- Berichten
- 10.082
Hoi bbq collega's
Hier op het forum is door een aantal mensen al eens hotsauce gemaakt.
En van een beetje pittigheid zijn we hier niet vies. Sriracha is standaard aanwezig.
Een tijd geleden werd ik er echt door getriggerd dankzij @Sander72 om dit zelf ook eens te doen.
Hij maakte een schitterende sauce en alleen al de kleur was/is fantastisch.
Dit wilde ik ook.
Maar het zakte een beetje op mijn todo totdat een andere goeie bbq maat, @Laurens, dit ook had gemaakt.
Toen moest het gebeuren en enkele weken geleden liep ik bij de Hanos tegen alle gerechten aan in voldoende mate.
Geen excuses meer, alles inpakken graag.
Een beetje het recept gevolgd van Sander72 en een beetje het recept gevolgd van meneer wateetons uit zijn boek: Over Rot.
En zo kom je dan tot een recept dat het uiteindelijk gaat worden:
20 st madame jeanette, steeltje eraf en gehalveerd of in vieren
1 mango, geschild, in stukken
1 gele paprika, in stukken
half bolletje knoflook, in stukjes/plakjes
stukje gember, niet geschild, in stukjes/plakjes
1 ui of 2 sjalotten, gesnipperd
Alles in de fermentatie pot, water erin totdat het onder staat
2% zeezout op het gewicht van het water+ingrediënten (dus eerst de lege pot wegen....)
en voor 3 weken lekker laten borrelen op de aanrecht.
Na 3 weken de pot leegstorten in een zeef, de pekel opvangen
Alles in de blender helemaal de moeder draaien en af en toe een lepel pekel erbij totdat de gewenste dikte er is.
Omdat ik bang was dat het te zuur zou worden heb ik tussendoor even geproefd en met een beetje water ipv pekel
aangevuld zodat de saus naar onze mening de juiste dikte had. Nog een snufje zout erbij voor de smaak en klaar was het.
Aan het einde van de rit ook nog even gepasteuriseerd.
Het heeft een heerlijk, maar niet overheersend zuurtje. Het kleine beetje zout maakt deze sauce wat volwassener vinden wij.
En de pittigheid en smaak??? Nou..... nadat de eerste fire-storm wegtrekt
blijft er een heerlijke smaak in de mond. Het is een topsauce geworden!!!!! Sriracha, eat your heart out 


De pics, en geniet van de kleuren
(aantal teentjes knoflook strookt niet met de werkelijkheid
)
en hatseflats, in de fermenteerpot
Na 3 weken ff de zuurgraad meten: ca PH 3
Leegstorten die pot boven een pan
En blitzen maarrrrrrr.......
Eindresultaat
Man man man, wat een heerlijke saus. Zojuist ff een klein theelepeltje getest door een lekker soepje.
Nou, dat is prima te doen zeg.
Heb ook meteen wat flessen besteld met beugeldop want hier wil ik altijd wel een voorraadje van.
Sander en Laurens; dank voor de inspiratie mannen. Toppertje dit.
Dank voor het kijken
Rick
Hier op het forum is door een aantal mensen al eens hotsauce gemaakt.
En van een beetje pittigheid zijn we hier niet vies. Sriracha is standaard aanwezig.

Een tijd geleden werd ik er echt door getriggerd dankzij @Sander72 om dit zelf ook eens te doen.
Hij maakte een schitterende sauce en alleen al de kleur was/is fantastisch.
Dit wilde ik ook.
Maar het zakte een beetje op mijn todo totdat een andere goeie bbq maat, @Laurens, dit ook had gemaakt.
Toen moest het gebeuren en enkele weken geleden liep ik bij de Hanos tegen alle gerechten aan in voldoende mate.
Geen excuses meer, alles inpakken graag.
Een beetje het recept gevolgd van Sander72 en een beetje het recept gevolgd van meneer wateetons uit zijn boek: Over Rot.
En zo kom je dan tot een recept dat het uiteindelijk gaat worden:
20 st madame jeanette, steeltje eraf en gehalveerd of in vieren
1 mango, geschild, in stukken
1 gele paprika, in stukken
half bolletje knoflook, in stukjes/plakjes
stukje gember, niet geschild, in stukjes/plakjes
1 ui of 2 sjalotten, gesnipperd
Alles in de fermentatie pot, water erin totdat het onder staat
2% zeezout op het gewicht van het water+ingrediënten (dus eerst de lege pot wegen....)
en voor 3 weken lekker laten borrelen op de aanrecht.
Na 3 weken de pot leegstorten in een zeef, de pekel opvangen
Alles in de blender helemaal de moeder draaien en af en toe een lepel pekel erbij totdat de gewenste dikte er is.
Omdat ik bang was dat het te zuur zou worden heb ik tussendoor even geproefd en met een beetje water ipv pekel
aangevuld zodat de saus naar onze mening de juiste dikte had. Nog een snufje zout erbij voor de smaak en klaar was het.
Aan het einde van de rit ook nog even gepasteuriseerd.
Het heeft een heerlijk, maar niet overheersend zuurtje. Het kleine beetje zout maakt deze sauce wat volwassener vinden wij.
En de pittigheid en smaak??? Nou..... nadat de eerste fire-storm wegtrekt




De pics, en geniet van de kleuren
(aantal teentjes knoflook strookt niet met de werkelijkheid

en hatseflats, in de fermenteerpot
Na 3 weken ff de zuurgraad meten: ca PH 3
Leegstorten die pot boven een pan
En blitzen maarrrrrrr.......
Eindresultaat
Man man man, wat een heerlijke saus. Zojuist ff een klein theelepeltje getest door een lekker soepje.
Nou, dat is prima te doen zeg.
Heb ook meteen wat flessen besteld met beugeldop want hier wil ik altijd wel een voorraadje van.
Sander en Laurens; dank voor de inspiratie mannen. Toppertje dit.
Dank voor het kijken
Rick
Laatst bewerkt: