BasBQ
Beef en Steak

Gerookte Ham met mosterd honing glaze

 
 
 
 

Nosmo

Gerijpt
Berichten
3.741
Bert had het van de week over het gebruik van fricandeau om ham mee te maken, nu had ik nog een stuk fricandeau in de vriezer liggen dus tijd voor een experimentje. Het recept komt uit Charcuterie. De glaze is een kleine variatie op het oorspronkelijk recept, ik ga honing gebruiken in plaats van bruine suiker, dat lijkt me lekkerder.

De ingredi?nten van de brine: zout,bruine suiker en pink salt.
ham1.jpg


Het slachtoffer.
ham2.jpg


Het zout en de suiker laten oplossen in ??n liter heet water daarna ??n kilo ijs toevoegen.
ham3.jpg


Het vlees en de brine in een plastic zipzakje, wel voor de zekerheid de zak in een ovenschaal gelegd in verband met eventuele lekken.
ham4.jpg


Volgens het recept is de pekelduur ??n dag per kilo vlees, dat komt in dit geval neer op twee dagen. Persoonlijk lijkt me dat wat kort, maar dit is wat het recept voorschrijft. ???

Wordt over twee dagen vervolgd.
 
Piet, dat gaat vast heel lekker worden. Weet je al waar je het mee gaat roken?
 
Spannend!!
 
Frits zei:
Piet, dat gaat vast heel lekker worden. Weet je al waar je het mee gaat roken?

Ik weet het nog niet, ik gebruik meestal hickory, maar ik heb ook pecan en kers liggen. Suggesties zijn welkom.
 
deze ga ik even volgen. spannend!
 
leuk en spannend, ga je in de gaten houden
 
Ik heb nog Leozout wat op moet, eens kijken of ik dit hier voor kan gebruiken.
 
Ik heb net de fricandeau uit de brine gehaald, afgespoeld en te drogen gelegd in de koelkast. Het valt op dat het vlees vergeleken met zondag en stuk stugger aanvoelt.

 
Dat verschijnsel had ik ook met mijn bacon.
 
Sterker dat moet, anders is er iets niet goed gegaan ;)
 
Dat gaat helemaal goed komen.
Als je bacon kunt maken kun je ook ham maken.
 
En we gaan weer verder;

Ham na twee uur roken op 95C met pecan hout.
ham5.jpg


In de honing/mosterd glaze. Dit heb ik na een uur nog een keer herhaald.
ham6.jpg


Can you smell it?
ham7.jpg


Nu even laten afkoelen, en dan kijken of het wat geworden is ;)

 
Buitenkant is toppie. Ben benieuwd naar de doorsnede op het dikste gedeelte.
 
Ziet er heel goed uit. Ben benieuwd naar het vervolg..
 
Ziet er goed uit piet,
 
Terug
Bovenaan Onderaan