- Berichten
- 262
Al een tijdje niks gepost. Ben denk ik meer een zomer plaatser. De BBQ heeft niet stil gelegen hoor, en de bezoekjes aan forum ook niet (wel wat minder dan in de zomer), maar vooral mezelf laten lekker maken. En vond dat ik ook wel weer eens wat kon delen.
Vandaag mijn eerste worst gemaakt. Basis droge worst volgens recept van vuur en rook.
Omdat het de eerste keer is, kleine batch. 500gram procureur, 10gram colorozout, 1 gram zwarte peper. Toch fijn dat je slager hebt die alles op voorraad heeft en enthousiast wordt als je vertelt zelf worst te willen maken.
De blokjes procureur voordat deze tot gehakt is gemalen
En whoppa, de worstjes. (sorry ben paar stapjes vergeten te fotograveren)
Erg leuk en super spannend om te doen en een echte kunst. Vooral omdat ik vind dat worstjes beetje dik zijn voor droge worst. Kan dat liggen aan de maat darm? Of had ik zelf moeten zorgen dat worstjes dunner werden?
Ik zie trouwens in een van de worstjes wat lucht. Dit was niet de bedoeling en wist dat dit niet moest, maar blijkbaar lastig te voorkomen vlees er zo door te persen dat er geen lucht bijkomt. Wat is het gevolg van lucht in het worstje? Is er iets dat ik kan doen dit probleem op te lossen en voorkomen? het valt me ook op dat er veel gehakt achterblijft in de machine. Is hier een truc voor, of gewoon acceptabel snijverlies?
Lucht in het worstje (grote luchtbel bij de cirkel en paar hele kleine lucht belletjes ook)
Vandaag mijn eerste worst gemaakt. Basis droge worst volgens recept van vuur en rook.
Omdat het de eerste keer is, kleine batch. 500gram procureur, 10gram colorozout, 1 gram zwarte peper. Toch fijn dat je slager hebt die alles op voorraad heeft en enthousiast wordt als je vertelt zelf worst te willen maken.
De blokjes procureur voordat deze tot gehakt is gemalen

En whoppa, de worstjes. (sorry ben paar stapjes vergeten te fotograveren)

Erg leuk en super spannend om te doen en een echte kunst. Vooral omdat ik vind dat worstjes beetje dik zijn voor droge worst. Kan dat liggen aan de maat darm? Of had ik zelf moeten zorgen dat worstjes dunner werden?
Ik zie trouwens in een van de worstjes wat lucht. Dit was niet de bedoeling en wist dat dit niet moest, maar blijkbaar lastig te voorkomen vlees er zo door te persen dat er geen lucht bijkomt. Wat is het gevolg van lucht in het worstje? Is er iets dat ik kan doen dit probleem op te lossen en voorkomen? het valt me ook op dat er veel gehakt achterblijft in de machine. Is hier een truc voor, of gewoon acceptabel snijverlies?
Lucht in het worstje (grote luchtbel bij de cirkel en paar hele kleine lucht belletjes ook)
