BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer ribs op kamado

 
 

diesel4666

Stoker
Berichten
437
Eerste gerecht op de Kamado was de beer can chicken. Nu was het tijd voor een eerste keer low&slow: ribs.
Aangeraden werd om de eerste maal gewoon de 3-2-1 aan te houden. Er was echter wat weinig tijd, dus is het een 2,5 - 1,5 - 0,5 geworden.

Het waren 2 St.Louis cuts van elk 1,5kg. Wel in totaal 315g vet afgetrimd. Lijkt me wel veel. Kan ik daar nog iets mee doen?
Paar uurtjes op voorhand ingerubd en in de frigo gezet.
De temperatuur van de bbq heel goed onder controle kunnen houden. Had ik wat schrik voor op voorhand. 2 chunks appel en 1 chunk kers toegevoegd.
Effe vergeten de ribs tussentijds te bevochtigen. Na 2u dan bevochtigd met appelsap en bourbon.
In de folie nog eens bevochtigd en boter en honing toegevoegd.
Tijdens het uit de folie halen, braken de ribs in twee. Dan nog gelakt met bbq saus.

Resultaat waren heel lekkere ribben. Ondanks dat ze in twee braken en de knoken makkelijk los kwamen, hadden ze toch nog veel bite. Ik vond ze lichtjes te droog. Komt dat door het te weinig bevochtigen? Of is dit typisch buikribben? (Heel mn leven baby backs gegeten)
Maar wat een hemelse rooksmaak!! Heb dit nog nooit zo geproefd in ribs.

Als bijgerecht Hasselback met kruidenboter en beetje parmesaan op het einde gemaakt in de Dutch Oven. Bakpapier op de bodem gelegd. Een roostertje zou beter zijn, maar heb ik niet. Begonnen heel hard te bakken op de bodem. Dan de kooltjes onderuit gehaald en enkel nog zijdelings en bovenop kooltjes bijgelegd. Na 1,5u waren ze klaar.

Dag van tevoren ook een coleslaw gemaakt.

Alles bij elkaar een lekkere maal. De dag erop met de paar ribben die over waren nog een broodje gemaakt.

f054cc0cf6aa6b7672df79cce8ccd79d.jpg
d0f57d7ae6ce5171983ae5bd8112f463.jpg
a4eb5a6c1e68eecd22ae7627986bf83b.jpg

d026a30a4e50e370a4be74ce065929c3.jpg
780185d5ce04c2a549b6717a8b159e0f.jpg

a0891fd5b6b236e12b7db7c6a77c286e.jpg
586c0f1210f04f090dfe588edd089ada.jpg
676c720f1dc3a0e4b642fd0d20747143.jpg
67ed50cfe2b44bf60372f2113066c793.jpg
765b74562d77f602e5ae6e4522fff968.jpg
b2e87be0554cbc80f6ca8d6407e3d081.jpg
 
Mooie ribben, volgende keer niet zoveel vet eraf snijden. Vet geeft smaak en zorgt ervoor dat je vlees niet uitdroogt.
 
Wat ik ook wel eens doe ,in je lekbak iets gieten wat je zelf in kan vullen ,dat geeft ook de nodige vocht huishouding in je Q.
Een paar teentjes knoflook voor de smaak ,verzin maar iets.

Groet Peter.
 
Heel lekker,

Bij ribben trim ik thuis niet zo veel. Bij bijv shortribs ed wel. Wat ik zelf doe is alle trimsels in een bak in de vriezer, en einde van de herfst maak ik meestal een bulk aan rookworst. Daar gaat deze bak dan ook in. Mooi wat extra vet en rest stukjes vlees.

Sund km weg te gooien zijn ons oma altijd šŸ˜‰
 
Goede ribs maar je hebt er wel erg veel vet vanaf gehaald. Zoveel vet kan ik echt niet van mijn Ribs halen zonder ze te vernaggelen. Ik snap dat je misschien grote klonten eraf haalt maar het vet smelt wel als het zolang op de bbq ligt. Zoals hierboven al benoemt droogt je vlees niet uit en krijgt je dat sappige mondgevoel.
 
Mooi gedaan, lekker eten. Misschien braken je ribben doordat je net dat stukje vet afsneed. Who knows. Wat de anderen zeggen, ietsjes minder vet wegsnijden.
 
Al veel geschreven en verteld..Harde stukjes vet eraf en de rest laten zitten.
Ik spray zelf eigenlijk nooit. Bij het inpakken lekker roomboter en appelsap (soms Tequila of Whiskey) erbij..
En dan altijd toch lekker sappig Ribs injecteren kan ook Evt..
Maar ziet er lekker uit .
Bedankt voor de tip!
 
Komende vrijdag ga ik de ribben nog eens overdoen met de 3-2-1-methode, rekening houdende met de tips.
Nu zullen het 4 grote St.Louis ribben zijn. Heb een ribrekje gekocht. Moet ik dan iets aanpassen aan de methode?
Tijdens het roken in het rekje dan. En tijdens het stomen in alu-folie dan op elkaar leggen? Maar hoe doe je het lakken tijdens de laatste fase?
 
Deze keer het vet gewoon laten zitten, was inderdaad iets minder droog in de mond. Enkel af en toe een hard stukje vet.
Nu exact 3-2-1 uren aangehouden. Mijn vrouw vindt het heel lekker zo, ik mis toch een beetje bite. Volgende keer toch eens wat korter bereiden.

Ik had net als vorige keer 3 chunks appel/kers toegevoegd. Maar er was veel minder rooksmaak en ook geen smoke ring te zien. Raar... Ik heb nog wel wat te leren, vrees ik...

Wel weinig foto's genomen. Enkel als de ribben al van het rooster waren. En bij de start van de Hasselback patatten in de Dutch Oven. Deze keer 3-voudig bakpapier eronder, want vorige keer wat aangebakken onderaan. Een rekje erin lijkt me nog handiger, maar heb ik helaas niet.
a32745308674456657e6aa969fac5391.jpg
44fb1f0fb19babc09901596fe217c4b9.jpg
 
Terug
Bovenaan Onderaan