- Berichten
- 5.335
- 1 kg. Kip (Kuikenbouten) of kipkluifjes
- 60 gr. Bloem (voor de saus)
- 60 gr. Roomboter (voor de saus)
- wat boter en olie om te bakken
- 1 a 2 tl. Kipkruiden
- 100 ml. Cognac
- 500-600 ml. Droge witte Wijn (Chablis !!)
- 250 gr. Gesneden Champignons
- 1 teentje Knoflook
- 1 a 2 Laurierblaadjes
- 1 plak (achter)ham 7 mm. dik=150 gram in dobbelsteentje gesneden (of 50/50 met fijngehakte gebakken spekblokjes *) zie opmerking)
- 1/2 -1 tl. Tijm
- 2-4 el. Vers gehakte Peterselie (4 el. is ongeveer een heel pakje van 30 gram gehakt)
- 12 sjalotten, ongeveer 250 gram (heel of in 2-en/ 4-en, ligt aan de grootte)
- 1 tl. Sambal Oelek
- zout naar smaak of 1/2 tot 1 kippenbouillonblokje
*) Wij doen tegenwoordig 125 gram beenhamblokjes en 125 gram magere spekblokjes (dat zijn de verpakking groottes)
In wat roomboter/olie eerst spekblokjes bakken, eruit halen en vervolgens uitjes fruiten dan knoflook even mee laten fruiten. Sjalotjes met knoflook uit de pan, dan in wat roomboter de champignons bakken tot alle vocht is verdwenen en ze mooi bruin zijn! (de champignons gaan dan noterig ruiken)
In een schaal de sjalotjes/knoflook en champignons doen samen met de hamblokjes, tl. Sambal, tijm en peterselie en schep even door.
en zet apart.
Kip kruiden met 1 a 2 tl. kipkruidenen op de BBQ indirect op 180-200gr.C voorbakken/garen
eventueel op het laatst even direct grillen
Kip van de BBQ af in/op een schaal/bord leggen.
Dutch Oven/ braadpan op de BBQ directe zone zetten om hem goed heet te laten worden (lees pisheet)
kippetjes erbij en goed doorscheppen, ze horen te gaan sissen !!
Schenk nu de cognac over de kip en Flambeer ze, als de vlammen gaan doven, deksel op de DO om de vlammetjes te doven.
Kippetjes uit de DO, laat nu de boter smelten in de DO (niet bruin laten worden DO even indirect zetten) en roer er er de bloem door tot een smeuige massa en laat even sudderen tot de bloem niet meer rauw ruikt maar naar brood begint te ruiken.
Doe nu de sjalotjes, champignons,hamblokjes mengsel in de pan en schep goed door
Giet dan de wijn in de pan (scheutje voor scheutje en laat het mengsel steeds weer aan de kook komen, anders bindt de bloem niet)
Doe Kip er weer bij.
Laat dit geheel met deksel op de DO indirect op zo'n 150-200gr.C 1-1.1/2 uur pruttelen.
af en toe voorzichtig doorroeren.
Na zo'n 45 minuten kun je gaan proeven en eventueel zout naar smaak toevoegen. Doe dit niet eerder want dan is het huwelijk tussen al die lekkere smaken nog niet tot stand gekomen.
Serveren met gekookte witte rijst is mijn voorkeur, maar je kunt er natuurlijk ook gekookte of gebakken krieltjes bij eten.
Welcome to Heaven, zo lekker!!
Laatst bewerkt: