- Berichten
- 5.222
Het thema van deze maand is “stuff it”
Aangezien we de donkere dagen ingaan heb ik snert gemaakt.
Mijn goed gevulde erwtensoep.
Ik ben begonnen met het verzamelen van de ingrediënten.
Later heb ik de bleekselderij nog vervangen voor bladselderij, dit was niet helemaal goed overgenomen op het boodschappenbriefje.
De kamado heb ik aangemaakt en er alvast een grote gietijzeren pan ingezet.
Hier 4 liter runderbouillon in opgewarmd en de inmiddels gewassen spliterwten.
Hierna heb ik al vrij snel de hamlappen erin gedaan.
Dit staat nu net zolang op als dat de spliterwten en rib lappen nodig hebben om uit elkaar te vallen.
Na ongeveer anderhalf uur was dit het geval.
In de tussentijd heb ik 3 aardappelen, 1 knolselderij, 2 uien, 2 winterpenen en 2 preien klein gesneden.
De hamlappen heb ik er even uit gehaald en het bot verwijderd.
Ook even met een mes een klein beetje geholpen met uit elkaar vallen.
Toen mochten de gerookte spekjes erin.
En meteen de hamlappen weer terug.
Dit heb ik alles weer aan de kook gebracht en hierna de groenten erbij gedaan.
Dit even doorgeroerd en toen bleek pas echt hoe goed gevuld hij is.
Hoe goed? nou zo goed;
Dit mag nu net zolang pruttelen tot alles zacht en gaar is.
Na een klein uurtje was het zover en mocht het volgende erbij; de rookworst.
(Nu even gekozen voor kant en klaar maar verse is natuurlijk nog lekkerder)
Dit even lekker doorgeroer en warm laten worden.
Het ruikt en ziet er heerlijk uit.
De bladselderij mocht er nu nog bij samen met wat peper en zout en klaar is Klara.
Eigenlijk moet snert een nacht staan maar zoveel geduld heb ik niet.
Een paar plakjes roggebrood met Katenspek gesmeerd en aanvallen maar!
Met 24 graden op 29 oktober is het niet echt weer voor snert dus jullie moeten even in gedachten met me meegaan naar een koude zondagochtend.
We gaan lekker wandelen in de bossen, een kilometer of 5 á 6 en de hond en/of kids gaan lekker mee.
Eenmaal thuisgekomen staat er een heerlijke kom extra goed gevulde snert op je te wachten.
Je doet je jas en handschoenen uit en loopt naar de keuken om een flinke kom snert uit de pan te scheppen.
Terwijl je naar de bank loopt bedenk je je, dat je dat donker biertje wat nog in de koelkast stond nu wel verdiend hebt.
Je gaat zitten aan de eettafel neemt een flinke slok bier gevolgd door een lepel hete snert, dit is pas thuiskomen….
Aangezien we de donkere dagen ingaan heb ik snert gemaakt.
Mijn goed gevulde erwtensoep.
Ik ben begonnen met het verzamelen van de ingrediënten.
Later heb ik de bleekselderij nog vervangen voor bladselderij, dit was niet helemaal goed overgenomen op het boodschappenbriefje.
De kamado heb ik aangemaakt en er alvast een grote gietijzeren pan ingezet.
Hier 4 liter runderbouillon in opgewarmd en de inmiddels gewassen spliterwten.
Hierna heb ik al vrij snel de hamlappen erin gedaan.
Dit staat nu net zolang op als dat de spliterwten en rib lappen nodig hebben om uit elkaar te vallen.
Na ongeveer anderhalf uur was dit het geval.
In de tussentijd heb ik 3 aardappelen, 1 knolselderij, 2 uien, 2 winterpenen en 2 preien klein gesneden.
De hamlappen heb ik er even uit gehaald en het bot verwijderd.
Ook even met een mes een klein beetje geholpen met uit elkaar vallen.
Toen mochten de gerookte spekjes erin.
En meteen de hamlappen weer terug.
Dit heb ik alles weer aan de kook gebracht en hierna de groenten erbij gedaan.
Dit even doorgeroerd en toen bleek pas echt hoe goed gevuld hij is.
Hoe goed? nou zo goed;
Dit mag nu net zolang pruttelen tot alles zacht en gaar is.
Na een klein uurtje was het zover en mocht het volgende erbij; de rookworst.
(Nu even gekozen voor kant en klaar maar verse is natuurlijk nog lekkerder)
Dit even lekker doorgeroer en warm laten worden.
Het ruikt en ziet er heerlijk uit.
De bladselderij mocht er nu nog bij samen met wat peper en zout en klaar is Klara.
Eigenlijk moet snert een nacht staan maar zoveel geduld heb ik niet.
Een paar plakjes roggebrood met Katenspek gesmeerd en aanvallen maar!
Met 24 graden op 29 oktober is het niet echt weer voor snert dus jullie moeten even in gedachten met me meegaan naar een koude zondagochtend.
We gaan lekker wandelen in de bossen, een kilometer of 5 á 6 en de hond en/of kids gaan lekker mee.
Eenmaal thuisgekomen staat er een heerlijke kom extra goed gevulde snert op je te wachten.
Je doet je jas en handschoenen uit en loopt naar de keuken om een flinke kom snert uit de pan te scheppen.
Terwijl je naar de bank loopt bedenk je je, dat je dat donker biertje wat nog in de koelkast stond nu wel verdiend hebt.
Je gaat zitten aan de eettafel neemt een flinke slok bier gevolgd door een lepel hete snert, dit is pas thuiskomen….