- Berichten
- 2.559
Hallo Barbecuevrienden,
Hierbij mijn recept voor hazenpeper uit de DO
4 hazenbouten (ontvliesd)
2 flessen rode wijn
4 eetlepels wijn- of ciderazijn
1 prei
2 rode uien
1 winterwortel
4 laurierblaadjes
10 kruidnagels
6 jeneverbessen
75 gram boter
200 gram gerookt spek
500gr champignons
1 pot zilveruitjes
3 plakken ontbijtkoek
2 stukjes chocola (70% of hoger)
1 tl nootmuskaat
3 eetlepels cranberrysjam
10 druppels worcesterschiresaus
1 el oude jenever
peper en zout
1 dl (slag)room
voorbereiding (48 uur vooraf)
Snij de prei, ui en wortel in plakjes en leg de bouten met de groenten, laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbessen, de azijn en de rode wijn 48 uur (minimaal 24 uur) in een grote pan in de koelkast. Zorg ervoor dat de bouten net onder staan.
De dag van bereiding:
Haal de bouten uit de marinade dep ze droog. Zet de bouten op de bbq aan op een directe hoge temperatuur, geef ze een beetje kleur. Smelt in de DO ongeveer 50 gram boter. Haal de marinade door een zeef en zet de groente uit de marinade even aan in de DO. Doe de bouten in de DO. Giet dan de marinade bij het vlees, doe de deksel erop en laat het geheel 2 uur sudderen en stoven op een lage temperatuur. De bouten zijn gaar zodra het vlees van de botjes afvalt.
Probeer na 2 uur met de tang een stukje van het vlees te trekken, gaat dat gemakkelijk dan kan het vlees uit de pan, laat even afkoelen zodat je je handen niet verbrand en verwijder met je vingers de botjes. Ondertussen giet je de marinade door een zeef. Bewaar het vocht, de rest gooi je weg.
snij het spek in dunne reepjes/blokjes en de champignons in plakjes. Maak de DO schoon en bak nu in de rest van de boter, de spekjes en de champignons. Voeg het vlees toe en de gezeefde saus, de uitjes, de plakken ontbijtkoek, de cranberryjam, de worcestershiresaus en de chocola en laat zachtjes inkoken totdat er een gebonden saus ontstaat. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat en voeg op het laatst nog de room en oude jenever toe.
Hazenpeper kun je ook heel goed een dag eerder maken, het is gaar als het gaar is en die 2 uur is een richttijd voor alleen het garen van de hazenbouten, maar kan zomaar (veel) langer zijn. Met alle handelingen erom heen (eindsaus inkoken en afmonteren) moet je zeker op een totale tijd van 3..4 uur bereiding tellen.
Heerlijk bij (eigen gemaakte) rode kool met appeltjes en puree of gebakken aardappeltjes.
gloeiende groet en geniet ervan!
Camiel de Barbecueman
en uiteraard de bijbehorende plaatjes
Hierbij mijn recept voor hazenpeper uit de DO

4 hazenbouten (ontvliesd)
2 flessen rode wijn
4 eetlepels wijn- of ciderazijn
1 prei
2 rode uien
1 winterwortel
4 laurierblaadjes
10 kruidnagels
6 jeneverbessen
75 gram boter
200 gram gerookt spek
500gr champignons
1 pot zilveruitjes
3 plakken ontbijtkoek
2 stukjes chocola (70% of hoger)
1 tl nootmuskaat
3 eetlepels cranberrysjam
10 druppels worcesterschiresaus
1 el oude jenever
peper en zout
1 dl (slag)room
voorbereiding (48 uur vooraf)
Snij de prei, ui en wortel in plakjes en leg de bouten met de groenten, laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbessen, de azijn en de rode wijn 48 uur (minimaal 24 uur) in een grote pan in de koelkast. Zorg ervoor dat de bouten net onder staan.
De dag van bereiding:
Haal de bouten uit de marinade dep ze droog. Zet de bouten op de bbq aan op een directe hoge temperatuur, geef ze een beetje kleur. Smelt in de DO ongeveer 50 gram boter. Haal de marinade door een zeef en zet de groente uit de marinade even aan in de DO. Doe de bouten in de DO. Giet dan de marinade bij het vlees, doe de deksel erop en laat het geheel 2 uur sudderen en stoven op een lage temperatuur. De bouten zijn gaar zodra het vlees van de botjes afvalt.
Probeer na 2 uur met de tang een stukje van het vlees te trekken, gaat dat gemakkelijk dan kan het vlees uit de pan, laat even afkoelen zodat je je handen niet verbrand en verwijder met je vingers de botjes. Ondertussen giet je de marinade door een zeef. Bewaar het vocht, de rest gooi je weg.
snij het spek in dunne reepjes/blokjes en de champignons in plakjes. Maak de DO schoon en bak nu in de rest van de boter, de spekjes en de champignons. Voeg het vlees toe en de gezeefde saus, de uitjes, de plakken ontbijtkoek, de cranberryjam, de worcestershiresaus en de chocola en laat zachtjes inkoken totdat er een gebonden saus ontstaat. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat en voeg op het laatst nog de room en oude jenever toe.
Hazenpeper kun je ook heel goed een dag eerder maken, het is gaar als het gaar is en die 2 uur is een richttijd voor alleen het garen van de hazenbouten, maar kan zomaar (veel) langer zijn. Met alle handelingen erom heen (eindsaus inkoken en afmonteren) moet je zeker op een totale tijd van 3..4 uur bereiding tellen.
Heerlijk bij (eigen gemaakte) rode kool met appeltjes en puree of gebakken aardappeltjes.
gloeiende groet en geniet ervan!
Camiel de Barbecueman
en uiteraard de bijbehorende plaatjes












