Het was een geweldig geslaagde bbq dag voor ons. De eerste PP is een feit. Vanmorgen rond 8 uur de procureur op de Q gedaan bij zo'n 120 graden. Al snel begon de temperatuur te stijgen en ,ooit rookpluimen begonnen op te stijgen uit de 3 gaten in het deksel van de 57-er weber. Om 9 uur 4 kipfilets in de rub gezet om deze vervolgens om 10 uur op de Q erbij te leggen voor een heerlijke lunch in stijl. Ondertussen wat gehaktballetjes warm gemaakt met wat mosterd om de tijd te doden. Het was immers al 10 uur geweest
De kipfilets om half 11 ingesmeerd met de glaze zodat we een mooie brak zouden hebben wanneer deze eraf mochten. De procureur bleef netjes klimmen in temperatuur, niet te snel maar wel gestaag.
Omdat dit onze eerste keer PP was wilden we continu controle op de temperatuur in de Q houden. Om de kou voor onszelf op afstand te houden de buitenkachel aangestoken, en over de hele dag ongeveer een halve kub hout weggestookt
Half 1 de kipfilets eraf, gepulled en gemengd met zelfgemaakte bbq saus om op het vuistje te eten bij de Q op een wit bolletje met koolsla, terwijl we de procureur naar de 74 graden keken via de thermometer. Het zal wel beginners geluk zijn, want precies toen het alarm af ging dat de 5 uur om waren, sprong de thermometer op 74 graden.
Snel naar de keuken, de glaze nog een keer op temperatuur gebracht en toen lekker insauzen. Ondertussen de snake waarmee de ketel op temperatuur gehouden wordt wat verlengd voor de zekerheid.
Na een anderhalf uur begon de temperatuur ineens te stijgen, en klom al snel door naar een 84 graden. Omdat de 2 uur om waren toch maar besloten het vlees in te pakken voor wat het waard was. De zone was echter al achter ons, ondanks dat we een stuk vlees van 2,2 kg hadden, en de temperatuur niet boven de 120 graden is geweest. Misschien omdat het vlees zaterdag vers van het varken is gesneden en niet eerst ingevroren is geweest? Dit is nog een vraagstuk voor ons, waar de pro's hier misschien wat meer duidelijkheid over kunnen geven.
Bijna 8 uur later was het dan zover, de 88 graden was bereikt! Uit de folie gehaald om eventuele sappen nog op te vangen, echter zoals we al verwacht hadden nauwelijks vocht opgevangen.
Lekker een uurtje laten rusten en ondertussen de eindsaus gemaakt.
Even later zaten we aan tafel met zelfgebakken frietjes en overheerlijke broodjes PP.
De dag afgesloten met een warme beker winter Jack bij het vuur. Dit was een dag om niet meertje vergeten. De Q was al aan toen het licht werd, en toen de zo'n weer onder was brande het beestje nog. Ook een hele ervaring
Mocht deze reportage inclusief foto's goed zijn voor een knorrie, zou er dan ook een naar Kevin2m4 mogen, daar wij samen hetzelfde gepresteerd hebben
Dan rest allen nog de foto's, anders is het immers niet meer dan een sterk verhaal toch?
Helaas minder foto's dan ik had willen plaatsen, maar photobucket heeft kuren op de iPad hier. Heeft bijna een uur geduurd om dit stukje te posten :-O