chbrand
Kooltjesharker
- Berichten
- 111
Afgelopen maand was ik op internet aan het neuzen naar een adres om lokaal vlees te kunnen kopen.
Het leek mij een mooie gedachte om vlees te kunnen kopen waarvan je weet waar het vandaan komt.
Zo kwam ik er achter dat op een paar kilometer van mijn huis een boerderij zit die hun eigen rundvlees verkopen van het Jersey ras. Ze hebben zelfs een mooie website met webshop: www.jerseykoe.com
Nu ken ik Jersey van de kaas, die is echt overheerlijk, een stuk romiger dan 'normale' kaas.
Dat maakte me erg benieuwd en ben ik dus op zaterdag in het prachtige weer op mijn fietsje gestapt en er op de bonnefooi heengefietst.
Bij aankomst werd ik enthousiast begroet door een jonge pup, waarna de boerin al snel volgde
Het onthaal was buitengewoon hartelijk. Ze waren (zoals gewoonlijk) veel te druk met alles, maar de boerin nam alle tijd voor me, vertelde enthousiast het verhaal en liet uitgebreid de hele boerderij zien, super leuk!
Ze vertelde dat Jersey koeien langzame groeiers zijn en voornamelijk bedoeld zijn voor de melk. De melk van Jersey koeien is een stuk vetter dan gemiddeld, wat je dus ook terugproeft in de kaas. De koeien blijven klein, dus het zijn zeker geen vleeskoeien, maar het vlees zou wel erg smaakvol moeten zijn. De helft van de kalfjes zijn (vanzelfsprekend) stiertjes, maar omdat deze zo klein zijn en niet snel groeien gaan deze normaal gesproken vrijwel direct door de schredder. Ze worden dus niet gebruikt voor kalfsvlees of desnoods gehakt ofzo, het dier wordt volledig 'weggegooid'.... Bij deze boerderij houden ze de stiertjes, brengen ze groot tot een jaar of 2 à 3, waarna ze door een lokale slager voor hun worden geslacht, geportioneerd, gevacumeerd en ingevroren. Sommige stieren worden ook gecastreerd, waardoor het dus ossen worden. Stierenvlees heeft een sterkere smaak dan koeienvlees, terwijl ossenvlees daar tussenin zit.
Na de rondleiding heb ik een aantal mooie stukken vlees meegenomen, waarbij ik als proef een T-Bone steak heb gemaakt op de BBQ.
De steak heb ik met een chunck kersenhout reverse sear bereid tot een kerntemperatuur van 45 graden Celsius. Daarna even laten rusten en hem afgegrild op de Grill Grate.
Het vlees heeft niet super veel intramusculair vet. Het smelt daardoor (natuurlijk) niet zo op je tong als bijvoorbeeld grain fed Back Angus, maar het was zeker niet taai of droog. Daarentegen zat er wel heel veel smaak aan, echt super lekker! Zeker voor herhaling vatbaar wat mij betreft!
De boerin gaf aan dat ze eigenlijk al jaren proberen meer bekendheid te krijgen, ze hebben bijvoorbeeld al heel veel gedaan aan marketing, maar ze krijgen het moeilijk voor elkaar. Dus bij deze wil ik ze toch maar een beetje helpen. Kijk eens op de site en hun blog, en ga er eens langs als je in de buurt bent/woont. Ze verzenden het vlees ook, alhoewel het daar al gauw wat minder lokaal van wordt natuurlijk
Het leek mij een mooie gedachte om vlees te kunnen kopen waarvan je weet waar het vandaan komt.
Zo kwam ik er achter dat op een paar kilometer van mijn huis een boerderij zit die hun eigen rundvlees verkopen van het Jersey ras. Ze hebben zelfs een mooie website met webshop: www.jerseykoe.com
Nu ken ik Jersey van de kaas, die is echt overheerlijk, een stuk romiger dan 'normale' kaas.
Dat maakte me erg benieuwd en ben ik dus op zaterdag in het prachtige weer op mijn fietsje gestapt en er op de bonnefooi heengefietst.
Bij aankomst werd ik enthousiast begroet door een jonge pup, waarna de boerin al snel volgde

Ze vertelde dat Jersey koeien langzame groeiers zijn en voornamelijk bedoeld zijn voor de melk. De melk van Jersey koeien is een stuk vetter dan gemiddeld, wat je dus ook terugproeft in de kaas. De koeien blijven klein, dus het zijn zeker geen vleeskoeien, maar het vlees zou wel erg smaakvol moeten zijn. De helft van de kalfjes zijn (vanzelfsprekend) stiertjes, maar omdat deze zo klein zijn en niet snel groeien gaan deze normaal gesproken vrijwel direct door de schredder. Ze worden dus niet gebruikt voor kalfsvlees of desnoods gehakt ofzo, het dier wordt volledig 'weggegooid'.... Bij deze boerderij houden ze de stiertjes, brengen ze groot tot een jaar of 2 à 3, waarna ze door een lokale slager voor hun worden geslacht, geportioneerd, gevacumeerd en ingevroren. Sommige stieren worden ook gecastreerd, waardoor het dus ossen worden. Stierenvlees heeft een sterkere smaak dan koeienvlees, terwijl ossenvlees daar tussenin zit.
Na de rondleiding heb ik een aantal mooie stukken vlees meegenomen, waarbij ik als proef een T-Bone steak heb gemaakt op de BBQ.
De steak heb ik met een chunck kersenhout reverse sear bereid tot een kerntemperatuur van 45 graden Celsius. Daarna even laten rusten en hem afgegrild op de Grill Grate.
Het vlees heeft niet super veel intramusculair vet. Het smelt daardoor (natuurlijk) niet zo op je tong als bijvoorbeeld grain fed Back Angus, maar het was zeker niet taai of droog. Daarentegen zat er wel heel veel smaak aan, echt super lekker! Zeker voor herhaling vatbaar wat mij betreft!

De boerin gaf aan dat ze eigenlijk al jaren proberen meer bekendheid te krijgen, ze hebben bijvoorbeeld al heel veel gedaan aan marketing, maar ze krijgen het moeilijk voor elkaar. Dus bij deze wil ik ze toch maar een beetje helpen. Kijk eens op de site en hun blog, en ga er eens langs als je in de buurt bent/woont. Ze verzenden het vlees ook, alhoewel het daar al gauw wat minder lokaal van wordt natuurlijk
