- Berichten
- 323
2020 was voor mij vastgelegd als het jaar van de brisket. De laatste dag van het jaar was het zover.
Injectievloeistof gemaakt van runderbouillon, ketjap, worcestershiresaus, water, peper, zout en wat druppels tabosco.
Rub: met paprikapoeder, venkelzaad, knoflookpoeder, tijm, oregano, basterdsuiker, peper en zout.
Saus: tomatenpuree, water, bruine suiker,, klein beetje kaneel, witte azijn, zout en en zwarte peper.
Wat een flink stuk vlees, geweldig om mee te gaan werken. Ik heb hem eerst een beetje bijgewerkt, De vetkap heb ik laten zitten, en daar was ik achteraf wel blij mee. Daarna goed in de rub gezet, en geïnjecteerd. De rest van de vloeistof bewaard om later de gebruiken.
De bbq voorbereid op 110 graden indirect, en voorzien van 2 blokjes beuken, en 1 eiken.
Om 10:00 ging het vlees erop. Onder het vlees had ik een bak met zand geplaatst. (Thanks voor de tips, forumleden)
Na een uurtje of 5,5 was de bark prima en is het vlees in de folie gedaan. Ik heb hierbij wat van de overgebleven injectievloeistof gedaan.
Om 22:00 Is het vlees er na een priktest vanaf gegaan. De temperatuur was overal boven de 93 raden.
Tijdens het uitdampen heb ik er een stuk afgesneden om burned ends van de maken. Deze heb ik een uurtje terug op het rooster gezet met een gedeelte van de saus. De brisket is ingepakt in folie en dekens en kon nog even uitrusten.
Mijn bbq maatje heeft tijdens de wachttijd nog een geweldige tonijn tataki in sesamkorst gemaakt. Met enkel deze zin doe ik het gerecht tekort. Supermooi en smakelijk gerechtje.
De saus heb ik warm gemaakt, en gemengd met de jus die uit de brisket kwam. Het vlees is potlooddikte gesneden en op witte broodjes gelegd. Wat warme saus erover heen, coleslaw en gebakken dikke frieten.
We waren net op tijd om met een gevulde maag aan 2021 te starten.
Het smaakte geweldig, sappig en zeker het laten zitten van de vetkap draagt bij aan de smaak. We hebben er allemaal flink van genoten.
Wat smaak betreft vond ik het te vergelijken met shortribs.
Al met al een geweldige afsluiting van 2020.
Hieronder vinden jullie de foto's. Ik heb geen heel mooi plaatje van de burned end, die waren al bij op voor ik aan het fotomomentje dacht.
Allen een top 2021, voor mij het jaar van het hele speenvarken.
Hieronder had een betere foto van de burned ends moeten staan ...
Injectievloeistof gemaakt van runderbouillon, ketjap, worcestershiresaus, water, peper, zout en wat druppels tabosco.
Rub: met paprikapoeder, venkelzaad, knoflookpoeder, tijm, oregano, basterdsuiker, peper en zout.
Saus: tomatenpuree, water, bruine suiker,, klein beetje kaneel, witte azijn, zout en en zwarte peper.
Wat een flink stuk vlees, geweldig om mee te gaan werken. Ik heb hem eerst een beetje bijgewerkt, De vetkap heb ik laten zitten, en daar was ik achteraf wel blij mee. Daarna goed in de rub gezet, en geïnjecteerd. De rest van de vloeistof bewaard om later de gebruiken.
De bbq voorbereid op 110 graden indirect, en voorzien van 2 blokjes beuken, en 1 eiken.
Om 10:00 ging het vlees erop. Onder het vlees had ik een bak met zand geplaatst. (Thanks voor de tips, forumleden)
Na een uurtje of 5,5 was de bark prima en is het vlees in de folie gedaan. Ik heb hierbij wat van de overgebleven injectievloeistof gedaan.
Om 22:00 Is het vlees er na een priktest vanaf gegaan. De temperatuur was overal boven de 93 raden.
Tijdens het uitdampen heb ik er een stuk afgesneden om burned ends van de maken. Deze heb ik een uurtje terug op het rooster gezet met een gedeelte van de saus. De brisket is ingepakt in folie en dekens en kon nog even uitrusten.
Mijn bbq maatje heeft tijdens de wachttijd nog een geweldige tonijn tataki in sesamkorst gemaakt. Met enkel deze zin doe ik het gerecht tekort. Supermooi en smakelijk gerechtje.
De saus heb ik warm gemaakt, en gemengd met de jus die uit de brisket kwam. Het vlees is potlooddikte gesneden en op witte broodjes gelegd. Wat warme saus erover heen, coleslaw en gebakken dikke frieten.
We waren net op tijd om met een gevulde maag aan 2021 te starten.
Het smaakte geweldig, sappig en zeker het laten zitten van de vetkap draagt bij aan de smaak. We hebben er allemaal flink van genoten.
Wat smaak betreft vond ik het te vergelijken met shortribs.
Al met al een geweldige afsluiting van 2020.
Hieronder vinden jullie de foto's. Ik heb geen heel mooi plaatje van de burned end, die waren al bij op voor ik aan het fotomomentje dacht.
Allen een top 2021, voor mij het jaar van het hele speenvarken.
Hieronder had een betere foto van de burned ends moeten staan ...
Laatst bewerkt: