Beef en Steak

Plaats hier je resultaten van Bacon Day 2015.

Lees net waar je aan moet voldoen voor Bacon Day. Ik kom pas net kijken, maar had gisteren wel een gerecht met bacon. Telt dat ook?
Ook maar een keer zelf proberen om bacon te maken.

 
Hij (zij) ligt erop....
Maple cured bacon
20150906_121303_zpsejjcfieh.jpg


En hier het eindresultaat...
20150906_202550_zps8uv3wpsm.jpg

 
Toen ik al surfend op dit forum de prachtigste foto's van bacon, Zeeuws spek en Gilde spek voorbij zag komen, wist ik het zeker: "Dat moet ik ook eens proberen." Wel even gewacht tot Bacon Day om dit te proberen, ik heb gekozen voor het recept van Zeeuws Spek deze keer:

Stukje buikspek zonder zwoerd  ca. 1,1 kg) gehaald bij de lokale slager:



24 uur in de pekel:



Daarna twee dagen gemarineerd:



Daar gaan we;



Na zo'n 4,5 uur op 100-110 graden is dit het resultaat:







Warm alvast  lekker een stukje geproefd, heerlijke smaak, nu lekker afkoelen om  straks goed te kunnen beoordelen.

Bedankt voor het kijken!
 
Hierbij mijn bijdrage.
Dit jaar 2 soorten bacon gefabriceerd:
Standaard en maple scotch.

9bb79d2d285b14ec7981caf133e6015b.jpg


Na een weekje in de koelkast (natuurlijk elke dag precies om 19:47 gedraaid) en 24 uur gedroogd mochten de 2 stukken op het ei

46298465db6da1c32f2742b51a3764d1.jpg


Twee chuncks appelhout.
Wat houdt een BGE zich stabiel zeg ...

8829636f72df736e61bf8671dc746a05.jpg


En wat rook dat heerlijk...

d4bd8914e9dbea90cb58975d9655df75.jpg


De vriezer is weer gevuld.
Laat de winter maar komen.
 
Helaas geen tijd gehad om zelf te roken maar had nog een mooi stukje in de vriezer liggen.

DSC04021_zps3nbte8kf.jpg


Centimeter dikke plakken gesneden.

DSC04022_zpsn0iqqfmz.jpg


In de Koreaanse marinade.

DSC04024_zpscotq6hz7.jpg


Rijgen maar!

DSC04025_zps7dal5653.jpg


Op de WGA.

DSC04027_zpsxfsdsra4.jpg


DSC04028_zpsw5bnuqf6.jpg


Aardig zoutig dus drink er een ijskoude klets bij!!

DSC04031_zps0dscl380.jpg


Greetz Marco
 
Na een weekje pekelen vanochtend de bacon op de gloednieuwe WSM gelegd met appelhout.
Zoals bij enkele anderen was de kerntemperatuur na 1 uur al 50?C. Na 2uur was ze 63?C. De kerntemperatuur is daarna nog 2 graden gezakt en na exact 3 uur was de bacon op 65?C.

Ik heb ze volledig laten afkoelen, zwoerd afgesneden en versneden.
De kinderen en ik hebben zonet wat bacon gegeten bij een eitje: heerlijk! Kindjes waren ook enthousiast.

Ik heb een beetje apart gehouden om morgen een quiche te bakken, de rest zit al in de vriezer.


IMG_20150906_082223_zpstsifzrzt.jpg


IMG_20150906_082421_zpsezfpeg38.jpg


IMG_20150906_112454_zps3volxn6x.jpg


IMG_20150906_112519_zpszjnn43fu.jpg

IMG_20150906_170458_zps9oq3egqa.jpg
 
Wij hadden een catering klus met o.a. 10 kg spare ribs en 10 kg PP, grote meat loaf en garnaaltjes maar uiteraard ook een stuk buikspek mee ("Sorry mevrouw, bacon is verplicht, het is nu eenmaal international bacon day, wij kunnen er ook niets aan doen"). Rustig laten garen op de WSM, had een week in colorozo en suiker gelegen. Mooie plakken van gesneden en afgefikt op de WGA. Voor de liefhebbers (en dat viel nog niet tegen) lekker op wit bolletje geserveerd met BBQ- of hot sauce.

De bacon van de smoker:
11951143_1663291607291436_1433086766967538616_n.jpg


Ivor fikt ze af op de WGA:
11872178_1663291597291437_2830932575245985830_o.jpg


Aan de reacties van de gasten te zien was het best te eten:
11708031_1663291677291429_3975363969304260344_o.jpg


Happy International Bacon Day y'all!!
11204417_1663291650624765_5764858767847842744_n.jpg
 
Hier natuurlijk ook aan de slag gisteren, voor mij het ultieme standaardbaconrecept met buikspek van het wroetvarken.

Na een weekje pekel:
20150905_141503_zpstg7u8i32.jpg


Lekker onderweg op de kamado met appelhout:
20150905_155657_zps2ehzkzfv.jpg


Ja, 65 graden! Uiteraard vieren met een gele rakker!
20150905_173038_zpsdpq1mswg.jpg


Vel eraf, en natuurlijk snoepen van het resultaat ;)
20150905_175514_zpsxjnsncaz.jpg


Voor de vriezer, een aantal pakken baconstrips en spekblokjes
20150905_204231_zpscc7gargy.jpg





 
chckstrk zei:
Ik zie dat de meeste spekkies veel mooier bruin zijn geworden dan de mijne, met zelfde temperatuur en kern. Heb ik dan te weinig rookhout gebruikt?

Ik zou me daar niet druk om maken. Heb je foto ff terug gezocht en volgens mij heb je het prima gedaan.

Ik heb 2 1/2 blokje kersenhout en een flinke hand cacaodoppen gebruikt en dat heeft goed uitgepakt. Maar ik twijfelde of ik niet te veel rook had gebruikt.
 
dit jaar geen bacon voor mij, ik ben net verhuisd en in de chaos van dozen stond mijn kop vorige week niet naar een zoektocht naar pekel. maar gister had ik ineens toch de kriebels, dus besloot ik dat bacon day niet ongevierd mocht passeren. een bacon weave meatloaf dan maar! en met hindernissen, het rookhout, de starter, de handschoenen en een selectie aan kruiden kon ik op tijd vinden. de kernthermometer zit nog ergens in een doos, maar een aldi-thermopen vond ik gelukkig wel.

het mengsel, 100% rundergehakt met een kruidenpasta die bestaat uit ui, kruiden/specerijen, worchestersaus en... rundervet. dat laatste omdat ik het gehakt te mager vond voor meatloaf en ik was bang dat het dan droog zou worden.
DSCN0860.JPG


DSCN0861.JPG


de bacon!
DSCN0862.JPG


DSCN0864.JPG


DSCN0865.JPG


het voordeel van de verhuizing, de nieuwe bbq spot. niet langer klooien op een balkonnetje, maar een TUIN!!!  :D
DSCN0867.JPG


tuin of niet, bbqen gaat toch echt het beste op sokken. en nog beter op twee verschillende.
DSCN0868.JPG


DSCN0869.JPG


beetje hickory erbij
DSCN0871.JPG


ge?mproviseerde mop saus (ketchup+molasses+appelazijn+chipotle)
DSCN0879.JPG


DSCN0880.JPG


DSCN0886.JPG


en het was errug lekker!  :P
 
Vandaag 2 stukken buikspek op de smoker volgens het standaard recept. 1 met zwoerd en 1 zonder zwoerd. Resultaat is heerlijk:

7aef48bd551fbd8d5d5a54f99d7844fa.jpg


bfaba68298eb024df71c275b3c0c1f6c.jpg


03b4b96acac800ab4dda615a8ad6b896.jpg


c497590fd1179126da7bfa1702db54a8.jpg


Wat ruik ik toch??
965f869ad03f2f7281ac2fc048f4ecf0.jpg
 
Mijn bijdrage voor bacon-day, net op tijd...  :P

Een week gepekeld en gedraaid, en een dag gedroogd in de koelkast...

1 standaard...
1 Maple cured... zonder maple syrup, deze was op, en inplaats van Maple syrup heb ik Gember siroop gebruikt...

De standaard smaakt standaard en was erg lekker....

Maar de Gember cured bacon....WAUW... die was echt super lekker, heerlijk zoet, met een tikkeltje zout..., deze ga ik echt vaker maken...

Nadat iedereen een stukje van beide had geproefd, heb ik eitjes geklutst en de ableskiver op het laagste rooster geplaatst en alle schuiven open gezet.
Beetje olijfolie in de skiver, eitjes erin en stukjes verse bacon er bij...

Echt een heerlijk stukje "na gerecht"...
Een volgende keer zou ik er lente uitjes, en kleine stukjes paprika en wat peterselie door doen..., dat maakt het "af"  denk ik...
Door drukte en volle dag, waren mijn idee?n even op... (ook lastig als je bij andere moet que-en terwijl je thuis alles hebt liggen...



En ze zijn klaar...




Aangesneden...




Gedropped in de ableskiver, in een plasje geklutst ei...




Mooie bolletjes, helaas geen bacon te zien...



Het was een lange maar zeer bevredigende dag... B-)
 
:DHappy Bacon Day :D
op de valreep kwam er ongeveer 23:10 af
SG58-vUILtr5mqixDJFKjcz5Dz3vVCPTo534V3cv9byNE479ET_ULavyBeKRjfRVNEcC9dS-wN_w3qNqz4uVPm8tyaUm19wQ7Nc8cfKisIcLxJsy1Ace59aiErD0q1X8CojukNs6y0TjOC1tJlt9f9XPkPPO0prac_qhGrKvRSslANXzTqyda4CyoBgDIE_PAzZl6d1pzcZAeDP8qB6QkCTE1EZM6FTX8VNZj-ftU4FIhmY7n1_uNCxuXyCY0AjgpE1YreHIRyQp4AcxYROuAJJ-rsb3c4stGPhYy5ZFlIhRv4vyFGCYdplMC3t_delqa3lIV7x8JpyVra2V8DI2Ysg4zBB2IvsHJisqftYT_EceIFahy7AF-qwdfTX6-aOuzWYxYHBBB89dEmyvWpABMxF5IIsiHtTFWw3nZbDLGoyXcFrPvNf7SW7b0KPgrHY8-bXOtYgeNbAz-iClvL01scHzoeK5mjPS_Wpx4QJhFHiR1DHVMeqLVadiYQ8h2dWrCwzbDKX6VwroeEqrOo6bRto=w450-h300-no


d_oEXHMCI99NZoR1gjhx7JEVU3Y1-vpssqGg0kvshaF0Mm3DRWy6ZwGcdurRn8l3bciYm3EmB7csOS6mFICUxidRXV2nTtxMsFDzylLwUFYAP7DVqE0xyK07cz4JONcouBHmVRyO1MCVcFD4Js18DAFAk2U3yta_4luNOctEkjMiDuh56ajUR8XTcojqZFl7QMkFj06hEYLrtUjejY-i-3YtbDKylzHec-52wMvL_31HECtitI6ir5_GZpj146ECI5QVZn7T222sQkgACFKV56eIJB-XS7Hvs-vPeVbni8ekbuzIfuLSz9q1lSH8ik9GZ8Ft40M4U1ajj-fnCvt64gTc4HkDTLH05OoImVYnIgIip9s4pd9ONtV7Jc6z7uO5Jqy10Wa6gNeIXOrxN732QM_SixxYwif6yBFichx0Cq_woMlDg55PjfXIeTLkqlUTwnGO9T0VZH9xOR3AfI0Wc_AkBhzxAzmZe3j31C98p3KPyRyDJimbHSxPE79EFek9AHhy2DyiPiwTUDzJgTgiMkc=w450-h300-no


