vloer in de werkplaats is alles behalve vlak.

IMG_20170418_111423.jpg

IMG_20170415_154356.jpg

IMG_20170418_111413.jpg

IMG_20170418_114552.jpg

IMG_20170415_154413.jpg

IMG_20170418_111408.jpg
 
Eindelijk de smoker een tijdje terug getest met wat ribben, de perfecte rib is nog niet bereikt maar de smoker doet het goed :)
ze waren erg lekker maar kunnen zeker nog beter. Goede smoes om de komende weken nog een aantal keer te oefenen.

het verbruik is momenteel voor 7 uurtjes incl het op temp komen ongeveer 5.5kg, wat best stevig te noemen is. ga dus voor de kleinere sessies een schot bovenin maken zodat ik ook in een kleinere kamer een indirecte opstelling kan maken.

wat pics(een lijkt zwart maar dat is een beetje gezichtsbedrog)

IMG_20170605_113740.jpg

IMG_20170605_133620.jpg

IMG_20170605_171334.jpg

IMG_20170605_173309.jpg
 
Wat is er mis met de ribs? Zien er prima uit

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk

 
Wat vervelend al dat testen :D, maar wel lekker :) !
 
MarcovdK zei:
Wat is er mis met de ribs? Zien er prima uit

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk

Ik vond er 2 wat droger(nou waren het ook 2 iberico en 2 normale dus wellicht dat daar nog het verschil in zat). volgende sessie gaan er gewoon alleen maar dezelfde op en hoop ik dat ze er net zo af komen als de 2 die naar mijn mening wel erg goed waren(weet niet meer of dat nou de iberico of de normale waren :-??). hoe goed ze ook zijn, er is altijd ruimte voor verbetering :D

m'n eters vonden me trouwens veel te kritisch en vonden ze wel allemaal lekker  :-/
 
Gefeliciteerd, vakwerk geleverd.
 
Niks mis mee :)
 
Eindelijk wat rvs 6mm staaf voor het rooster op de kop getikt, of eigenlijk binnen de doelstelling van het project gratis geregeld.

Rooster meteen gemaakt.

20171216_113916.jpg


20171216_131850.jpg
 
Wow wat gaaf! Het is toch handig als je handige handen hebt en de ruimte om zoiets te maken, super!
En die ribbels zouden hier zo op zijn!
 
Wat een geweldig project.  Hiervan ga ja nog jaren plezier beleven. Ik weet zeker dat bij heel veel lezers de handen kriebelen om die ook te doen.  Bij mij in iedergeval wel.  Had ik nou maar de ruimte en het gereedschap. .......

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

 
Terug
Bovenaan Onderaan