- Berichten
- 372
Deze kerst heb ik voor het eerst kalkoen klaargemaakt (en dan ook nog op de BBQ!).
Het recept van Noskos geleend en vervolgens begonnen om de brine te maken.
De kalkoen kwam van de AH en was +- 2.5kg
Donderdagavond 22 december de brine gemaakt...
Nachtje laten staan en toen de kalkoen erin.
Tijd technisch gezien konden we de kalkoen pas na 36u eruit halen ipv de 24u die in het recept staat, maar ik denk dat langer zeker niet erg is... zo ja, graag reactie!
Tweede kerstdag om 16u de kalkoen op de BBQ gelegd
Had rondom briketten gestrooid (onaangestoken) en hier en daar wat houtsnippers er tussen. Vervolgens een kleine kolenstarter met aangestoken briketten erop verspreid. Bleek dat vooral aan de achterkant de briketten goed vlam vatten en dat zie je dus ook terug in het eindresultaat.
Niet alle briketten gingen aan en sommige aangestoken briketten gingen ook weer uit...toch maar wat vaker mee oefenen.
Maar nu dus het eindresultaat na 1u45min:
De kant waar het minste vlees zit is dus een beetje erg gekaramelliseerd :-[ maar verders was de kalkoen totaal NIET droog en juist lekker sappig! Voor herhaling vatbaar en dan wat minder briketten gebruiken en een betere spreiding van aangestoken kooltjes.
Al doende leert men, is het niet?
Het recept van Noskos geleend en vervolgens begonnen om de brine te maken.
De kalkoen kwam van de AH en was +- 2.5kg
Donderdagavond 22 december de brine gemaakt...

Nachtje laten staan en toen de kalkoen erin.


Tijd technisch gezien konden we de kalkoen pas na 36u eruit halen ipv de 24u die in het recept staat, maar ik denk dat langer zeker niet erg is... zo ja, graag reactie!

Tweede kerstdag om 16u de kalkoen op de BBQ gelegd

Had rondom briketten gestrooid (onaangestoken) en hier en daar wat houtsnippers er tussen. Vervolgens een kleine kolenstarter met aangestoken briketten erop verspreid. Bleek dat vooral aan de achterkant de briketten goed vlam vatten en dat zie je dus ook terug in het eindresultaat.
Niet alle briketten gingen aan en sommige aangestoken briketten gingen ook weer uit...toch maar wat vaker mee oefenen.
Maar nu dus het eindresultaat na 1u45min:

De kant waar het minste vlees zit is dus een beetje erg gekaramelliseerd :-[ maar verders was de kalkoen totaal NIET droog en juist lekker sappig! Voor herhaling vatbaar en dan wat minder briketten gebruiken en een betere spreiding van aangestoken kooltjes.
Al doende leert men, is het niet?