Hierbij wil ik graag mijn ervaringen met de Fireboard 2 Drive, en bijbehorende fan delen.
Dit is GEEN review.
Er zullen vast onvolkomenheden in zitten, maar indien mogelijk zal ik vragen beantwoorden.
De Fireboard wordt met 1 Pit-Probe en 2 Meat-Probes geleverd.
De Fireboard zelf:
Er zitten 3 knoppen op, waarmee je enkel basis instellingen kan wijzigen. (Temperatuur en Fan kracht kan je met vaste intervallen wijzigen bv 10-20-30% voor de Fan)
De Fireboard heeft 6 aansluitingen voor Probes en een USB-C aansluiting.
De Fan wordt aan z'n eigen poort aangesloten, of aan de verouderde poort die het voorgaande model ook had maar dan moet je een speciale kabel hebben.
Opgeladen wordt de Fireboard met de meegeleverde USB-C lader.
Het laden duurt ongeveer 5-6 uur.
Het aanmelden aan je WiFi netwerk is behoorlijk simpel, en iedereen die wel eens een apparaat aangemeld heeft komt hier vast uit.
De app zal ik verder niet bespreken.
De afwerking van de Fan is behoorlijk hoogwaardig.
De behuizing is van een stevig plastic, en de houder van metaal. Vermoedelijk gespoten staal.
De bevestiging aan een Kamado volgt middels 1 van de 2 meegeleverde adapterplaten
Voor mijn Kamado Joe classic heb ik de grote plaat nodig.
De Fan moet horizontaal in de adapterplaat gemonteerd worden, en logischerwijze houd ik de dichte zijde naar boven gericht.
Je kan de adapterplaat links tegen de aanslag drukken, en de schuif van de Kamado kan je hier voor langs schuiven. (Pas op voor je vingers, ik heb mijn vel er al bijna mee afgesneden doordat er 2 metalen plaatjes langs elkaar 'scharen' )
De Fan is zeer stil, vermoedelijk omdat het een brushless motor heeft.
En dan over tot de praktijktest
Ik ben van start gegaan met ca 2.5KG Pitmaster Quebracho Blanco houtskool.
Aangestoken in het midden, middels een kleine gasbrander.
De top vent heb ik net voorbij het eerste streepje gezet, en de schuif op de fan is helemaal geopend.
Vanaf daar heb ik de Fireboard het werk laten doen, ondanks dat dit wordt afgeraden. (Ik vermoed om de batterij te sparen, zodat deze niet te snel leeg gaat)
Je kan op de grafiek zien dat het starten probleemloos verloopt.
De Fireboard had 94% acculading, want ik heb hem enkele dagen ervoor ingeschakeld gehad om wat dingetjes te proberen.
Na ongeveer 1 uur heb ik de temperatuur naar 70 graden laten zakken, om te kijken of dit ook lukte.
Hier heb ik hem een half uur laten hangen, en toen weer naar 106 graden gebracht.
Dit lukte allemaal prima, en ik besloot (voor het eerst) om de Kamado een nachtje te laten door werken.
s'Ochtends heb ik het deksel geopend om te simuleren dat ik het vlees moet inspecteren.
Er ontstaat een dip zoals te verwachten, maar de Fireboard herstelt zich snel.
Nadat ik de test gestopt heb, heeft de Fireboard nog 29% accu over en dit na bijna 14 uur werken in de kou.
De kolen zijn geschat nog voor 60% goed.
Bonus:
Ik heb de Blower van de behuizing geschroefd om te kijken welke ventilator er aan gebouwd zit.
Dit is GEEN review.
Er zullen vast onvolkomenheden in zitten, maar indien mogelijk zal ik vragen beantwoorden.

De Fireboard wordt met 1 Pit-Probe en 2 Meat-Probes geleverd.
De Fireboard zelf:
Er zitten 3 knoppen op, waarmee je enkel basis instellingen kan wijzigen. (Temperatuur en Fan kracht kan je met vaste intervallen wijzigen bv 10-20-30% voor de Fan)
De Fireboard heeft 6 aansluitingen voor Probes en een USB-C aansluiting.
De Fan wordt aan z'n eigen poort aangesloten, of aan de verouderde poort die het voorgaande model ook had maar dan moet je een speciale kabel hebben.

Opgeladen wordt de Fireboard met de meegeleverde USB-C lader.
Het laden duurt ongeveer 5-6 uur.
Het aanmelden aan je WiFi netwerk is behoorlijk simpel, en iedereen die wel eens een apparaat aangemeld heeft komt hier vast uit.
De app zal ik verder niet bespreken.
De afwerking van de Fan is behoorlijk hoogwaardig.
De behuizing is van een stevig plastic, en de houder van metaal. Vermoedelijk gespoten staal.
De bevestiging aan een Kamado volgt middels 1 van de 2 meegeleverde adapterplaten
Voor mijn Kamado Joe classic heb ik de grote plaat nodig.




De Fan moet horizontaal in de adapterplaat gemonteerd worden, en logischerwijze houd ik de dichte zijde naar boven gericht.
Je kan de adapterplaat links tegen de aanslag drukken, en de schuif van de Kamado kan je hier voor langs schuiven. (Pas op voor je vingers, ik heb mijn vel er al bijna mee afgesneden doordat er 2 metalen plaatjes langs elkaar 'scharen' )
De Fan is zeer stil, vermoedelijk omdat het een brushless motor heeft.
En dan over tot de praktijktest
Ik ben van start gegaan met ca 2.5KG Pitmaster Quebracho Blanco houtskool.
Aangestoken in het midden, middels een kleine gasbrander.
De top vent heb ik net voorbij het eerste streepje gezet, en de schuif op de fan is helemaal geopend.
Vanaf daar heb ik de Fireboard het werk laten doen, ondanks dat dit wordt afgeraden. (Ik vermoed om de batterij te sparen, zodat deze niet te snel leeg gaat)
Je kan op de grafiek zien dat het starten probleemloos verloopt.
De Fireboard had 94% acculading, want ik heb hem enkele dagen ervoor ingeschakeld gehad om wat dingetjes te proberen.





Na ongeveer 1 uur heb ik de temperatuur naar 70 graden laten zakken, om te kijken of dit ook lukte.
Hier heb ik hem een half uur laten hangen, en toen weer naar 106 graden gebracht.
Dit lukte allemaal prima, en ik besloot (voor het eerst) om de Kamado een nachtje te laten door werken.
s'Ochtends heb ik het deksel geopend om te simuleren dat ik het vlees moet inspecteren.

Er ontstaat een dip zoals te verwachten, maar de Fireboard herstelt zich snel.
Nadat ik de test gestopt heb, heeft de Fireboard nog 29% accu over en dit na bijna 14 uur werken in de kou.
De kolen zijn geschat nog voor 60% goed.


Bonus:
Ik heb de Blower van de behuizing geschroefd om te kijken welke ventilator er aan gebouwd zit.
