- Berichten
- 2.026
In het eerste artikel in deze serie beginnen we met de eerste stap: het aansteken van de keramische barbecue.
Allereerst wordt een keramische barbecue altijd gestookt op houtskool, bij voorkeur grote brokken houtskool; zgn "lump charcoal". Het is belangerijk dat je grote stukken houtskool en geen briketten of kleine houtskool gebruikt, want hierdoor raken luchtgaten verstopt. Ten eerste door de compacte vorm en ten tweede door de as; dit resulteert in een zuurstoftekort. Daarnaast branden grote stukken houtskool uiterst constant. Voorbeelden van geschikte houtskool zijn: blackranch, Peko, Big Green Egg, Dammers etc.
Houtskool vullen
Als je tijdens je laatste sessie de barbecue hebt gesmoord, dan moet je er eerst voor zorgen dat het vuurrooster vrij is van as en kleine stukjes houtskool. Verwijder eerst de grote stukken met de hand en verwijder daarna de as met behulp van de pook. Plaats de grote gebruikte stukken terug en vul de vuurkorf aan met nieuwe houtskool. Als het de eerste keer is dat je de barbecue aansteekt kun je direct houtskool in de barbecue doen.
Vul de barbecue altijd met hand. Gebruik hiervoor eventueel handschoenen. Als je het direct uit de zak gooit komen wederom kleine stukjes houtskool in de gaatjes van je vuurrooster, vooral als de zak bijna leeg is.
Positioneer de houtskool ongeveer tot aan de keramische vuur ring. Bij een lange low&slow sessie kun je zelfs tot vlak onder de platesetter vullen. De vuistregel is dat je nooit teveel houtskool hebt, wel te weinig... Alles dat niet opbrand kun je immers volgende keer weer gebruiken.
Aansteken
Het aansteken van een keramische barbecue verschilt met een 'normale' houtskoolbarbecue op het punt dat je geen starter nodig hebt om de houtskool brandend te krijgen. Het aansteken doe je door aanmaakblokjes tussen de houtskool te leggen. Afhankelijk van de gewenste temperatuur gebruik je 1-4 aanmaakblokjes. Wil je low&slow gebruik dan 1 aanmaakblokje in het midden van de houtskool. Wil je de barbecue snel op hoge temperatuur gebruik dan afhankelijk van de grote van de barbecue 3-4 aanmaakblokjes verdeeld over de houtskool. Gebruik NOOIT aanmaakvloeistof. Het keramiek is poreus en het zou er in kunnen trekken. Dan heb je nog langer die chemische lucht in je barbecue.
Zorg ervoor dat de onderste schuif helemaal open staat
Steek de blokjes aan
Als de blokjes uit zijn en de houtskool brandt dan kun je de deksel sluiten, deze warmt dan meteen mee met de rest van de barbecue. Heb je een klein formaat keramische barbecue sluit dan de deksel direct na het aansteken van de blokjes, anders zou je vilt kunnen verbanden.
Laat nu de barbecue op temperatuur komen. Hoe je de temperatuur kunt regelen lees je in Deel 2 van deze serie (link naar deel 2)
Allereerst wordt een keramische barbecue altijd gestookt op houtskool, bij voorkeur grote brokken houtskool; zgn "lump charcoal". Het is belangerijk dat je grote stukken houtskool en geen briketten of kleine houtskool gebruikt, want hierdoor raken luchtgaten verstopt. Ten eerste door de compacte vorm en ten tweede door de as; dit resulteert in een zuurstoftekort. Daarnaast branden grote stukken houtskool uiterst constant. Voorbeelden van geschikte houtskool zijn: blackranch, Peko, Big Green Egg, Dammers etc.
Houtskool vullen
Als je tijdens je laatste sessie de barbecue hebt gesmoord, dan moet je er eerst voor zorgen dat het vuurrooster vrij is van as en kleine stukjes houtskool. Verwijder eerst de grote stukken met de hand en verwijder daarna de as met behulp van de pook. Plaats de grote gebruikte stukken terug en vul de vuurkorf aan met nieuwe houtskool. Als het de eerste keer is dat je de barbecue aansteekt kun je direct houtskool in de barbecue doen.
Vul de barbecue altijd met hand. Gebruik hiervoor eventueel handschoenen. Als je het direct uit de zak gooit komen wederom kleine stukjes houtskool in de gaatjes van je vuurrooster, vooral als de zak bijna leeg is.
Positioneer de houtskool ongeveer tot aan de keramische vuur ring. Bij een lange low&slow sessie kun je zelfs tot vlak onder de platesetter vullen. De vuistregel is dat je nooit teveel houtskool hebt, wel te weinig... Alles dat niet opbrand kun je immers volgende keer weer gebruiken.
Aansteken
Het aansteken van een keramische barbecue verschilt met een 'normale' houtskoolbarbecue op het punt dat je geen starter nodig hebt om de houtskool brandend te krijgen. Het aansteken doe je door aanmaakblokjes tussen de houtskool te leggen. Afhankelijk van de gewenste temperatuur gebruik je 1-4 aanmaakblokjes. Wil je low&slow gebruik dan 1 aanmaakblokje in het midden van de houtskool. Wil je de barbecue snel op hoge temperatuur gebruik dan afhankelijk van de grote van de barbecue 3-4 aanmaakblokjes verdeeld over de houtskool. Gebruik NOOIT aanmaakvloeistof. Het keramiek is poreus en het zou er in kunnen trekken. Dan heb je nog langer die chemische lucht in je barbecue.
Zorg ervoor dat de onderste schuif helemaal open staat
Steek de blokjes aan
Als de blokjes uit zijn en de houtskool brandt dan kun je de deksel sluiten, deze warmt dan meteen mee met de rest van de barbecue. Heb je een klein formaat keramische barbecue sluit dan de deksel direct na het aansteken van de blokjes, anders zou je vilt kunnen verbanden.
Laat nu de barbecue op temperatuur komen. Hoe je de temperatuur kunt regelen lees je in Deel 2 van deze serie (link naar deel 2)