Hier ook al weer bijna 4 jaar een pellet BBQ bezitter, waarvan de hoofdreden in eerste instantie de KCBS wedstrijden was. Inmiddels moet ik bekennen dat deze ook veel voor het thuiswerk gebruikt wordt. Dusdanig zelfs dat als ik het aantal keer gebruik zou tellen, de pellet BBQ met kop en schouders in aantal boven de rest van de BBQ's zou uitsteken.
En waarom? Simpel, het gebruiksgemak. Knopje indrukken, kwartiertje wachten en beginnen maar. Ben je klaar? Weer knopje indrukken, weer kwartiertje wachten en helemaal koud. Hoe je het wendt of keert, het kost altijd meer werk als ik een andere BBQ wil gebruiken. Dus met name doordeweeks als ik thuis kom van werk, dan krijgt het gemak de voorkeur.
Is het BBQ? Ja! Aangezien ik de regels van KCBS hanteer en deze dit als BBQ accepteren, is het dus BBQ.
Voelt het als BBQ? Mwah.....heel eerlijk, na al die tijd nog steeds niet helemaal 100%.
Maar ik zie veel redenen voorbij komen waarom een pellet BBQ geen BBQ zou zijn, maar oven. Tegengeluiden zie ik ook, want bij de 'normale' BBQ's worden ook steeds meer hulpmiddelen gebruikt. En zo zie ik het ook.
Elektronische ontsteking voor het ontsteken van de pellets, dat is niet heel anders dan b.v. een Looftlighter gebruiken voor het aansteken van je kolen/briketten. Het is overigens niet 100% noodzakelijk bij een pellet BBQ. Het zal niet vaak voorkomen, maar je kan prima de pellets zelf ontsteken zonder dat het absoluut noodzakelijk is dat de pellet BBQ dit voor je doet. Iets wat wij af en toe ook wel doen, wanneer er en stroomstoring bij een wedstrijd is en we alleen onze backup-accu kunnen gebruiken voor het laten draaien van de pellet BBQ's
Automatische aanvoer van brandstof, dat is dan weer niet heel veel anders dan het gebruik van een gravity feed smoker. Bij de pellet BBQ is dat elektrische wormwiel wel noodzakelijk vanwege hoe het ding gebouwd is en de aanvoer van je brandstof horizontaal verloopt i.p.v. verticaal zoals bij een gravity feed.
Automatische temperatuur regeling, dat is weer niet veel anders dan het gebruik van een controller.
Dus al die losse zaken kom je ook bij andere BBQ's tegen of kan je bij andere BBQ's gebruiken. De kracht van een pellet BBQ zit erin dat deze al deze losse zaken combineert in ??n ding.
Als we naar het gebruik kijken dan is er wel iets wat anders is, wat de meeste misschien op het eerste gezicht niet zouden vermoeden. De rooksmaak in je product; die is er namelijk nauwelijks. De pellets branden zo schoon, dat dit nauwelijks rook produceert op de gangbare temperaturen. Of je moet de pellet BBQ rond de 80-90 graden zetten, dan krijg je nog wel wat rooksmaak mee, maar daarboven nauwelijks is mijn ervaring. Dit gaat trouwens in mindere mate op voor de echte low & slow sessies die b.v. meer dan 8 uur duren. Ondanks de lage rookproductie krijg je door de lange tijd toch nog wel een beetje rook in je product, maar in mijn beleving veel minder dan wanneer je met houtskool/briketten BBQ'ed.
Of misschien toch niet.......? Want wat doet iedereen die met houtskool/briketten BBQ'd? Juist, die gooien er blokjes rookhout bij om de gewenste rooksmaak te krijgen. En laat dat nu ook mogelijk zijn en gebeuren met een pellet BBQ. Wanneer je een diepere rooksmaak wilt hebben, dan gebruik je aanvullend een smoker-tube met de gewenste pellets om de extra rook te genereren, die de verbrandingskamer van de pellet BBQ zelf niet kan geven.
Dus als je het zo ontleed, dan zijn er ook veel overeenkomsten.
Feit is dat pellet BBQ's het ook ontzettend goed doen en blijven doen bij wedstrijden, dus wat er af komt is niet te onderscheiden van wat vanaf andere BBQ's komt.
Kwaliteit van het vlees, de receptuur voor de bereiding en de kunde van de pitmaster c.q. kok zijn de doorslag gevende factoren en het belangrijkst. Het gebruikte type BBQ is dan slechts bijzaak.