- Berichten
- 221
Sinds kort een dutch oven en na een smakelijke ervaring met draadjevlees was het vandaag tijd voor gerookte tomatensoep.
Ik had het recept hier al een keer op het forum voorbij zien komen en thuis vonden we dat wel wat voor de zaterdag avond was.
Bereiding was relatief eenvoudig en de stappen in het proces prima uit te voeren.
De DO is een top ding. Ik kon voor het fruiten van de ui en wortel lekker de diepe deksel gebruiken zodat de tomaten lekker in de pan konden blijven.
Daarbij nog van 2 bolletjes knoflook het topje gesneden en beetje olie erop en in de folie.
Die kwamen er boterzacht uit en dan kan ik erg genieten als je ze uitknijpt dat de knoflook er als " honing" uitloopt. 1 bol gebruikt voor door de soep. De ander gebruikt om knoflook boter van te maken.
Toe de soep klaar was nog even 2 grote brood bollen in plakken op het rooster. Was er nog 1 ding te doen.... even een biertje uit de koelkast...
Aan taaaaaafel!!
Als ik kijk wat er in gaat dan kan ik niet anders zeggen dat dit een mega gezond soepje is! Ik had de tomaten met 2 blokjes kernhout gerookt. Moet zeggen dat die rooksmaak behoorlijk aanwezig was.. volgende keer 1 (kleiner) blokje.
Al met al met succes ontvangen.
Vooraf:
1. Was de tomaten, verwijder het steeltje en snijd in kwartjes. Doe ze vervolgens in een koude Dutch Oven en voeg 3 eetlepels olie toe.
2. Schil de uien, de wortelen en hak de knoflook fijn. Leg apart.
3. Pluk de basilicum en snijd de steeltjes fijn. Leg apart.
4. Bind de tijm en rozemarijn in een klein bosje.
BBQ:
1. Bereid de barbecue voor op indirecte warmte, ongeveer 130 °C.
2. Plaats de Dutch Oven in het grillrooster en plaats een handvol appel rookhout op de kolen of in je smokerbox. Rook de tomaten voor ongeveer 30 minuten, voeg na 15 minuten eventueel een handvol appelchips toe.
3. Haal de Dutch Oven van de barbecue en giet de tomaten en het sap in een schaal. Verhoog de hitte in de barbecue tot 180 °C.
4. Fruit de uien, worteltjes en knoflook met 2 eetlepels olijfolie in de Dutch Oven. Blus af met balsamicoazijn.
5. Voeg de gerookte tomaten, basilicumstelen, kruidenbundel van tijm en rozemarijn en bouillon toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen.
6. Haal de soep van de barbecue en pureer het fijn in een blender of keukenmachine.
7. Breng op smaak met zout, peper, suiker en balsamicoazijn en serveer direct.
8. Scheutje kookroom
Ik had het recept hier al een keer op het forum voorbij zien komen en thuis vonden we dat wel wat voor de zaterdag avond was.
Bereiding was relatief eenvoudig en de stappen in het proces prima uit te voeren.
De DO is een top ding. Ik kon voor het fruiten van de ui en wortel lekker de diepe deksel gebruiken zodat de tomaten lekker in de pan konden blijven.
Daarbij nog van 2 bolletjes knoflook het topje gesneden en beetje olie erop en in de folie.
Die kwamen er boterzacht uit en dan kan ik erg genieten als je ze uitknijpt dat de knoflook er als " honing" uitloopt. 1 bol gebruikt voor door de soep. De ander gebruikt om knoflook boter van te maken.
Toe de soep klaar was nog even 2 grote brood bollen in plakken op het rooster. Was er nog 1 ding te doen.... even een biertje uit de koelkast...
Aan taaaaaafel!!
Als ik kijk wat er in gaat dan kan ik niet anders zeggen dat dit een mega gezond soepje is! Ik had de tomaten met 2 blokjes kernhout gerookt. Moet zeggen dat die rooksmaak behoorlijk aanwezig was.. volgende keer 1 (kleiner) blokje.
Al met al met succes ontvangen.
Vooraf:
1. Was de tomaten, verwijder het steeltje en snijd in kwartjes. Doe ze vervolgens in een koude Dutch Oven en voeg 3 eetlepels olie toe.
2. Schil de uien, de wortelen en hak de knoflook fijn. Leg apart.
3. Pluk de basilicum en snijd de steeltjes fijn. Leg apart.
4. Bind de tijm en rozemarijn in een klein bosje.
BBQ:
1. Bereid de barbecue voor op indirecte warmte, ongeveer 130 °C.
2. Plaats de Dutch Oven in het grillrooster en plaats een handvol appel rookhout op de kolen of in je smokerbox. Rook de tomaten voor ongeveer 30 minuten, voeg na 15 minuten eventueel een handvol appelchips toe.
3. Haal de Dutch Oven van de barbecue en giet de tomaten en het sap in een schaal. Verhoog de hitte in de barbecue tot 180 °C.
4. Fruit de uien, worteltjes en knoflook met 2 eetlepels olijfolie in de Dutch Oven. Blus af met balsamicoazijn.
5. Voeg de gerookte tomaten, basilicumstelen, kruidenbundel van tijm en rozemarijn en bouillon toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen.
6. Haal de soep van de barbecue en pureer het fijn in een blender of keukenmachine.
7. Breng op smaak met zout, peper, suiker en balsamicoazijn en serveer direct.
8. Scheutje kookroom