BasBQ
Beef en Steak

Maiden run, BCC

Tatiiana

Tondelzoeker
Berichten
10
Alle credits voor het maken van de BCC gaan naar mijn man, Bartholomeus op het forum. Ik plaats alleen de foto's voor hem

Nadat eerder deze week als verrassing de Weber MT GBS binnen was gekomen, was het vandaag tijd om de BCC uit te proberen.
Helaas was er niet veel High & Fast aan, de kip heeft bijna 2 uur gegaard op circa 120 graden, maar was evengoed erg smakelijk en mals.
Enige nadeel is dat het zo lang duurde dat ons zoontje niet heeft kunnen mee-eten, we aten ruim na zijn bedtijd helaas.
Met de nodige goed bedoelde aanwijzingen van mij via de Whatsapp (Ik ben g?k op koken en nu ik vooral op bed moet liggen breng ik heel wat tijd door op dit forum haha) heeft hij toch een heerlijk avond maal verzorgd, en was dit zeker voor herhaling vatbaar.
Alleen de groenten zijn nog even op hoog vuur in de koekenpan geweest. Die waren een beetje droog en nog niet helemaal gaar.

Ik vrees dat de BBQ na de bevalling en herstelperiode gedeeld moet worden :))

27849656567_23714ce191_z.jpg

40908327050_37f3bcdd2d_z.jpg

40908326980_e9ab32abeb_z.jpg

42000237714_9af9fc83fd_z.jpg
 
Ziet er eens smakelijke kip uit. Zeg maar tegen de man dat hij het goed gedaan heeft voor een eerste maal.
 
Jah! Het is allemaal goed gekomen maar de volgende keer moet ik toch iets minder voorzichtig zijn met de briketten. Ik had nu zowel onder als boven de schuiven open, maar verder dan een piek van 135 graden kreeg ik hem niet. Volgende keer dus maar iets meer gas erop, zo gezegd. Die hand vol appelhout erop voor wat rook was dan wel weer een gouden greep :)

De volgende keer moet ik ook de olie niet vergeten icm de rub. Nu had het vet van de kip zelf nog wat opgevangen en smaakte hij er evengoed prima om, maar toch.

De groente heb ik er inderdaad te laat bij gedaan, en ze leken ook wat ingedroogd. Als er iemand tips kan geven qua timing en voorkomen van uitdroging dan heel graag  :D

Al met al helemaal geen slecht resultaat met ?n een fonkelnieuwe BBQ, ?n goede briketten, ?n een nieuw recept ?n de eerste keer werken met een rub. Kan alleen maar beter worden, dus dat belooft wat B-)
 
Bartholomeus zei:
Jah! Het is allemaal goed gekomen maar de volgende keer moet ik toch iets minder voorzichtig zijn met de briketten. Ik had nu zowel onder als boven de schuiven open, maar verder dan een piek van 135 graden kreeg ik hem niet. Volgende keer dus maar iets meer gas erop, zo gezegd. Die hand vol appelhout erop voor wat rook was dan wel weer een gouden greep :)
Komt me bekend voor Mijn eerste BCC is uiteindelijk de oven in gegaan omdat ik de Q met alle schuiven open niet meer boven de 100 graden kreeg

Ziet er in ieder geval smakelijk uit!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Ziet er lekker uit!

Maar olie?
Mijn eerste bcc had ik olie op het vel gedaan, maar het enige wat dat deed was zorgen dat het velletje niet krokant werd, en een krokant vel vinden wij juist lekker; sindsdien laat ik de olie weg, bevalt best, maar ieder zijn ding :)
 
Ziet er voor de eerste keer toch prima uit en als het jullie gesmaakt heeft is het toch goed  :)
 
Bartholomeus zei:
Jah! Het is allemaal goed gekomen maar de volgende keer moet ik toch iets minder voorzichtig zijn met de briketten. Ik had nu zowel onder als boven de schuiven open, maar verder dan een piek van 135 graden kreeg ik hem niet. Volgende keer dus maar iets meer gas erop, zo gezegd. Die hand vol appelhout erop voor wat rook was dan wel weer een gouden greep :)

De volgende keer moet ik ook de olie niet vergeten icm de rub. Nu had het vet van de kip zelf nog wat opgevangen en smaakte hij er evengoed prima om, maar toch.

De groente heb ik er inderdaad te laat bij gedaan, en ze leken ook wat ingedroogd. Als er iemand tips kan geven qua timing en voorkomen van uitdroging dan heel graag  :D

Al met al helemaal geen slecht resultaat met ?n een fonkelnieuwe BBQ, ?n goede briketten, ?n een nieuw recept ?n de eerste keer werken met een rub. Kan alleen maar beter worden, dus dat belooft wat B-)

Toch geen slecht resultaat voor de eerste keer en zoals je zelf al aangeeft, volgende keer iets meer gas (briketten) gebruiken.

EQTDqBAl.jpg


Zo doe ik het en de bbq wordt heet genoeg.
De briketten gevuld tot aan de bovenrand van het originele Weber rekje.
 
Al met al een mooi kippetje geworden.
De groente kan best een hoop hebben, en op de BBQ indirect duurt het best wel een tijdje tot ze gaar zijn, tegelijk met de kip erop de volgende keer.
Met die 100 graden gaat het niet vlotten maar als je de volgende keer de temperatuur hoger hebt gaat het vast goed komen.
normaliter zorgen de sappen en vet die uit de kip druipen dat de groente niet uitdroogt.
klontje (kruiden) boter tussen de groente of een scheutje olijfolie doen ook wonderen.
Het gebruik van een dichte pan in plaats van een gaatjespan maakt ook een groot verschil.
 
Waarom zijn alle groente stomers met gaatjes, wat is het nut hiervan? Olie hebben we gebruikt, volgende x inderdaad wat boter proberen. Helpt folie op de bodem van de pan?

We hadden trouwens voor het eerst ecobrasa kokosbriketten. Wat een heerlijkheid!  De laatste keer barbecuen heb ik met weinig smaak gegeten omdat alles naar mijn idee eentonig smaakte: naar rook van de normale briketten. Die rook is veel te verstikkend.  Al kan eea qua smaak ervaring met de zwangerschap samen hangen..
 
Tatiiana zei:
Waarom zijn alle groente stomers met gaatjes, wat is het nut hiervan? Olie hebben we gebruikt, volgende x inderdaad wat boter proberen. Helpt folie op de bodem van de pan?

We hadden trouwens voor het eerst ecobrasa kokosbriketten. Wat een heerlijkheid!  De laatste keer barbecuen heb ik met weinig smaak gegeten omdat alles naar mijn idee eentonig smaakte: naar rook van de normale briketten. Die rook is veel te verstikkend.  Al kan eea met de zwangerschap samen hangen..

Van de rook van een bbq moet je altijd wel weg blijven (zwanger of niet) is niet gezond.
Met wat je zegt over de EcoBrasa briketten ben ik het helemaal eens, branden mooi en weinig rook en as resten. ;) :)
 
Hans zei:
Tatiiana zei:
Waarom zijn alle groente stomers met gaatjes, wat is het nut hiervan? Olie hebben we gebruikt, volgende x inderdaad wat boter proberen. Helpt folie op de bodem van de pan?

We hadden trouwens voor het eerst ecobrasa kokosbriketten. Wat een heerlijkheid!  De laatste keer barbecuen heb ik met weinig smaak gegeten omdat alles naar mijn idee eentonig smaakte: naar rook van de normale briketten. Die rook is veel te verstikkend.  Al kan eea met de zwangerschap samen hangen..

Van de rook van een bbq moet je altijd wel weg blijven (zwanger of niet) is niet gezond.
Met wat je zegt over de EcoBrasa briketten ben ik het helemaal eens, branden mooi en weinig rook en as resten. ;) :)
Sorry ik bedoel qua smaak ervaring. Ik ga uiteraard niet midden in de rook zitten haha.
 
Tatiiana zei:
Hans zei:
Tatiiana zei:
Waarom zijn alle groente stomers met gaatjes, wat is het nut hiervan? Olie hebben we gebruikt, volgende x inderdaad wat boter proberen. Helpt folie op de bodem van de pan?

We hadden trouwens voor het eerst ecobrasa kokosbriketten. Wat een heerlijkheid!  De laatste keer barbecuen heb ik met weinig smaak gegeten omdat alles naar mijn idee eentonig smaakte: naar rook van de normale briketten. Die rook is veel te verstikkend.  Al kan eea met de zwangerschap samen hangen..

Van de rook van een bbq moet je altijd wel weg blijven (zwanger of niet) is niet gezond.
Met wat je zegt over de EcoBrasa briketten ben ik het helemaal eens, branden mooi en weinig rook en as resten. ;) :)
Sorry ik bedoel qua smaak ervaring. Ik ga uiteraard niet midden in de rook zitten haha.

Oke, ik schrok al :-/
Een goed briket zal ook weinig smaak toevoegen aan je voedsel, als je een bepaalde smaak wilt kan je dat o.a. doen door  het vlees te injecteren of een rub te gebruiken of het toevoegen van rookhout (diverse soorten). :-? ;)
 
Hans zei:
Bartholomeus zei:
Jah! Het is allemaal goed gekomen maar de volgende keer moet ik toch iets minder voorzichtig zijn met de briketten. Ik had nu zowel onder als boven de schuiven open, maar verder dan een piek van 135 graden kreeg ik hem niet. Volgende keer dus maar iets meer gas erop, zo gezegd. Die hand vol appelhout erop voor wat rook was dan wel weer een gouden greep :)

De volgende keer moet ik ook de olie niet vergeten icm de rub. Nu had het vet van de kip zelf nog wat opgevangen en smaakte hij er evengoed prima om, maar toch.

De groente heb ik er inderdaad te laat bij gedaan, en ze leken ook wat ingedroogd. Als er iemand tips kan geven qua timing en voorkomen van uitdroging dan heel graag  :D

Al met al helemaal geen slecht resultaat met ?n een fonkelnieuwe BBQ, ?n goede briketten, ?n een nieuw recept ?n de eerste keer werken met een rub. Kan alleen maar beter worden, dus dat belooft wat B-)

Toch geen slecht resultaat voor de eerste keer en zoals je zelf al aangeeft, volgende keer iets meer gas (briketten) gebruiken.

EQTDqBAl.jpg


Zo doe ik het en de bbq wordt heet genoeg.
De briketten gevuld tot aan de bovenrand van het originele Weber rekje.

Hoi Hans,

Bedankt voor je input. Hoe kom je aan dat schildje tussen je kolenmandje en de rest van de BBQ? Ik kwam op Youtube de Smoke'n'Sear tegen, maar ik ben op dit moment niet bereid om er zo veel geld aan uit te geven.
 
Tatiiana zei:
Waarom zijn alle groente stomers met gaatjes, wat is het nut hiervan? Olie hebben we gebruikt, volgende x inderdaad wat boter proberen. Helpt folie op de bodem van de pan?

We hadden trouwens voor het eerst ecobrasa kokosbriketten. Wat een heerlijkheid!  De laatste keer barbecuen heb ik met weinig smaak gegeten omdat alles naar mijn idee eentonig smaakte: naar rook van de normale briketten. Die rook is veel te verstikkend.  Al kan eea qua smaak ervaring met de zwangerschap samen hangen..

Euhm, nee. Ik heb in eerste instantie geen olie op de groente gedaan. Pas later toen ik ze in de pan nog een zetje gegeven heb, heb ik er olie bij gedaan.
 
Bartholomeus zei:
Tatiiana zei:
Waarom zijn alle groente stomers met gaatjes, wat is het nut hiervan? Olie hebben we gebruikt, volgende x inderdaad wat boter proberen. Helpt folie op de bodem van de pan?

We hadden trouwens voor het eerst ecobrasa kokosbriketten. Wat een heerlijkheid!  De laatste keer barbecuen heb ik met weinig smaak gegeten omdat alles naar mijn idee eentonig smaakte: naar rook van de normale briketten. Die rook is veel te verstikkend.  Al kan eea qua smaak ervaring met de zwangerschap samen hangen..

Euhm, nee. Ik heb in eerste instantie geen olie op de groente gedaan. Pas later toen ik ze in de pan nog een zetje gegeven heb, heb ik er olie bij gedaan.
In dat geval moet je beter naar je vrouw luisteren :))

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk

 
Bartholomeus zei:
Hans zei:
Bartholomeus zei:
Jah! Het is allemaal goed gekomen maar de volgende keer moet ik toch iets minder voorzichtig zijn met de briketten. Ik had nu zowel onder als boven de schuiven open, maar verder dan een piek van 135 graden kreeg ik hem niet. Volgende keer dus maar iets meer gas erop, zo gezegd. Die hand vol appelhout erop voor wat rook was dan wel weer een gouden greep :)

De volgende keer moet ik ook de olie niet vergeten icm de rub. Nu had het vet van de kip zelf nog wat opgevangen en smaakte hij er evengoed prima om, maar toch.

De groente heb ik er inderdaad te laat bij gedaan, en ze leken ook wat ingedroogd. Als er iemand tips kan geven qua timing en voorkomen van uitdroging dan heel graag  :D

Al met al helemaal geen slecht resultaat met ?n een fonkelnieuwe BBQ, ?n goede briketten, ?n een nieuw recept ?n de eerste keer werken met een rub. Kan alleen maar beter worden, dus dat belooft wat B-)

Toch geen slecht resultaat voor de eerste keer en zoals je zelf al aangeeft, volgende keer iets meer gas (briketten) gebruiken.

EQTDqBAl.jpg


Zo doe ik het en de bbq wordt heet genoeg.
De briketten gevuld tot aan de bovenrand van het originele Weber rekje.

Hoi Hans,

Bedankt voor je input. Hoe kom je aan dat schildje tussen je kolenmandje en de rest van de BBQ? Ik kwam op Youtube de Smoke'n'Sear tegen, maar ik ben op dit moment niet bereid om er zo veel geld aan uit te geven.

Ik heb van stevig karton een malletje geknipt en dat overgetrokken op een plaatje RVS van 2 mm. dik.
Mag ook dunner zijn natuurlijk maar dat had ik nog liggen. ;)
Daarna met m'n decoupeerzaag met daarin een fijn ijzerzaagje heel voorzichtig uit gezaagd, werkt prima als je het langzaam doet en af en toe wat smeert/koelt.
 
Hans zei:
Bartholomeus zei:
Hans zei:
Bartholomeus zei:
Jah! Het is allemaal goed gekomen maar de volgende keer moet ik toch iets minder voorzichtig zijn met de briketten. Ik had nu zowel onder als boven de schuiven open, maar verder dan een piek van 135 graden kreeg ik hem niet. Volgende keer dus maar iets meer gas erop, zo gezegd. Die hand vol appelhout erop voor wat rook was dan wel weer een gouden greep :)

De volgende keer moet ik ook de olie niet vergeten icm de rub. Nu had het vet van de kip zelf nog wat opgevangen en smaakte hij er evengoed prima om, maar toch.

De groente heb ik er inderdaad te laat bij gedaan, en ze leken ook wat ingedroogd. Als er iemand tips kan geven qua timing en voorkomen van uitdroging dan heel graag  :D

Al met al helemaal geen slecht resultaat met ?n een fonkelnieuwe BBQ, ?n goede briketten, ?n een nieuw recept ?n de eerste keer werken met een rub. Kan alleen maar beter worden, dus dat belooft wat B-)

Toch geen slecht resultaat voor de eerste keer en zoals je zelf al aangeeft, volgende keer iets meer gas (briketten) gebruiken.

EQTDqBAl.jpg


Zo doe ik het en de bbq wordt heet genoeg.
De briketten gevuld tot aan de bovenrand van het originele Weber rekje.

Hoi Hans,

Bedankt voor je input. Hoe kom je aan dat schildje tussen je kolenmandje en de rest van de BBQ? Ik kwam op Youtube de Smoke'n'Sear tegen, maar ik ben op dit moment niet bereid om er zo veel geld aan uit te geven.

Ik heb van stevig karton een malletje geknipt en dat overgetrokken op een plaatje RVS van 2 mm. dik.
Mag ook dunner zijn natuurlijk maar dat had ik nog liggen. ;)
Daarna met m'n decoupeerzaag met daarin een fijn ijzerzaagje heel voorzichtig uit gezaagd, werkt prima als je het langzaam doet en af en toe wat smeert/koelt.

Ik heb de beschikking over een stel cnc snijmachines en er ligt ook nog wel ergens een stukje 3mm cortenstaal. Ik voel een projectje opborrelen B-)
 
Hallo Bartholomeus.

Als je de beschikking hebt over zo'n mooie snij machine wil ik je graag nog even een tip geven.
Als je zoals jij ook hebt gedaan briketten aan de ene kant en het vlees aan de andere zijde (split grill) kan je het best het gedeelte waar het vlees staat of ligt (in jou geval de kip) afdekken.
Alle toegevoerde lucht (zuurstof) gaat dan door je briketten waardoor je een veel betere regeling van je temperatuur hebt.
In het begin deed ik dat met aluminium folie maar da's een gedoe iedere keer dus heb ik daar een aluminium presenteerschaal voor opgeofferd.
Maar als je de beschikking hebt over staal en een mooie snijmachine kan je dat prima maken.
Leuk project denk. ;)
Zal een plaatje toevoegen om e.e.a. te verduidelijken.

I8Evc84l.jpg
 
Weet nu niet of ik 't tussen de reacties gelezen heb... de kippenhouder vul ik met bouillon dat dan ook over de groente kan. Helpt tegen het uitdrogen.
Overigens doe ik ook altijd de kip insmeren met olijfolie (iedere 10 minuten). In totaal gaat de kip er 40 minuten op zo rond de 150 graden. Wel voldoende briketten gebruiken inderdaad.
Het leuke van deze hobby is dat je het keer op keer kan proberen tot dat het voor jou perfect is  :).
Grz.
 
Terug
Bovenaan Onderaan