- Berichten
- 20.678
De Minion Methode is een manier van je barbecue aansteken; waarbij je snel een lage temperatuur bereikt voor een langere periode.
Dit is handig als je een lange barbecue sessie wil doen op lage temperatuur.
Het verhaal achter de methode:
Op een zondag eind jaren negentig deed Jim Minion mee aan een regionaal bbq kampioenschap bij de Redhook Brouwerij.
Hij had een spiksplinternieuwe Weber Smokey Mountain voor dit kampioenschap.
Maar hij wist uit ervaring dat wanneer je de aansteekwijze uit gebruiksaanwijzing van Weber volgde de temperatuur omhoog schoot naar 180? C, wat veel te hoog is voor warm roken.
Hij besloot slechts een deel van de briketten aan te steken en deze dan te verdelen over de niet aangestoken briketten in de kolenmand.
Hierdoor bleef de temperatuur constant op 108? C in de bbq, een temperatuur ideaal voor roken.
Die dag behaalde Minion's team een eerste en tweede plaats in diverse categorie?n en ook nog eens "Reserve Champion" of wel vice kampioen van het kampioenschap.
Foto door Scott Eklund.
Bij thuiskomst bezocht hij een bbq forum op het Web.
Daar poste hij zijn techniek in antwoord op een draadje van iemand die de temperatuur niet onder de 175? C kreeg.
"Ik heb het toen uitgelegd, opnieuw uitgelegd en weer opnieuw uitgelegd," vertelt Minion. "De mensen begonnen het de Minion Methode te noemen. Weber heeft het toen ook op zijn eigen website geplaatst. Het wordt nu ook op andere type barbeques gebruikt. Het is een eigen leven gaan leiden."
Hij staat erop om te zeggen dat hij er niet om heeft gevraagd om beroemd te worden - het is hem gewoon overkomen.
"Het grappigste aan dit hele gebeuren" , zegt Minion,"is dat ik mensen slechts heb geleerd hoe ze een vuurtje moesten aansteken."
De Minion methode voor de WSM:
? vul de kolenmand met briketten
? steek ? 20 briketten aan in een starter en wacht totdat deze geheel branden (ze hebben dan een grijs laagje).
? verdeel de brandende briketten over de niet aangestoken briketten in de kolenmand.
? zet de smoker in elkaar, laat het bovenste ventilatie rooster geheel hopen en regel de temperatuur met de onderste ventilatieroosters.
? start met barbecue?n.
De Minion methode voor gebruik bij kettle bbq's:
? maak de bbq op de split grill methode klaar
? steek 12 briketten aan in de starter en wacht totdat deze geheel branden (ze hebben dan een grijs laagje).
? vul de helft van het kolenrooster met niet aangestoken briketten
? verdeel hierover de brandende briketten
? start met barbequen.
Voordelen:
De voordelen van deze methode zijn dat men sneller kan beginnen aangezien je niet hoeft te wachten tot de temperatuur gezakt is. Je kan langer doorgaan zonder je briketten te hoeven bijvullen en je houdt meer briketten over voor de volgende barbecue.
Nadelen:
De Minion methode gaat in tegen de gedachte dat je pas kan beginnen met de barbecue als alle briketten branden, wat hierbij niet het geval is.
Het is natuurlijk ook bekend dat sommige briketten bij het in brand gaan een vervelende geur verspreiden. Bij de Minion methode gaan er de hele tijd briketten branden en daarbij zou dus voortdurend een nare geur vrijkomen.
Het is echter gebleken dat de Minion methode geen nadelige gevolgen heeft voor de smaak van het voedsel.
Bronnen: TVWB en seattlepi food & wine
Dit is handig als je een lange barbecue sessie wil doen op lage temperatuur.
Het verhaal achter de methode:
Op een zondag eind jaren negentig deed Jim Minion mee aan een regionaal bbq kampioenschap bij de Redhook Brouwerij.
Hij had een spiksplinternieuwe Weber Smokey Mountain voor dit kampioenschap.
Maar hij wist uit ervaring dat wanneer je de aansteekwijze uit gebruiksaanwijzing van Weber volgde de temperatuur omhoog schoot naar 180? C, wat veel te hoog is voor warm roken.
Hij besloot slechts een deel van de briketten aan te steken en deze dan te verdelen over de niet aangestoken briketten in de kolenmand.
Hierdoor bleef de temperatuur constant op 108? C in de bbq, een temperatuur ideaal voor roken.
Die dag behaalde Minion's team een eerste en tweede plaats in diverse categorie?n en ook nog eens "Reserve Champion" of wel vice kampioen van het kampioenschap.
Foto door Scott Eklund.
Bij thuiskomst bezocht hij een bbq forum op het Web.
Daar poste hij zijn techniek in antwoord op een draadje van iemand die de temperatuur niet onder de 175? C kreeg.
"Ik heb het toen uitgelegd, opnieuw uitgelegd en weer opnieuw uitgelegd," vertelt Minion. "De mensen begonnen het de Minion Methode te noemen. Weber heeft het toen ook op zijn eigen website geplaatst. Het wordt nu ook op andere type barbeques gebruikt. Het is een eigen leven gaan leiden."
Hij staat erop om te zeggen dat hij er niet om heeft gevraagd om beroemd te worden - het is hem gewoon overkomen.
"Het grappigste aan dit hele gebeuren" , zegt Minion,"is dat ik mensen slechts heb geleerd hoe ze een vuurtje moesten aansteken."
De Minion methode voor de WSM:
? vul de kolenmand met briketten
? steek ? 20 briketten aan in een starter en wacht totdat deze geheel branden (ze hebben dan een grijs laagje).
? verdeel de brandende briketten over de niet aangestoken briketten in de kolenmand.
? zet de smoker in elkaar, laat het bovenste ventilatie rooster geheel hopen en regel de temperatuur met de onderste ventilatieroosters.
? start met barbecue?n.
De Minion methode voor gebruik bij kettle bbq's:
? maak de bbq op de split grill methode klaar
? steek 12 briketten aan in de starter en wacht totdat deze geheel branden (ze hebben dan een grijs laagje).
? vul de helft van het kolenrooster met niet aangestoken briketten
? verdeel hierover de brandende briketten
? start met barbequen.
Voordelen:
De voordelen van deze methode zijn dat men sneller kan beginnen aangezien je niet hoeft te wachten tot de temperatuur gezakt is. Je kan langer doorgaan zonder je briketten te hoeven bijvullen en je houdt meer briketten over voor de volgende barbecue.
Nadelen:
De Minion methode gaat in tegen de gedachte dat je pas kan beginnen met de barbecue als alle briketten branden, wat hierbij niet het geval is.
Het is natuurlijk ook bekend dat sommige briketten bij het in brand gaan een vervelende geur verspreiden. Bij de Minion methode gaan er de hele tijd briketten branden en daarbij zou dus voortdurend een nare geur vrijkomen.
Het is echter gebleken dat de Minion methode geen nadelige gevolgen heeft voor de smaak van het voedsel.
Bronnen: TVWB en seattlepi food & wine