Een van de meest gemaakte fouten met het maken van burgers is het mengen.
De meesten mengen totdat er een homogene massa ontstaat. Dit geeft een prima binding maar maakt de burgers snel wat hard en geeft een stugge bite.
Beter is het om aan je kruidenmengsel wat water toe te voegen zodat je een soort kruidenpasta krijg.
Meng dit dan luchtig door het gehakt zonder echt te kneden. Daarna wegzetten in de koelkast voor minimaal een paar uur.
Je krijgt dan door de werking van het zout en de eiwitten vanzelf wat binding en de smaak van de kruiden trekt door je burger. Vorm hiervan burgers die je wel goed kunt aandrukken in je pers maar wederom niet gaan kneden.
Op deze manier krijg je een wat minder compacte burger. Niet vergeten om in het midden een kuiltje te maken. Dit voorkomt het bollen tijdens het grillen.
Na het grillen eerst even laten rusten omdat bij mindere binding ook de sappen wat meer vrijkomen. Deze moeten zich eerst weer even verdelen en zich weer binden met het vlees.