- Berichten
- 7.149
Hoi Sander, bedankt voor je uitgebreide reactie. Je haalt goede punten naar voren. Ik hou van goed materiaal als het aankomt op eten bereiden. Dus je verhaal over de betere eigenschappen van het BGE keramiek spreken me erg aan.
Zowel KJ als BGE zijn meer dan goed materiaal. Een Primo of een Monolith zijn dat natuurlijk ook.
Vraagje; heb je ook specifiek ervaring tussen KJ en BGE? Je ervaring spat ervan af, maar je laat in het midden of je vergelijking gaat tussen je BGE en de ‘goedkope Chinees’...
Een Bastard of Masterbuild kan ook al uitstekend genoeg zijn voor je. Toch zijn er ook verschillen.
Die vergelijking met auto's zie ik ook wel vaker. En dat is best een goede. Het gaat op een bepaald moment ook gewoon om smaak. Ik fotografeer graag met Nikon. In diezelfde prijsklasse kun je ook voor Canon gaan. Ook top kwaliteit maar met een net iets andere interface. Bij Canon verstel je het diafragma door met een duimwieltje te draaien achterop de camera, met Nikon doe je dat met je wijsvinger aan de voorkant. Bij Canon maakt linksom het diafragma kleiner bij Nikon rechtsom. Niet goed of fout, de fotograaf raakt eraan gewend en dat geeft een voorkeur.
Zo ook bij Kamado's in een bepaald prijs-segment. Ik heb denk ik alleen met oudere versies van Kamado Joe gewerkt (I en II) dus ik weet niet precies wat de onderstaande verschillen nog waard zijn en hoeveel belang jij daar aan hecht, maar toch een rijtje dan. Mijn BGE werd geleverd door een fijne kookwinkel hier in Leiden (die helaas niet meer bestaat) en kwam in een doos op een pallet. De man van de eigenaresse kwam op de fiets langs en heeft samen met mij het apparaat in elkaar gezet. Met name het monteren van het oude scharnier (mijn ei is 6 jaar oud) vond ik erg spannend en had ik alleen niet gedurfd toen. De BGE kwam destijds met vilt dat niet van top kwaliteit was, ik heb het na anderhalf jaar zelf vervangen door hi-heat nomex en dat is me prima vergaan, dat vilt wordt nu standaard meegeleverd en kun je langer mooi houden. Met het oude scharnier kun je de BGE verder open doen maar voelt dat veel zwaarder. Lichter openen maar minder ver vind ik nu goed te doen maar moest ik erg aan wennen. Ik ben weg van mijn oude margrietschijf op de BGE, tegenwoordig zit daar de duurdere regulator op en die vind ik niet zo fijn in gebruik, anderen juist wel. Dat is gewoon persoonlijke voorkeur. Ik vind het heerlijk om mijn ei bovenop af te sluiten met een mooie groene keramieke dop, die werd destijds standaard meegeleverd.
Kamado Joe kwam met een hard kunststof composiet topvent die ik niet zo fijn vind en waar ook bruine smurrie aan de achterkant uit ging lekken. Er zaten toen ook witte merktekentjes op de topvent die natuurlijk met het eerste de beste rookzweempje bruiniger kleurden, dat vind ik zelf niet zo mooi. Dan maar liever zwart. Oh ja, ik zie ook wel van die RVS schoorsteentjes van Smokeware als alternatief tegen in regenen, maar die vind ik echt niet mooi. De kamado van KJ is bij levering al veel completer gemonteerd en die laatste stapjes zijn een fluitje van een cent. Dat meegeleverde scharnier geeft een heerlijke lichte actie. Het infinty-casket werkt heel mooi maar ik vraag mij af hoe oneindig die levensduur daarvan is. Ik heb al gebruikers gehoord waarbij dat 'vilt' los ging. Bij het handvat zit een sluiting die enerzijds de kamado mooi dicht houdt maar ook zorgt dat het openen iets meer handigheid / ervaring vraagt. Ik vermoed iets waar je heel makkelijk aan went als dat jouw apparaat is. Het handvat en de plankjes zijn van een harde kunststof soort en dat voelt anders aan dan hout. In de onderstellen is volgens mij een hoop veranderd, destijds was het een constructie van draadstaal dat als een soort pittoreske poortjes was gebogen en onderling gelast en dat vond ik veel minder mooi dan de strakke plat stalen BGE-constructie. De KJ's worden standaard met meer accessoires geleverd en de BGE is kaal. Zelfs de echt wel 'noodzakelijke' platesetter (conveggtor) wordt niet standaard meegeleverd. Alles is aanvullend los aan te schaffen. Ik zie dat niet als een tekortkoming maar juist een zegen. Je kunt zelf bepalen waar je mee wil starten. Het maakt alleen de prijsvergelijking niet makkelijker, als je beide even compleet geleverd wil hebben dan zal de BGE duurder uitvallen.
Ik ben destijds gestart met een platesetter, het standaard rvs-rooster en het gietijzeren grillrooster, een pizzasteen en een halve maan verhoogd roostertje (half moon raised grid). Dat was al behoorlijk uitgebreid en daar kon ik toen alles mee maken naar tevredenheid. Afgelopen zomer heb ik voor mijn verjaardag een eggspander kit gekregen (vergelijkbaar met het divide en conquer systeem van KJ) en ik heb daar nu 3 keer mee gekookt. Ik vind het in mijn Large best een gedoe om verschillende zones en hoogtes te gebruiken. Ik maak vaak grote stukken vlees voor meerdere dagen en dan kan ik met die 'oude' platesetter en RVS-rooster en een reverse-sear ook prima uit de voeten. Hell, met mijn Weber 57 kan ik dat ook!
Meer kan ik je volgens mij niet meegeven, ik gun het je van harte ze beide naast elkaar te zien en te voelen. Misschien (ik weet niet waar je woont) ook eens na 19 januari bij Bas in Uden kijken naar een mooie uitvoering van de Monolith (Le Chef) en daar eens vragen? Uiteindelijk kan het ook gewoon een persoonlijke smaak-kwestie zijn en vind je rood of zwart gewoon mooier dan groen? Dat mag toch ook best?
PS ik ben een BGE-gebruiker, mijn ervaringen kleuren mijn mening maar ik probeer je alleen maar op weg te helpen en wil benadrukken dat ieder lekker zijn eigen voorkeuren mag hebben, er is geen goed of fout hier. Ik hoop dat dit helpt.
PS 2 de winkels zijn nu dicht, maar je kunt via youtube ook veel filmpjes kijken met gebruikers op hun favoriete apparaten. Omdat die vaak gesponsord zijn zou ik niet teveel waarde hechten aan hun meningen - die zijn vast gekleurd - maar het laat wel zien hoe je bepaalde accessoires kunt gebruiken en dan kun je zelf kijken of dat het waard is voor je. Kijk bijvoorbeeld naar PitmasterX met zijn KJ's, Ralph die zowel KJ als BGE gebruikt en Michel Lambermon die voor BGE mooie livestreams heeft gemaakt waar hij veel verschillende technieken laat zien op de BGE. Die mooie technieken die hij laat zien kun je dus ook in een rode of een zwarte BBQ doen, maar kijk en leer en zie of het wat voor je is!