BasBQ
Beef en Steak

Koud gerookte ganzenborst: Van de slacht tot op het bordje!

theun2969

Kooltjesharker
Berichten
147
Koud gerookte ganzenborst: Van de slacht tot op het bordje!

Bij de wintercursus van Weber die Reitse Spanninga verzorgde, kregen we als voorgerecht koud gerookte ganzenborst. Dit leek mij een leuk en leerzaam project om het zelf  van A tot Z te maken.

Mijn schoonouders wonen in Nijbeets, hier wordt door verschillende boeren op ganzen gejaagd.
Ik heb een van de boeren gevraagd om 5 ganzen voor mij te schieten, ik kreeg er 8...
Ze hadden een paar dagen gehangen voordat ik ze kreeg. De poten en vleugels heb ik in de vriezer liggen om er later ganzen confit van te maken.

Hieronder een fotoreportage van de slacht tot op het bordje.

de ganzen:
sam0371k.jpg


de pluk:
sam0374e.jpg


de borst, poten en vleugels ontdaan van veren:
sam0376gb.jpg


het laatste dons weg branden:
sam0381m.jpg


het fileren:
sam0407a.jpg


de opbrengst van 16 filets:
sam0409x.jpg


het pekelen en drogen:
sam0413j.jpg

24 uur pekelen:
sam0415n.jpg

afspoelen en 24 uur drogen:
sam0420.jpg

ik heb de filets daarna beter afgevliest.

10 uur koud roken:
sam0442dc.jpg

sam0440h.jpg


de smaken 24 uur laten trekken, daarna de filets in dunne plakjes snijden en verwerken in een salade van appel, witlof en veldsla:
sam0423x.jpg


Tijdrovend maar leuk, leerzaam en erg lekker!
 
Ziet er goed uit Theun, en 10 uur koud roken voor wilde ganzeborst is prima.
 
hier zie je de vakman aan het werk he, prachtig
 
Mooi hoor, ik was meteen weer terug bij Reitse :D
 
Ziet er geweldig uit zeg, alleen dat slachten al is een vak apart
 
Terug
Bovenaan Onderaan