Op deze langste dag dan maar eens mijn langste run ooit gedaan en voor het eerst PP gemaakt op de kettle. Toch maar eens iets posten dan!
Bij BBQuality van de week e.e.a. besteld incl. een Boston Butt van 4kg. Kreeg vrijdag vervolgens deze bezorgd:
Een kilootje extra dus! Spare ribs waren eveneens zwaarder dan besteld en alles nog vers (niet diepgevroren geweest), dus top service! Heb tot nog toe eigenlijk alleen bij B&S besteld (naar tevredenheid), maar vond de Boston Butt daar nogal duur in vergelijking.
Vrijdagavond butt doormidden gesneden en hellft ingevroren: 2,5kg was meer dan genoeg, ging voor 4 personen Q-en.
Gisteren ivm weersvoorspellingen serieus overwogen om toch maar chili te maken, maar 's avonds zag ik dat het iig 's morgens vroeg droog zou moeten zijn dus toch maar besloten dat het aan was!
Noskos wedstrijdrecept gevolgd, dus eerst injecteren en in de rub:
Vanmorgen om 7:15 opgestaan, 11 Flamy's in een starter aangemaakt en een snake gelegd met wat Hickory. Snake was eerste keer: voor ribs doe ik altijd meer een Minion-achtige method, waarbij ik gewoon wat hete briketten over koude heenleg, maar die zijn na een uurtje of 5 wel aardig op. Bedacht dat vier briketten dik wel OK zou zijn op basis van wat ik met wat Googlen zoal tegenkom:
Om 08:00 uur varkentje op de Q, maar vond temperatuur toch wat laag blijven: nog wat extra houtskool aangemaakt en de snake naar 5 dik uitgebreid. Daarna ging het prima: je merkt dat de temperatuur in de ketel niet overal hetzelfde is zo met een snake, maar kon 'm wel behoorlijk stabiel houden rond de 120 graden. Zoals verwacht werkte het weer totaal niet mee :-S
Gelukkig had ik bedacht om mijn ketel grotendeels in mijn schuurtje te zetten zodat ik 'm bij regen wat naar binnen kon rollen; dat ging nog beter dan gehoopt, dus dat houden we er in.
Mooi alternatief bij gebrek aan echt afdak zo, en met een iGrill mini kon ik droog vanaf de bank de roostertemperatuur in de gaten houden.
Om een uur of een was het even wat opgeklaard en heb ik 'm in de glace gezet: kerntemperatuur was toen zo'n 75 graden.
Na twee uurtjes ingepakt, en toen ging het al snel naar de 88 graden. Rond kwart voor vijf er af, vocht afgetapt, opnieuw in de folie met een dekentje en tegen zessen gepulled en eindsaus toegevoegd. Was zelf erg tevreden over het resultaat, zeker voor een eerste keer:
Opgediend met naar keuze coleslaw, plakjes augurk en/of komkommer en een fruitsalade. Viel bij iedereen erg in de smaak, maar van 2,5kg houd je evengoed nog wel wat over: er zit nu dus een bakje in de vriezer te wachten op nieuwe kansen
Hierbij iedereen die actief bijdraagt aan dit forum bedankt: met de opgedane kennis was het eenvoudig de boel goed voor te bereiden en tot een goed einde te brengen! Ik vond dit van te voren toch wel ff wat anders dan een keertje een kip of ribs op de Q maken, maar het is me alles meegevallen zo.
Bij BBQuality van de week e.e.a. besteld incl. een Boston Butt van 4kg. Kreeg vrijdag vervolgens deze bezorgd:
Een kilootje extra dus! Spare ribs waren eveneens zwaarder dan besteld en alles nog vers (niet diepgevroren geweest), dus top service! Heb tot nog toe eigenlijk alleen bij B&S besteld (naar tevredenheid), maar vond de Boston Butt daar nogal duur in vergelijking.
Vrijdagavond butt doormidden gesneden en hellft ingevroren: 2,5kg was meer dan genoeg, ging voor 4 personen Q-en.
Gisteren ivm weersvoorspellingen serieus overwogen om toch maar chili te maken, maar 's avonds zag ik dat het iig 's morgens vroeg droog zou moeten zijn dus toch maar besloten dat het aan was!

Noskos wedstrijdrecept gevolgd, dus eerst injecteren en in de rub:
Vanmorgen om 7:15 opgestaan, 11 Flamy's in een starter aangemaakt en een snake gelegd met wat Hickory. Snake was eerste keer: voor ribs doe ik altijd meer een Minion-achtige method, waarbij ik gewoon wat hete briketten over koude heenleg, maar die zijn na een uurtje of 5 wel aardig op. Bedacht dat vier briketten dik wel OK zou zijn op basis van wat ik met wat Googlen zoal tegenkom:
Om 08:00 uur varkentje op de Q, maar vond temperatuur toch wat laag blijven: nog wat extra houtskool aangemaakt en de snake naar 5 dik uitgebreid. Daarna ging het prima: je merkt dat de temperatuur in de ketel niet overal hetzelfde is zo met een snake, maar kon 'm wel behoorlijk stabiel houden rond de 120 graden. Zoals verwacht werkte het weer totaal niet mee :-S
Gelukkig had ik bedacht om mijn ketel grotendeels in mijn schuurtje te zetten zodat ik 'm bij regen wat naar binnen kon rollen; dat ging nog beter dan gehoopt, dus dat houden we er in.
Mooi alternatief bij gebrek aan echt afdak zo, en met een iGrill mini kon ik droog vanaf de bank de roostertemperatuur in de gaten houden.
Om een uur of een was het even wat opgeklaard en heb ik 'm in de glace gezet: kerntemperatuur was toen zo'n 75 graden.
Na twee uurtjes ingepakt, en toen ging het al snel naar de 88 graden. Rond kwart voor vijf er af, vocht afgetapt, opnieuw in de folie met een dekentje en tegen zessen gepulled en eindsaus toegevoegd. Was zelf erg tevreden over het resultaat, zeker voor een eerste keer:
Opgediend met naar keuze coleslaw, plakjes augurk en/of komkommer en een fruitsalade. Viel bij iedereen erg in de smaak, maar van 2,5kg houd je evengoed nog wel wat over: er zit nu dus een bakje in de vriezer te wachten op nieuwe kansen

Hierbij iedereen die actief bijdraagt aan dit forum bedankt: met de opgedane kennis was het eenvoudig de boel goed voor te bereiden en tot een goed einde te brengen! Ik vond dit van te voren toch wel ff wat anders dan een keertje een kip of ribs op de Q maken, maar het is me alles meegevallen zo.