- Berichten
- 62
Al doende leert men en een goede voorbereiding is het halve werk, dat bleek maar weer vandaag.
Na een kilo Ierse Angus picanha te hebben gekocht op BBQuality.nl, link, ben ik mij nog eens goed in gaan lezen naar hoe ik die het beste kan bereiden. Hier op het forum wat tips gezocht en ook BBQ-helden heeft mij hier bij geholpen, link.
Na een nachtje ontdooien ben ik vanmiddag eerst begonnen met het bijsnijden van de vetlaag. De laag was mooi verdeeld over het stuk vlees en heb hem redelijk overal even dik kunnen krijgen. Daarna beide zijden voorzien van wat zout en peper. Tijdens het rusten van het vlees, had ik mooi de tijd om de WMT op te warmen met 20 brandende Ecobrasa kokosbriketten in het mandje, met daar naast nog wat koude briketten die nodig zouden kunnen zijn voor een wat langere bereidingstijd. Daarnaast uiteraard ook nog wat groenvoer gesneden voor erbij.
De temperatuur van de Q was prima (100 graden op het rooster, wat nog wel wat op ging lopen) dus was het tijd om dat mooie stuk vlees te gaan opwarmen en 2 blokjes hout toe te voegen. Met mijn Inkbird hield ik de temperatuur op het rooster en in het vlees in de gaten. Na ongeveer een uur, toen de ketel was opgelopen tot 113 graden had de picanha 49 graden bereikt: tijd om even te rusten. Aardappeltjes in de pan, groenten in de oven, Q een beetje opstoken, klaar voor de laatste stap! Volgend jaar er nog maar eens een kleine Q of ei erbij kopen, om gemakkelijker ook de side dishes smaakvoller te kunnen bereiden.
En hier zit het verbeterpuntje! Ik stopte na 20 minuten de probe terug in het vlees en wat blijkt, de kerntemperatuur is door gestegen naar 54 graden! Veel meer dan dat ik verwacht had. Het afgrillen, wat ik wel wilde doen i.v.m. een lekkerder korstje kon dus maar heel erg kort, want ik wilde eigenlijk op 56 uitkomen! Dit gebeurde dan ook in no-time. Gelukkig net lang genoeg om het gewenste resultaat te bereiken. Wel met meer vlammen dan gehoopt. Volgende keer toch wat indirecter. Gelukkig geen schade aan de inkbird probe.
En toen het moment van de waarheid en gelukkig viel dat zeer zeker niet tegen! Bij elke snede bleef het sap maar stromen, netjes op de draad gesneden, super mals.
misschien had hij toch iets koeler gemogen. Volgende keer iets eerder van de Q, de probe laten zitten tijdens het rusten om in de gaten te houden en iets eerder affakkelen naar 54 graden. Al met al, een top stukje vlees. Ik blij, de vrouw blij en de buren blij.
Tips en tricks zijn altijd welkom, maar dit was voor mij een geslaagde run.
Na een kilo Ierse Angus picanha te hebben gekocht op BBQuality.nl, link, ben ik mij nog eens goed in gaan lezen naar hoe ik die het beste kan bereiden. Hier op het forum wat tips gezocht en ook BBQ-helden heeft mij hier bij geholpen, link.
Na een nachtje ontdooien ben ik vanmiddag eerst begonnen met het bijsnijden van de vetlaag. De laag was mooi verdeeld over het stuk vlees en heb hem redelijk overal even dik kunnen krijgen. Daarna beide zijden voorzien van wat zout en peper. Tijdens het rusten van het vlees, had ik mooi de tijd om de WMT op te warmen met 20 brandende Ecobrasa kokosbriketten in het mandje, met daar naast nog wat koude briketten die nodig zouden kunnen zijn voor een wat langere bereidingstijd. Daarnaast uiteraard ook nog wat groenvoer gesneden voor erbij.
De temperatuur van de Q was prima (100 graden op het rooster, wat nog wel wat op ging lopen) dus was het tijd om dat mooie stuk vlees te gaan opwarmen en 2 blokjes hout toe te voegen. Met mijn Inkbird hield ik de temperatuur op het rooster en in het vlees in de gaten. Na ongeveer een uur, toen de ketel was opgelopen tot 113 graden had de picanha 49 graden bereikt: tijd om even te rusten. Aardappeltjes in de pan, groenten in de oven, Q een beetje opstoken, klaar voor de laatste stap! Volgend jaar er nog maar eens een kleine Q of ei erbij kopen, om gemakkelijker ook de side dishes smaakvoller te kunnen bereiden.
En hier zit het verbeterpuntje! Ik stopte na 20 minuten de probe terug in het vlees en wat blijkt, de kerntemperatuur is door gestegen naar 54 graden! Veel meer dan dat ik verwacht had. Het afgrillen, wat ik wel wilde doen i.v.m. een lekkerder korstje kon dus maar heel erg kort, want ik wilde eigenlijk op 56 uitkomen! Dit gebeurde dan ook in no-time. Gelukkig net lang genoeg om het gewenste resultaat te bereiken. Wel met meer vlammen dan gehoopt. Volgende keer toch wat indirecter. Gelukkig geen schade aan de inkbird probe.
En toen het moment van de waarheid en gelukkig viel dat zeer zeker niet tegen! Bij elke snede bleef het sap maar stromen, netjes op de draad gesneden, super mals.
misschien had hij toch iets koeler gemogen. Volgende keer iets eerder van de Q, de probe laten zitten tijdens het rusten om in de gaten te houden en iets eerder affakkelen naar 54 graden. Al met al, een top stukje vlees. Ik blij, de vrouw blij en de buren blij.
Tips en tricks zijn altijd welkom, maar dit was voor mij een geslaagde run.