- Berichten
- 12.070
Een hele poos terug kregen we in zo'n proefpakket van Al's Smokey Garlic een zakje gerookt zout, vanaf dat moment was ik fan, heerlijk op een zacht gekookt eitje! Mijn voorraadje was op en ik had al zout gehaald toen ik bij de afgelopen Weber Winter BBQ bij Reitse van Dick3G een zakje zelfgerookt zout kreeg! Ook deze was heerlijk, maar ja, met telkens een voorraadje ga je natuurlijk niet zelf aan de slag.
Maar het einde begint een beetje in zicht te komen en ik wilde ook weer eens rookkaas maken, dus ik het die twee maar gecombineerd.
Mooi stuk kaas bij de kaasboer op de markt meegenomen, zijn daar vaste klant en hij vindt het altijd leuk als ik experimenteer dus had een groot stuk voor een zacht prijsje. Zacht belegen dit keer.
Van een oude bolzeef het handvat ongevouwen en daar het zout in gedaan. Dick doet het op een spatschermpje en ik denk dat ik dat de volgende keer ook doe, zo pikt het zout nog wat meer rook op lijkt me, maar dit had ik voorhanden.
De ProQ Cold Smoke Generator gevuld met eiken rookmot, aangestoken en in de WGA gezet.
Na 2 uur mocht de kaas eruit, het zout heb ik gewoon laten staan tot de rookmot op was, dat duurt ruim 10 uur.
De kaas ligt nu in de koelkast, gevacumeerd, die is pas eetbaar na een week, eerder en het is net of je een hap uit de asbak neemt.
Het zout laat ik op advies van Dick een dagje uitwasemen, daarna gaat het in een potje en over de gekookte eitjes
Zo ziet het zout er uit na een uurtje of 10 rook.
Maar het einde begint een beetje in zicht te komen en ik wilde ook weer eens rookkaas maken, dus ik het die twee maar gecombineerd.
Mooi stuk kaas bij de kaasboer op de markt meegenomen, zijn daar vaste klant en hij vindt het altijd leuk als ik experimenteer dus had een groot stuk voor een zacht prijsje. Zacht belegen dit keer.
Van een oude bolzeef het handvat ongevouwen en daar het zout in gedaan. Dick doet het op een spatschermpje en ik denk dat ik dat de volgende keer ook doe, zo pikt het zout nog wat meer rook op lijkt me, maar dit had ik voorhanden.

De ProQ Cold Smoke Generator gevuld met eiken rookmot, aangestoken en in de WGA gezet.



Na 2 uur mocht de kaas eruit, het zout heb ik gewoon laten staan tot de rookmot op was, dat duurt ruim 10 uur.
De kaas ligt nu in de koelkast, gevacumeerd, die is pas eetbaar na een week, eerder en het is net of je een hap uit de asbak neemt.
Het zout laat ik op advies van Dick een dagje uitwasemen, daarna gaat het in een potje en over de gekookte eitjes

Zo ziet het zout er uit na een uurtje of 10 rook.
