- Berichten
- 537
In een ander topic had ik het erover dat de temperatuur in mijn Q telkens veel te hoog is. Echter, zit ik me nu, na wat experimenteren met de positie van de dome thermometer, af te vragen in hoeverre dit klopt?
Om indirect te kneuten heb ik de helft van het rooster bedenkt met kooltjes en de andere helft met een lekbak. De deksel zit zodanig dat de luchtgaten boven de lekbak zitten. Dit zodat de luchtstroom zoveel mogelijk langs het te bereiden gerecht gaat.
Mijn dome thermometer zit echter tegenover het luchtrooster en daarmee recht boven de kooltjes. Nu is het logisch dat de thermometer daardoor een te hoge waarde aangeeft. Hij zit immers boven een deel met directe hitte. Maar ik had me nog niet eerder gerealiseerd dat het verschil zo groot was!
Ik heb voor de grap de deksel een halve slag gedraaid waardoor de thermometer boven de lekbak kwam te hangen. Daarmee daalde de temperatuur van 200 naar 150 graden. Dus een verschil van 50 graden (en misschien nog wel meer als ik het langer had gedaan).
Daarmee dus mijn vraag. Hoe bepaal ik nu op een juiste manier de temperatuur van de Q? Ik heb weliswaar een fantast liggen voor kerntemperaturen, maar daarmee kun je geen roostertemperaturen meten. En ik wil nu nog even niet direct een iGrill2 of zo aanschaffen. Kan het ook op een andere manier?
Het is namelijk niet zo zwart wit als het nu lijkt. Toen ik de beenham erop had, gaf de dome thermometer rond de 170 graden aan. Via bovenstaand verschil zou de temperatuur aan de andere kant zomaar 50 graden lager, dus 120 graden kunnen zijn. Maar dat klopt ook niet. Want de beenham was 'gewoon' gaar in ongeveer 45 minuten net zoals dat ook in de oven het geval is als deze op 180 graden staat.
Is er een praktische oplossing voor dit probleem?
Om indirect te kneuten heb ik de helft van het rooster bedenkt met kooltjes en de andere helft met een lekbak. De deksel zit zodanig dat de luchtgaten boven de lekbak zitten. Dit zodat de luchtstroom zoveel mogelijk langs het te bereiden gerecht gaat.
Mijn dome thermometer zit echter tegenover het luchtrooster en daarmee recht boven de kooltjes. Nu is het logisch dat de thermometer daardoor een te hoge waarde aangeeft. Hij zit immers boven een deel met directe hitte. Maar ik had me nog niet eerder gerealiseerd dat het verschil zo groot was!
Ik heb voor de grap de deksel een halve slag gedraaid waardoor de thermometer boven de lekbak kwam te hangen. Daarmee daalde de temperatuur van 200 naar 150 graden. Dus een verschil van 50 graden (en misschien nog wel meer als ik het langer had gedaan).
Daarmee dus mijn vraag. Hoe bepaal ik nu op een juiste manier de temperatuur van de Q? Ik heb weliswaar een fantast liggen voor kerntemperaturen, maar daarmee kun je geen roostertemperaturen meten. En ik wil nu nog even niet direct een iGrill2 of zo aanschaffen. Kan het ook op een andere manier?
Het is namelijk niet zo zwart wit als het nu lijkt. Toen ik de beenham erop had, gaf de dome thermometer rond de 170 graden aan. Via bovenstaand verschil zou de temperatuur aan de andere kant zomaar 50 graden lager, dus 120 graden kunnen zijn. Maar dat klopt ook niet. Want de beenham was 'gewoon' gaar in ongeveer 45 minuten net zoals dat ook in de oven het geval is als deze op 180 graden staat.
Is er een praktische oplossing voor dit probleem?