- Berichten
- 126
Dit recept heb ik vanuit huis mee gekregen, mijn moeder heeft het vroeger leren maken op het adres waar zij als jonge vrouw in de huishouding werkte, en is bij elke barbecue weer een succes.
Zo'n groot succes, dat de gasten regelmatig steggelen over wie de overgebleven saus mee naar huis mag nemen
Wat heb je nodig:
emmertje frietsaus van 1 liter
Slasaus
Slaolie
Azijn
Maggi
Worchestershiresaus
Augurken (zoetzuur)
Zilveruien (zoetzuur)
Gesnipperde ui (175 gram)
Knoflook (3 grote tenen)
Grote mengkom
(Gummi) spatel
Keukenmachine
Doe het complete emmertje frietsaus in de mengkom, doe hierbij 150 ml slasaus (1/3 fles), 2 eetlepels slaolie, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel maggi en 2 eetlepels worchestershiresaus, en meng dit tot een glad geheel.


Snipper nu 175 gram uien (of koop een bakje gesnipperde uien zoals ik altijd doe
) en voeg deze aan de emulsie toe.
Pers de 3 tenen knoflook, en voeg deze toe.
Snijd 350 gram augurken in 4 en, en doe deze in de keukenmachine, en snijd ze al pulserend tot een consistentie dat ze ongeveer net zo fijn zijn als de gesnipperde ui (iets fijner mag ook)

Indien er heel veel augurkenvocht in de snijmachine zit, dan giet je het er af, en vervolgens voeg je de augurken toe aan de mengkom.
Snijd nu 240 gram zilveruien wederom pulserend in de keukenmachine totdat ze ongeveer net zo fijn zijn als de gesnipperde ui en augurk, en voeg deze toe.
NOTE: bij het snijden van de zilveruien is het erg belangrijk dat je deze al kort pulserend snijd, doe je dit niet, dan worden ze bitter, en ru?neer je de saus
Je kan in de winkels ook potjes gesneden zilverui kopen, van een bekend Amsterdams zuurmerk, als je dit doet, dan koop je 2 potjes, laat deze uitlekken (is dus ook 240 gram
) en voegt deze toe.
Nu heb je alle ingredi?nten in je mengkom zitten, en dit ziet er als volgt uit:

Meng dit alles door elkaar, en je saus is klaar om te proeven.

Als je tijdens het proeven vind dat de saus te zurig is, dan kan je dit verhelpen door extra frietsaus toe te voegen.
TIP: deze saus is het lekkerst als je hem een dag van tevoren maakt, de gesnipperde ui neemt dan vocht van de saus op, waardoor deze minder scherp wordt.
Deze saus is vanaf het moment dat het klaar is 4 dagen houdbaar, uiteraard wel bewaren in de koelkast.
Qua smaakbeleving vind ik de saus een beetje smaken naar de saus die op een big Mac zit, met als extra toevoeging de knoflook.
Ik hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij altijd doen, en hoor graag jullie reacties
Zo'n groot succes, dat de gasten regelmatig steggelen over wie de overgebleven saus mee naar huis mag nemen

Wat heb je nodig:
emmertje frietsaus van 1 liter
Slasaus
Slaolie
Azijn
Maggi
Worchestershiresaus
Augurken (zoetzuur)
Zilveruien (zoetzuur)
Gesnipperde ui (175 gram)
Knoflook (3 grote tenen)
Grote mengkom
(Gummi) spatel
Keukenmachine
Doe het complete emmertje frietsaus in de mengkom, doe hierbij 150 ml slasaus (1/3 fles), 2 eetlepels slaolie, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel maggi en 2 eetlepels worchestershiresaus, en meng dit tot een glad geheel.


Snipper nu 175 gram uien (of koop een bakje gesnipperde uien zoals ik altijd doe

Pers de 3 tenen knoflook, en voeg deze toe.
Snijd 350 gram augurken in 4 en, en doe deze in de keukenmachine, en snijd ze al pulserend tot een consistentie dat ze ongeveer net zo fijn zijn als de gesnipperde ui (iets fijner mag ook)

Indien er heel veel augurkenvocht in de snijmachine zit, dan giet je het er af, en vervolgens voeg je de augurken toe aan de mengkom.
Snijd nu 240 gram zilveruien wederom pulserend in de keukenmachine totdat ze ongeveer net zo fijn zijn als de gesnipperde ui en augurk, en voeg deze toe.
NOTE: bij het snijden van de zilveruien is het erg belangrijk dat je deze al kort pulserend snijd, doe je dit niet, dan worden ze bitter, en ru?neer je de saus
Je kan in de winkels ook potjes gesneden zilverui kopen, van een bekend Amsterdams zuurmerk, als je dit doet, dan koop je 2 potjes, laat deze uitlekken (is dus ook 240 gram

Nu heb je alle ingredi?nten in je mengkom zitten, en dit ziet er als volgt uit:

Meng dit alles door elkaar, en je saus is klaar om te proeven.

Als je tijdens het proeven vind dat de saus te zurig is, dan kan je dit verhelpen door extra frietsaus toe te voegen.
TIP: deze saus is het lekkerst als je hem een dag van tevoren maakt, de gesnipperde ui neemt dan vocht van de saus op, waardoor deze minder scherp wordt.
Deze saus is vanaf het moment dat het klaar is 4 dagen houdbaar, uiteraard wel bewaren in de koelkast.
Qua smaakbeleving vind ik de saus een beetje smaken naar de saus die op een big Mac zit, met als extra toevoeging de knoflook.
Ik hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij altijd doen, en hoor graag jullie reacties