Tja wat doe met de overblijfselen van een kalkoen van 7 kg...
Je maakt er de meest lekkere christmas turkey and sweet leek pie van!!!
Ingrediënten:
2 kg Prei
300 gr. gerookte spek in dobbelstenen gesneden
bosje tijm
paar blaadjes salie
paar blaadjes laurierblad
1 volle eetlepel crème fresh
2 pakjes bladerdeeg
klont roomboter
olijfolie
kalkoen vlees
3 volle lepels bloem
1 Liter kippenbouillon
1 ei
Bereidingswijze:
Prei snijden, spek uitbakken met een beetje olijfolie. Wanneer het spek gekleurd is, de boter en de tuinkruiden erbij en even doorbakken. Dan de gesneden prei en de bloem erbij even omscheppen. Dan de kippenbouillon erop, door elkaar mengen en aan de kook laten komen.
Zodra het kookt, afdekken en ongeveer een uur zachtjes laten stoven.
Dan het geheel afgieten en de bouillon bewaren. Van de bouillon maak je straks de jus van.
Dan gaat de uitgelekte mengsel terug in een bakblik en dek je het af met het bladerdeeg. Bestrijk dit met een geklutst ei en zet het terug op de BBQ, afbakken op 180 graden ongeveer 30-40 minuten of tot het bladerdeeg mooi bruin en gaar is geworden.
Intussen maak je de jus af. Meng een flinke lepel boter met bloem tot een soepele bal. Dit mengsel heeft een naam maar die is mij even ontschoten...
Breng de jus net aan de kook, voeg met klontje tegelijk het `mengsel` bij de jus en laat de jus al roerend binden. Monteer de jus tot het een mooie dikte heeft door er steeds een klontje `mengsel` bij de jus te voegen tot de jus een mooi consistentie heeft. Haal de pan van het vuur en meng er wat fijn gesneden peterselie en eventueel wat kookroom door. Breng jus op smaak met wat peper en zout ui de molen. Als de `Turkey and sweet leek pie` mooi bruin en gaar is, opdienen en aansnijden.
Erg lekker met aardappelpuree!!
Hieronder een paar plaatjes:
Je maakt er de meest lekkere christmas turkey and sweet leek pie van!!!
Ingrediënten:
2 kg Prei
300 gr. gerookte spek in dobbelstenen gesneden
bosje tijm
paar blaadjes salie
paar blaadjes laurierblad
1 volle eetlepel crème fresh
2 pakjes bladerdeeg
klont roomboter
olijfolie
kalkoen vlees
3 volle lepels bloem
1 Liter kippenbouillon
1 ei
Bereidingswijze:
Prei snijden, spek uitbakken met een beetje olijfolie. Wanneer het spek gekleurd is, de boter en de tuinkruiden erbij en even doorbakken. Dan de gesneden prei en de bloem erbij even omscheppen. Dan de kippenbouillon erop, door elkaar mengen en aan de kook laten komen.
Zodra het kookt, afdekken en ongeveer een uur zachtjes laten stoven.
Dan het geheel afgieten en de bouillon bewaren. Van de bouillon maak je straks de jus van.
Dan gaat de uitgelekte mengsel terug in een bakblik en dek je het af met het bladerdeeg. Bestrijk dit met een geklutst ei en zet het terug op de BBQ, afbakken op 180 graden ongeveer 30-40 minuten of tot het bladerdeeg mooi bruin en gaar is geworden.
Intussen maak je de jus af. Meng een flinke lepel boter met bloem tot een soepele bal. Dit mengsel heeft een naam maar die is mij even ontschoten...
Breng de jus net aan de kook, voeg met klontje tegelijk het `mengsel` bij de jus en laat de jus al roerend binden. Monteer de jus tot het een mooie dikte heeft door er steeds een klontje `mengsel` bij de jus te voegen tot de jus een mooi consistentie heeft. Haal de pan van het vuur en meng er wat fijn gesneden peterselie en eventueel wat kookroom door. Breng jus op smaak met wat peper en zout ui de molen. Als de `Turkey and sweet leek pie` mooi bruin en gaar is, opdienen en aansnijden.
Erg lekker met aardappelpuree!!
Hieronder een paar plaatjes:







