- Berichten
- 59
Met de fotowedstrijd in gedachte had ik een leuk gerechtje bedacht. Een goede planning is het halve werk, dus al snel kwam ik op het idee een Indiase, milde curry te maken met gegrilde paneer (voor de onwetenden; paneer is een Indiase kaas die niet smelt maar je fantastisch kan grillen). Om het wat op te leuken was een stuk zelfgebakken naan, mango chutney en raita een mooie toevoeging. We konden beginnen, laat dat Pinksterweekend maar komen (dacht ik toen....
)
Gefermenteerde mangochutney
Een niet zo bekende versie is een gefermenteerde variant, die daardoor meer een pickle is, zuurig dus, en juist mooi past bij een zoete & milde curry.
De mango's staan 10 dagen, daarna gemengd met een kruidenmengsel. De grove specerijen eerst even roosteren en dan in z'n geheel in wat olie met knoflook (dat mist op de foto
) en stampen tot een pureetje, dat mengen met de mango's en nog 2-3 dagen laten staan. Als specerijen liggen klaar:
Raita
Als verfrissing vind ik bij curry's (niet alleen pittige, waar een raita voor bedoeld is, maar ook bij een wat steviger variant) altijd een succes. En super makkelijk te maken. Deze variant: stevige yoghurt (Turks, Grieks etc), komkommer (zonder schil, zonder zaad), fijngesneden munt & fijngesneden koriander.
Deze keer wat gefermenteerde knoflook (uit de honing) en ingemaakte citroen toegevoegd, geeft altijd een net wat complexere smaak.
Naan
Bedoeling was om de naan te maken en op de pizzasteen te bakken. Een grote mislukking. Recept was een nieuwe versie voor mij, waarin ik cups omrekende naar normale maten en het deeg veel te vochtig bleef. Ergens een foutje gemaakt? Wellicht, de pizzasteen lag lekker op te warmen maar het werkte totaal niet. Na veel klooien, bloem toegevoegd, toch iets weten te maken. Maar echte naan mag het niet heten eigenlijk....
De deegklodders heb ik maar niet op de foto gezet...
Curry
Dan het echte werk! Deze curry is volledig vegetarisch, met linzen & zoete aardappel als componenten voor de vulling.
De Indiase keuken is echt zó fantastisch met alle smaken en lagen in een gerecht. De kruiden blijven redelijk in lijn:
De ui/gember/knoflook even aanstampen en dan de kruiden lekker mengen:
Hoe waanzinnig is het dat je wok gewoon past in de onderste ring
De curry even bakken & zoete aardappel erbij:
Dan ligt de rest ook al klaar:
Dan kan het rooster terug zodat de skillet ook kan opwarmen:
De paneer was vooraf in repen gesneden en gekruid met een soortgelijk mengsel (fenegriek/mosterd/kurkuma/paprika) en wat zout, dat kon nu lekker bakken:
En snel naar binnen om te schuilen.....
Het resultaat? Waanzinnig! Een zachte curry, mooi gecombineerd met een kardemon-rijst, de raita als een verfrissing op de wel heel goed gevulde curry en de mango-chutney als tegenhanger tegen de zoete smaken.

Gefermenteerde mangochutney
Een niet zo bekende versie is een gefermenteerde variant, die daardoor meer een pickle is, zuurig dus, en juist mooi past bij een zoete & milde curry.
De mango's staan 10 dagen, daarna gemengd met een kruidenmengsel. De grove specerijen eerst even roosteren en dan in z'n geheel in wat olie met knoflook (dat mist op de foto

- Fenegriek
- Mosterdzaad
- Nigellazaad
- Kurkuma (gemalen)
- Paprika (gemalen)
- Paprikapoeder (gemalen)
Raita
Als verfrissing vind ik bij curry's (niet alleen pittige, waar een raita voor bedoeld is, maar ook bij een wat steviger variant) altijd een succes. En super makkelijk te maken. Deze variant: stevige yoghurt (Turks, Grieks etc), komkommer (zonder schil, zonder zaad), fijngesneden munt & fijngesneden koriander.
Deze keer wat gefermenteerde knoflook (uit de honing) en ingemaakte citroen toegevoegd, geeft altijd een net wat complexere smaak.
Naan
Bedoeling was om de naan te maken en op de pizzasteen te bakken. Een grote mislukking. Recept was een nieuwe versie voor mij, waarin ik cups omrekende naar normale maten en het deeg veel te vochtig bleef. Ergens een foutje gemaakt? Wellicht, de pizzasteen lag lekker op te warmen maar het werkte totaal niet. Na veel klooien, bloem toegevoegd, toch iets weten te maken. Maar echte naan mag het niet heten eigenlijk....
De deegklodders heb ik maar niet op de foto gezet...
Curry
Dan het echte werk! Deze curry is volledig vegetarisch, met linzen & zoete aardappel als componenten voor de vulling.
De Indiase keuken is echt zó fantastisch met alle smaken en lagen in een gerecht. De kruiden blijven redelijk in lijn:
- Fenegriek
- Mosterd
- Koriander
- Komijn
- Venkel
- Foelie
- Kurkuma (niet op de foto
De ui/gember/knoflook even aanstampen en dan de kruiden lekker mengen:
Hoe waanzinnig is het dat je wok gewoon past in de onderste ring

Dan ligt de rest ook al klaar:
Dan kan het rooster terug zodat de skillet ook kan opwarmen:
De paneer was vooraf in repen gesneden en gekruid met een soortgelijk mengsel (fenegriek/mosterd/kurkuma/paprika) en wat zout, dat kon nu lekker bakken:
En snel naar binnen om te schuilen.....
Het resultaat? Waanzinnig! Een zachte curry, mooi gecombineerd met een kardemon-rijst, de raita als een verfrissing op de wel heel goed gevulde curry en de mango-chutney als tegenhanger tegen de zoete smaken.
Laatst bewerkt: