Dag allemaal!
Ik ben van plan om mijn Napoleon gas grill van de hand te doen (te weinig plezier en te weinig gebruik), en naast mijn 47cm Weber Smokey Mountain een Large Kamado te kopen (KJ Classic II of Monolith is de huidige keuze) - ik vind deze twee typen grill/barbeque op papier elkaar goed aanvullen, aangezien de WSM uitstekend werkt voor grote hoeveelheden (4 butts of 8 kg ribs is krap, maar ik heb het wel eens vaker gedaan), terwijl de Kamado mij vooral ook in het NL najaar een goede optie lijkt voor zowel kleinere hoeveelheden low-and-slow als hoge temperatuur grillen. En met een goed aansteeksysteem moet dat binnen een half uurtje wel heet gestookt worden voor een doordeweeks high heat grill.
Maar nu het volgende: ik wil geen twee apparaten los in de tuin, liefst heb ik beiden een beetje uit de wind in de winter (met name de WSM kan snel afkoelen in ons klimaat in de herfst en wintermaanden), plus er loopt nu een klein meisje rond die overal aan wil gaan zitten. De tuin is niet heel groot, ruimte voor een meubel van ongeveer 150 x 75-80cm is er wel, maar deze wil ik kunnen verplaatsen. Dus wieltjes. Ik heb in Sketchup al een ontwerpje gemaakt. Idee is een 'standaard' Kamado tafel, met de Kamado rechts, en een tweede gat voor de WSM, die als deze ongebruikt is afgedopt wordt door een houten plug/snijplank. De dome past dat precies onder de Kamado plank. Niet veel ruimte voor meer, hooguit wat aansteek spulletjes, maar dat is een acceptabel compromis.
Qua materialen denk ik aan GFRC (beton, maar dan dun/18mm) voor het blad, randen 4cm diep (voor het visuele), met een onderstel van Douglas (goedkoper en lichter) of misschien toch Eiken (moet even rekenen wat het verschil zou zijn qua kosten). Op stevige zwenkwielen. Hieronder een paar Sketchup quick and dirty renders van wat ik in gedachte heb.Er zouden ook deuren inkomen, denk er aan om deze verwijderbaar te maken, met verborgen rare earth magneten zodat ik ze tijdens een kook sessie eventueel aan de zijkant of achterkant kan bevestigen in het kader van de doorluchting en warmteopbouw. Ben nog niet uit over de kleurstelling, waarschijnlijk gewoon alles in naturel hout met een olieafwerking.
Commentaar, tips, suggesties welkom!
Ik ben van plan om mijn Napoleon gas grill van de hand te doen (te weinig plezier en te weinig gebruik), en naast mijn 47cm Weber Smokey Mountain een Large Kamado te kopen (KJ Classic II of Monolith is de huidige keuze) - ik vind deze twee typen grill/barbeque op papier elkaar goed aanvullen, aangezien de WSM uitstekend werkt voor grote hoeveelheden (4 butts of 8 kg ribs is krap, maar ik heb het wel eens vaker gedaan), terwijl de Kamado mij vooral ook in het NL najaar een goede optie lijkt voor zowel kleinere hoeveelheden low-and-slow als hoge temperatuur grillen. En met een goed aansteeksysteem moet dat binnen een half uurtje wel heet gestookt worden voor een doordeweeks high heat grill.
Maar nu het volgende: ik wil geen twee apparaten los in de tuin, liefst heb ik beiden een beetje uit de wind in de winter (met name de WSM kan snel afkoelen in ons klimaat in de herfst en wintermaanden), plus er loopt nu een klein meisje rond die overal aan wil gaan zitten. De tuin is niet heel groot, ruimte voor een meubel van ongeveer 150 x 75-80cm is er wel, maar deze wil ik kunnen verplaatsen. Dus wieltjes. Ik heb in Sketchup al een ontwerpje gemaakt. Idee is een 'standaard' Kamado tafel, met de Kamado rechts, en een tweede gat voor de WSM, die als deze ongebruikt is afgedopt wordt door een houten plug/snijplank. De dome past dat precies onder de Kamado plank. Niet veel ruimte voor meer, hooguit wat aansteek spulletjes, maar dat is een acceptabel compromis.
Qua materialen denk ik aan GFRC (beton, maar dan dun/18mm) voor het blad, randen 4cm diep (voor het visuele), met een onderstel van Douglas (goedkoper en lichter) of misschien toch Eiken (moet even rekenen wat het verschil zou zijn qua kosten). Op stevige zwenkwielen. Hieronder een paar Sketchup quick and dirty renders van wat ik in gedachte heb.Er zouden ook deuren inkomen, denk er aan om deze verwijderbaar te maken, met verborgen rare earth magneten zodat ik ze tijdens een kook sessie eventueel aan de zijkant of achterkant kan bevestigen in het kader van de doorluchting en warmteopbouw. Ben nog niet uit over de kleurstelling, waarschijnlijk gewoon alles in naturel hout met een olieafwerking.
Commentaar, tips, suggesties welkom!