Vandaag voor de eerste keer een stuk rundvlees op de BBQ gelegd. Na een aantal verhalen over brisket gelezen te hebben was ik niet echt enthousiast vandaar dat het nog niet eerder gebeurd was.
Maar... inmiddels weet ik zeker dat de picanha er vaker op komt!
Echt een heerlijk mals stukje vlees, dat samen met de unieke BBQ smaak maakt het tot een echt super lekker stukje vlees, en zeker niet moeilijk!
Vanmorgen bij de plaatselijke slager geweest, en een stuk van ongeveer 1 KG af laten snijden. Vroeg de slager wat hij normaliter met staartstuk doet, en dat blijkt als rosbief door het leven te gaan.
Was niet super goedkoop, euro of 18,- maar wel van geselecteerde Belgische runderen als ik het goed heb. En ach... uit eten in een restaurant is duurder en zo lekker heb ik buiten de deur nog geen rundvlees geproeft.
Een half uurtje voor de tijd de picanha uit de koelkast gehaald, en mooie wiebertjes in de speklaag gesneden
Vervolgens grof zeezout en verse peper op de vetlaag gelegd
Nadat de BBQ op temperatuur was gekomen, graad of 120 -130, de picanha er indirect opgelegd met een paar stukken beukenhout om lekker te roken.
Vervolgens geduld hebben, denk ongeveer 45 minuten, totdat de thermometer 48 graden aangaf.
En nu het leuke werk, fikkie stoken. De kinderen stonden met open mond voor het raam te kijken "papa het vlees staat in brand!"
Als groente hadden wij een lekkere zoete maiskolf , deze zie je in de hoek nog liggen. De picanha vlamde intussen nog lekker door.
Toen werd het tijd het vuurtje te blussen, en kon de picanha eraf
Na een minuut of 10 in de aluminium folie te hebben gezeten voorzichtig uitgepakt. Zat zeker een half koffie kopje aan heerlijke rundvlees jus in. Deze er voorzicht afgegoten en vervolgens aansnijden.
En toen was ie klaar om gegeten te worden! Geen tijd meer gehad om foto's te maken, veel te benieuwd hoe die zou smaken.
Volgens mij redelijk goed haaks op de draad gesneden (was een beetje uitproberen).
En wat vonden we ervan:
Heel erg lekker! Mals, goede structuur en een prettige aanwezigheid van rook en BBQ smaak.
Ook de kinderen vonden het lekker, en zaten te bedelen om een bonus stukje
Was er dan niets om de volgende keer anders te doen?
Toch wel, de volgende keer gaat de picanha eerder in reverse sear mode. In het midden was ie nog wel ros?, maar ging naar mijn idee al te veel richting well done. Vrouw lief was het daar ook mee eens, dus de volgende keer gaat ie met een graad of 42 - 44 in reverse sear mode.
Maar de volgende keer gaat zeker komen, iets zegt me namelijk dat het een blijvertje is bij ons thuis.
Maar... inmiddels weet ik zeker dat de picanha er vaker op komt!
Echt een heerlijk mals stukje vlees, dat samen met de unieke BBQ smaak maakt het tot een echt super lekker stukje vlees, en zeker niet moeilijk!
Vanmorgen bij de plaatselijke slager geweest, en een stuk van ongeveer 1 KG af laten snijden. Vroeg de slager wat hij normaliter met staartstuk doet, en dat blijkt als rosbief door het leven te gaan.
Was niet super goedkoop, euro of 18,- maar wel van geselecteerde Belgische runderen als ik het goed heb. En ach... uit eten in een restaurant is duurder en zo lekker heb ik buiten de deur nog geen rundvlees geproeft.
Een half uurtje voor de tijd de picanha uit de koelkast gehaald, en mooie wiebertjes in de speklaag gesneden

Vervolgens grof zeezout en verse peper op de vetlaag gelegd

Nadat de BBQ op temperatuur was gekomen, graad of 120 -130, de picanha er indirect opgelegd met een paar stukken beukenhout om lekker te roken.

Vervolgens geduld hebben, denk ongeveer 45 minuten, totdat de thermometer 48 graden aangaf.

En nu het leuke werk, fikkie stoken. De kinderen stonden met open mond voor het raam te kijken "papa het vlees staat in brand!"


Als groente hadden wij een lekkere zoete maiskolf , deze zie je in de hoek nog liggen. De picanha vlamde intussen nog lekker door.

Toen werd het tijd het vuurtje te blussen, en kon de picanha eraf

Na een minuut of 10 in de aluminium folie te hebben gezeten voorzichtig uitgepakt. Zat zeker een half koffie kopje aan heerlijke rundvlees jus in. Deze er voorzicht afgegoten en vervolgens aansnijden.

En toen was ie klaar om gegeten te worden! Geen tijd meer gehad om foto's te maken, veel te benieuwd hoe die zou smaken.
Volgens mij redelijk goed haaks op de draad gesneden (was een beetje uitproberen).

En wat vonden we ervan:
Heel erg lekker! Mals, goede structuur en een prettige aanwezigheid van rook en BBQ smaak.
Ook de kinderen vonden het lekker, en zaten te bedelen om een bonus stukje

Was er dan niets om de volgende keer anders te doen?
Toch wel, de volgende keer gaat de picanha eerder in reverse sear mode. In het midden was ie nog wel ros?, maar ging naar mijn idee al te veel richting well done. Vrouw lief was het daar ook mee eens, dus de volgende keer gaat ie met een graad of 42 - 44 in reverse sear mode.
Maar de volgende keer gaat zeker komen, iets zegt me namelijk dat het een blijvertje is bij ons thuis.