Beef en Steak

Pizzasteen

Ik heb mijn chamotte tegels trouwens gekocht bij pizzaovens shop.
Volgens mij voor een redelijke prijs. 30x40x2,5 voor 16,85
 
Ik bak mijn pizza's op de gasbbq zolang de kamado er niet is.
Op de gasBBQ met 4 branders leg ik de steen gewoon pal in het midden met alle branders vol open. En krijg mijn pizza's heerlijk gebakken.
Maar dan ligt de steen meteen boven het vuur. Dus vraag ik me nu af in een kamado, moet die deflector daar nu in of net niet voor pizza's te bakken? Want de pizza steen is er ook nog.
 
Ik zou wel de deflector plate gebruiken. Anders heb je de kans dat de steen te warm wordt en je pizza aan de onderkant verbrandt.
 
Ik zou wel de deflector plate gebruiken. Anders heb je de kans dat de steen te warm wordt en je pizza aan de onderkant verbrandt.

Dat de pizza aan de onderkant verbrandt, heb ik nog niet voor gehad op de gasBBQ en stook hem toch tot het maximum. Let wel op, ik heb graag dat de hele bodem wat krokanter is ipv alleen de korst. Maar dat is persoonlijke smaak.

Het zal wel wat experimenteren worden op de kamado dan.
 
Eerste pizza sessie met deze stenen zit er op.
Met alle stenen erop bleef de ketel temperatuur boven. De stenen slechts bij 150 graden hangen. Met 2 ronde stenen haal ik normaal makkelijk 275.
Met 1 smal stukje eraf ging de ketel temperatuur naar ca. 200gr. Ze waren lekker maar blijft nog ff experimenteren

IMG_20200705_195426.jpg
 
200° is wat weinig voor pizza’s. Maar met experimenteren kom je er wel.

veel testgenot
 
Ik weet hoe het is om die steen loeiheet te krijgen zonder dat je pizza toen houtskool doet veranderen. De steen zou rond de 250° moeten zijn en de luchtstroom er boven iets lager zodat de ingrediënten er niet uit komen te zien als verbrand gras.
Ik zelf maak gebruik van het GBS systeem en zat in het begin ook te klooien tot soms opgeven toe..... tijdelijk dan, dat dan weer wel.
Ik heb het gevonden door onder de steen een klein bedje van briketten te leggen (3 a 4 stuks) en in de mandjes aan de zijkanten met houtskool.
Ik snap dat je niks aan deze info hebt maar het geeft aan dat het niet gemakkelijk is om de perfecte pizza te bakken.

Zeer nuttig. Verder nog tips of ervaringen van de gbs pizza steen? Vents volledig open?
 
ik snap dat dikte issue niet zo eerlijk gezegd. Je laat de steen doorgaans eerst goed opwarmen en hij ligt op de deflector. Ketel / dome temperatuur is 250gr + en de steen ontvangt stralingswarme van de deflector die weer verwamd wordt door de kolen. Men moet niet denken dat de steen snel afkoelt of zo als hij eenmaal op bedrijfstemperatuur is. Zaak is wel keramisch materiaal goed droog te houden anders barst het bij grote temperatuurswisselingen.
 
Mijn setup: volle mand met kolen, deflector (2 halve manen), 3 bolletjes alu folie in een driehoek en daar bovenop de steen. Zo voorkom ik een verbrande bodem. Resultaat:
8a2fe80b9f61c1d6a9638c82009186e9.jpg
 
Hier ongeveer dezelfde setup:
Berg houtskool, platesetter (pootjes omlaat zodat er nóg meer houtskool in kan), het rooster erop (scheelt weer aluminium propjes en zorgt dat de pizzastaan altijd compleet ondersteund wordt), pizzasteen erop, pizza erop.
 
Terug
Bovenaan Onderaan