Y4gHoFrKIYz7wzcpzL26CfXIar-d0Ds92Bn5A30EM6GbS0sm_kw_bib6QvI4JurCrga7o_BtBftDx7IQohVoKa_1kc5_aiCY7MQW8xCn2UNsSMXNlgY_xLV2v4gSDorhIY2zXdYyrXmvz57psIyr7UUbDwzkdj-gsW7FSTqRdFUFaAoGeiMQQtv7wr1DjWGt_uXmj1ZoF0x8JRVqraQWhDQnfqCgraTrhmOnvSvAJFiUPMte9MK2ZIYYe0Rc8POfDr2COthoRYyjZGgKxkzd3oztw380AOIoF6gsZlP0bZtGmxiWzstw0DuZc_rKunOfd0zsSIWKtxW5genYvOUuO6uf9_oCOGR91zFxb5sA_FDvV9w8pyHCWtKhrRDMT80LpnkZ-O-ValGX9hhTYA6sGSCcGz-EFiJFg0kLL80R14tyeBYlVSe8jX31oVkHOfUT331pD_AJYSmw1VgU-_TgzWzKFjxtDJYRU__2lqw8mXEFrtQsBopYNCUui7QUtG-XM2S6IQSO3BvU7zkwdo-3ViU=w450-h300-no

uvYpkzuud6vsEW0_P04k8L-MLnLD8bLPEuuwPC9dSkXTtqzobS0L_sSCv9dTjzefbPLz3_6K0qRrIMfTahlQfnaxaITUZcVrCAPnPBCLoFJPtTKE-umbmkIxzv-wx0G-NY3P_eMZ4LJWBjbZiCfrPMMyrnoSIZbJyrpYJPuRd2gPbIhDsMluJhQwyqYKEDVneVmSSl47z2k2AZ_S2P7Z3OSHXUIvSiJPMWjXtc4pkRX-rV8-Ox7-eSF86fChmosnPrj9Qqf2jKZ3oIutNqaY1TL_v9BTBuy1RumALY2djvgGQjaCkqOtmLQ4418bsx4VVcjgLqIYXRWNkp9ejPdB_omoltSmTVv17y6LRwWsXvbKxV7gRrNV4lOaG28WOL9eWWkkGo0Bsl3bN3dN5beicWhCTEwRkiLVEiWyLmDcU6AhOrvCfM7CBX8cwJEP5gJvlMheT5520KevnqeH0-MutuDgeJOfgFlX6yNz2yJPt5wWRGYAGkpCKwbAjgmwwrGCyAEHLE9VwB2-2O3rx3oCPWg=w450-h300-no
eT-AnYFM0jwJZRAeh1D9xiHQzvJHpqRNYlepzQ8V-CZsXfKzxtzrItIqiGkDa5Pyl1qN6qfNCI5jV1R57SzwpJSuAukuz8qRbyNhAcwPfk3YsRlawp8A-5d26kGw6Lx1LRKNQOhhYcb6i8aI4rBaJefwIxdsyv19_56FuXRP5qHBbP-Y6X-zWFk84eVPUdQN2uH8O-sRh1PUzLb7YvWsHYCaGXEBAdLWqL3CA0kMPv--zdUKUO1iSZ_JZ4JCf7pyoW7jPU_jWq_TGptXzZWsgMGgJwbph3wk-gyoKvtLdqjiL2dLbD2mUDmEXDbu4-2SAXhstvzv0NAXIJCqVY4O7lTwSv5vhGvWShzlhs-M_KC9Hb9iL_OMYmN9d_VgYFIq3CuK46duSwB2LIB6b8dLbarlD7v7TwtJ3d_OHdFplQiTotOLqGDfRgQMmA-GVlkEDlMgDL20KTYF5l3yOPoLu6X8o_Pxm6KNPbPerDtBEVKXZCV4JsThfyfHU2cp_BvWCKxdsi_UbJwvH4HlOFV5_yQ=w450-h300-no
DoUgL5oTktSIrkglGa2TpTUesiB8ptVXp9VDJJuaBoGdkXNCUAhm41rU4X9-RFLHgvI8bwsykPSBidWPk5XVX8Zd7GWBECP1EreT92g9aB4jnsGuHBS1GnDyURFeU0R7vCMuH31vvBKAgpE03_EKB2U_zimATpwne45lGQHl3LTmMOIo80Xfff23CSXSF4hap1J0SGQ-ELsXte1QrSE0OwiZIyBQchW6meG1uubmnYQGb4VL3fJj--dqhrkRFv-L8RTfeGO_YTJAq9jvX5mxsLSB-wMjwnAUql-fWoNF1mR2xxGkem5jHf-Ac5qKdnZ0cCu34ne0vrepqO9NLBSv1TqbLyWvPQ2MMyi7IelLVBwyOQWBSx4fXCe-nvf-xZsArcYTLhy3ue6UOYGzU0R4h1KDJ7CapN_QifztfPgw9tHJEfYSh-3FGEMC8s4y6BrQcAp6LkzfH6NVAl_KjVLeHnULe7WeeD-JXrk4240a0S9KpfrXzRMfRuJMxSOEzbJM_YgdbM7geYAcg_jf64jl9w0=w450-h300-no


BymJs3IWzGNbSMKRT-9nxoID-MqJtkp3WGwvoyLfE02M6HDDzpN_oH5lwJqd5j_5f-tH__u1-iY_B_1Y_Ztc0g-D3tYgVDlnmDhgWctKYbEER3I0nsg9bbK93LluoTuo7g8iQcnyV9j7R5Vk-bo5EoLvjSNz-ivS8sfmqERM9RUiayU6yoOOCiEkTn5a0afMrwmtS_eK4ygQ26lNuWSw1LPQpL-Lq2tERAWUyJZI-lvCGz-I-LlKPX1VJnI923U4cQYXteE8uE9N_Z3D5RD3j1qZ64f7so4besmt839HigKjLEqO_Zk-vsvZxZKI8gwrw-q2v4yjsSMRowmtuUhy59wHri7VPiaQzYt2bEKtmyRv0PJKRN7F-SYrq2U7bzM-qoS6XsmAO-ugrMQ85fLQgqsU7KPAVfw0nNfY_fuYSF0ZT7NNY-h3ZgO8_lxJduU5iVLV4_ZbBvd7ZBnOyY_0WdCO74KcF-9MNlxhV00Brj_ICXK0NTJuHnlnmVFxEDfYJ2TWgCc3BD1y5GGneWWvNuc=w450-h300-no
KiocODDeLFCcOuQPgipJA_GjOy09lcFjmDgUsZr83RglJdAqwhNeYZFvxMlMGSFEZhKZBhb5r4ON5WcGXGr_wEIivIHiV3zdTe9yEnHalfTEpSF2tbAsb1G9ACMjmepXri3APrN4qhDfBoFrEzldlZAl8wd1LrYy8WprCWHBLqpFe998RiiMO8GMxSQRdcJqbY25AMytZ09233n7oPWHXAX-Q_LDBPiqH622P50wTxN-g5x22syFDlv58YawNH4SGuaKQqOat9q_m2JJu3RrqFpl0dKjh5TnfcP1dRUokeU2rInnJRiU_7-Dr6gCFwt6i07QQ7FNwd4NH4_6RWKuhGrKwjn66WFPENmZ7JGGsx_YqTlhob-2bSen_QAH7NSuxhb7ypdj5zqzpV3yorKCYKpfnc8acF-6t_YBoNZfktsfT5Ioy2G9a99FeachtvCPxn_NVXNEtFzd2kpIYiZeaia1iAPG-znqPbESF84UIXzPbBmc8djG20rdfziAm6N17gUcf01PCLuvkbb8i2HA8U8=w450-h300-no


Het smaakt weer super lekker.
:P
groet,
Kippetje Haasje
 
ThrowonD zei:
Maar de Gember cured bacon....WAUW... die was echt super lekker, heerlijk zoet, met een tikkeltje zout..., deze ga ik echt vaker maken...

Wil ik ook. Waar vind ik het recept?
 
nicky zei:
ThrowonD zei:
Maar de Gember cured bacon....WAUW... die was echt super lekker, heerlijk zoet, met een tikkeltje zout..., deze ga ik echt vaker maken...

Wil ik ook. Waar vind ik het recept?

Volg het maple cured recept van Noskos op zijn blogsite, vervang maple syrup voor gember siroop...  ;)
 
Iedereen gefeliciteerd met hun badge. Ik moest helaas verstek laten gaan dit jaar. Volgend jaar nieuwe kans.
 
Wanneer worden de virtuele baconstrips uitgedeeld, en mag je dan nog een korte toespraak houden? ;)
 
mrwolf zei:
Wanneer worden de virtuele baconstrips uitgedeeld, en mag je dan nog een korte toespraak houden? ;)

Je mag speechen, maar je mag maar beperkt mensen bedanken...... :D
 
Terug
Bovenaan Onderaan