- Berichten
- 4.926
Ik had indonesische spareribs op het menu staan. Gezien de weersvoorspelling was het fraglich of het op de Q kon.
Deze vrijdag avond, na het ontvliezen, in een rub gezet van knoflook-, gember-, djintan-, en citroengraspoeder aangevuld met vers gemalen peper. Stevig ingewikkeld en in de koelkast gezet. Zat weinig vet en losse delen aan de ribs.
Gistermorgen een marinade gemaakt met als basis ketjap manis, zwarte soja saus, knoflook, ui, gember, sesamolie, scherpe chilisaus en kruiden en hier de ribbels zwemles in gegeven.
Er staan diverse recepten op internet. Ik heb inspiratie gevonden in het recept van Noskos.
En toen......
Het was gisteren niet het beste weer. . Gelijke outfit aan de Q aan moeten trekken als in januari
Q zo opgesteld dat wind en regen enigszins te handelen was. Stevige snake gemaakt en aangestoken. Ivm de diverse smaken geen rookhout gebruikt.
Wind speelde evengoed parten. Q te vroeg geknepen waardoor deze bijna uit is gegaan. Weer op moeten poken. Regenparasol weggewaaid. Q wordt weer eens nat.
Eigenlijk een uur liggen emmeren om de temperatuur stabiel te krijgen. Op gegeven moment maar een probe in het margriet wiel gehangen voor enige controle.
Op gegeven moment is dit gelukt en hebben de ribbels 2,5 h op een dome temp. van 120 C. uit kunnen rusten.
Ieder half uur de ribbels ingesmeerd met de marinade. Na 2,5 h zit er een mooi kleurtje op.
Na 2,5 h de ribs in de folie gewikkeldmet roomboter en gembersiroop. Kerntemp. was net 46 C. Q in temp verhoogd tot een dome temp van 160 C. De ribbels zo 2h laten garen tot een kerntemperatuur van 91 C.
Spareribs eruit gehaald en bij een temp onder de 150C laten na garen. Nog een keer ingesmeerd met de marinade. Temp. laag gehouden om verbranden van de sojasaus te voorkomen.
Blijkt een probe weer kuren te vertonen. Why ???Geeft als kerntemp 168 C. aan ...
Maar goed, op het einde komt alles goed.
Nasi kunjit en sajoer boontjes erbij..... en dan happy happy doen.
Ribbels komen heel goed van de botjes af. Lekker, maar wel iets te droog. Kan aan het vlees gelegen hebben. Zat erg weinig "vet op de ribben".
En dan uiteraard...opruimen en afwassen.
Deze vrijdag avond, na het ontvliezen, in een rub gezet van knoflook-, gember-, djintan-, en citroengraspoeder aangevuld met vers gemalen peper. Stevig ingewikkeld en in de koelkast gezet. Zat weinig vet en losse delen aan de ribs.
Gistermorgen een marinade gemaakt met als basis ketjap manis, zwarte soja saus, knoflook, ui, gember, sesamolie, scherpe chilisaus en kruiden en hier de ribbels zwemles in gegeven.
Er staan diverse recepten op internet. Ik heb inspiratie gevonden in het recept van Noskos.
En toen......
Het was gisteren niet het beste weer. . Gelijke outfit aan de Q aan moeten trekken als in januari
Q zo opgesteld dat wind en regen enigszins te handelen was. Stevige snake gemaakt en aangestoken. Ivm de diverse smaken geen rookhout gebruikt.
Wind speelde evengoed parten. Q te vroeg geknepen waardoor deze bijna uit is gegaan. Weer op moeten poken. Regenparasol weggewaaid. Q wordt weer eens nat.
Eigenlijk een uur liggen emmeren om de temperatuur stabiel te krijgen. Op gegeven moment maar een probe in het margriet wiel gehangen voor enige controle.
Op gegeven moment is dit gelukt en hebben de ribbels 2,5 h op een dome temp. van 120 C. uit kunnen rusten.
Ieder half uur de ribbels ingesmeerd met de marinade. Na 2,5 h zit er een mooi kleurtje op.
Na 2,5 h de ribs in de folie gewikkeldmet roomboter en gembersiroop. Kerntemp. was net 46 C. Q in temp verhoogd tot een dome temp van 160 C. De ribbels zo 2h laten garen tot een kerntemperatuur van 91 C.
Spareribs eruit gehaald en bij een temp onder de 150C laten na garen. Nog een keer ingesmeerd met de marinade. Temp. laag gehouden om verbranden van de sojasaus te voorkomen.
Blijkt een probe weer kuren te vertonen. Why ???Geeft als kerntemp 168 C. aan ...
Maar goed, op het einde komt alles goed.
Nasi kunjit en sajoer boontjes erbij..... en dan happy happy doen.
Ribbels komen heel goed van de botjes af. Lekker, maar wel iets te droog. Kan aan het vlees gelegen hebben. Zat erg weinig "vet op de ribben".
En dan uiteraard...opruimen en afwassen.