Koud gerookte ganzenborst: Van de slacht tot op het bordje!
Bij de wintercursus van Weber die Reitse Spanninga verzorgde, kregen we als voorgerecht koud gerookte ganzenborst. Dit leek mij een leuk en leerzaam project om het zelf van A tot Z te maken.
Mijn schoonouders wonen in Nijbeets, hier wordt door verschillende boeren op ganzen gejaagd.
Ik heb een van de boeren gevraagd om 5 ganzen voor mij te schieten, ik kreeg er 8...
Ze hadden een paar dagen gehangen voordat ik ze kreeg. De poten en vleugels heb ik in de vriezer liggen om er later ganzen confit van te maken.
Hieronder een fotoreportage van de slacht tot op het bordje.
de ganzen:
de pluk:
de borst, poten en vleugels ontdaan van veren:
het laatste dons weg branden:
het fileren:
de opbrengst van 16 filets:
het pekelen en drogen:
24 uur pekelen:
afspoelen en 24 uur drogen:
ik heb de filets daarna beter afgevliest.
10 uur koud roken:
de smaken 24 uur laten trekken, daarna de filets in dunne plakjes snijden en verwerken in een salade van appel, witlof en veldsla:
Tijdrovend maar leuk, leerzaam en erg lekker!
Bij de wintercursus van Weber die Reitse Spanninga verzorgde, kregen we als voorgerecht koud gerookte ganzenborst. Dit leek mij een leuk en leerzaam project om het zelf van A tot Z te maken.
Mijn schoonouders wonen in Nijbeets, hier wordt door verschillende boeren op ganzen gejaagd.
Ik heb een van de boeren gevraagd om 5 ganzen voor mij te schieten, ik kreeg er 8...
Ze hadden een paar dagen gehangen voordat ik ze kreeg. De poten en vleugels heb ik in de vriezer liggen om er later ganzen confit van te maken.
Hieronder een fotoreportage van de slacht tot op het bordje.
de ganzen:

de pluk:

de borst, poten en vleugels ontdaan van veren:

het laatste dons weg branden:

het fileren:

de opbrengst van 16 filets:

het pekelen en drogen:

24 uur pekelen:

afspoelen en 24 uur drogen:

ik heb de filets daarna beter afgevliest.
10 uur koud roken:


de smaken 24 uur laten trekken, daarna de filets in dunne plakjes snijden en verwerken in een salade van appel, witlof en veldsla:

Tijdrovend maar leuk, leerzaam en erg lekker!