BasBQ
Beef en Steak

Messen slijpen

 
 

nicky

Stoker
Berichten
409
Ik heb vorig jaar bij de PB een compleet messenblok bij mekaar gespaard. Deze messen zijn redelijk bot aan het raken en het aanzetstaal brengt nauwelijks meer verbetering. Heeft iemand ervaring met ??n van onderstaande apparaatjes of moet ik de messen echt door een pro laten slijpen? (of weggooien en een set goeie messen kopen?  ???):

Aspect van Ikea voor weinig:
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/57145296/

Chef's choice voor iets meer:
http://www.keukenmeswebshop.nl/product/chef-s-choice-messenslijper-pronto/40202/
 
Ik lees even mee... mijn messen mogen onderhand ook weleens geslepen worden namelijk!

Ik zat zelf echter aan slijpstenen te denken, lijkt mij beter dan zo'n masjien ;)
Ik heb mijn messen vorig jaar bij Knives and Tools gekocht, en al weleens eerder naar een setje slijpstenen zitten te kijken. En als ik die videotutorials zo zie is dat best te doen als je er even de tijd voor neemt: http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/videohandleiding-slijpen-op-een-japanse-watersteen.htm
 
Ligt eraan wat voor messen je hebt. Een koksmes moet je op een steen slijpen/wetten. Anders kan je niet d? dansbeweging maken, omdat je je mes weg slijpt. Op eBay kijken voor een wetsteen, korrel 1000 om te slijpen, en een gladde om te wetten. Heb wel s gezien dat ze op een stuk marmer wetten. Werk dagelijks met messen, groot en klein, dus wil je wat weten.. ask!
 
Ik heb een minosharp met drie steentjes en daarmee krijg je een hoop echt lekker scherp.
Nadeel is dat hij wel wat sporen achetrlaat op je mes.

http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-global-minosharp-550br-waterslijper.htm

28292.jpg


Ik heb de Spyderco op mijn verlanglijstje gezet.
Die schijnt alles nog een stapje beter te doen.

http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-spyderco-204mf-sharpmaker.htm

204.jpg
 
@ DayFox,
Kun je dan ook uitleggen hoe je het mes moet slijpen op zo'n steen ???
Ik ben wel toe aan een klein slijp lesje :)
 
Nog een vraag ::)
Slijpen ok! Maar wat is wetten!! ???
 
Je zet je mes op de steen, liefst met dunne olie, in een hoek van ong. 35 a 40 gr. en dan maak je een vloeiende beweging met je mes van achter naar voren, tegelijk je mes van links naar rechts. Naargelang welke kant je gebruikt uiteraard. Om de paar x kant wisselen. De hele steen gebruiken! Vergevorderden kunnen op een gegeven moment een "braam" voelen.. dit voel je door zachtjes te voelen met je vingertoppen aan de snijkant die je NIET slijpt.

Komen we gelijk bij je vraag "wetten". Dit is dus de braam verwijderen, op een glad oppervlak. Doe je op dezelfde manier. Om te voelen of t goed is, haal je je mes ff over je nagel. Glad? Pas op! Voel je nog braam? Doorgaan.. Daarna een paar x zonder druk onder dezelfde (slijp)hoek over een polijststaal (blauwe van Dick) aanzetten en snije moar! Heb dit veel gedaan op mn werk, kan geen machine tegenop!
 
Drop eens een link van Ebay wat jij denkt wat goed is ::)
Thanx!!
 
Ik heb een koks en vleesmess van zwilling en de messenset van schulte ufer van de actie bij BP vorig jaar, die set van BP is best aardig maar wel sneller bot dan de zwilling merk ik, en ik ben absoluut geen kenner.

Ik krijg ze weer goed scherp met deze electrische slijper, de Graef CC120 en ben daar best tevreden over. Zal ongetwijfeld niet zulke goede resultaten behalen als met de hand maar daar ben ik dan net weer iets te lui voor. Deze machine laat wel sporen op je messen na maar dat vind ik persoonlijk niet zo erg.

chefs-choice-cc22cc120-d1.jpg


Meer info: http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-chef-s-choice-cc120-messenslijpmachine.htm

Bij RedCoon kost ie trouwens maar 109 euro, had hem daar dan ook gekocht.
 
http://www.ebay.nl/itm/Edge-Pro-1000-Grit-Ultra-Fine-Water-Stone-Mounted-Apex-Replacement-Waterstone-/400385830779?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d38daef7b

Zoiets.. t hoeft niet duur te zijn
 
OK. kan ik op zo'n steen ook wetten??
 
Maar voor Japanse messen heb je wel iets harders nodig lijkt me? En is ook de slijphoek kleiner. Dus als je Global, Kai et. messen hebt heb je ook andere stenen nodig.
 
MarBQ zei:
OK. kan ik op zo'n steen ook wetten??

nee, op deze kun je niet wetten.
ik gebruik al jaren een " Apex-Sal-Abziehstein " die bestaat uit 2 lagen, 1 om te slijpen en 1 om te wetten.
let wel : uit de losse hand slijpen en wetten vereist enige oefening, met name de juiste hoek waaronder je slijpt/wet.
je krijgt er wel super scherpe messen mee
 
Met wat voor 'Korrel' kan ik dan wetten?? ???
 
Terug
Bovenaan Onderaan