BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer Low&Slow met de spareribs

 

Lotusmaikel

Tondelzoeker
Berichten
13
Hi allemaal,

Even kort, ik ben Maikel en heb me gisteren aangemeld op het forum. Vandaag voor het eerst in mijn leven een low & slow proberen te maken. Voorheen natuurlijk veel met de barbecue gespeeld, maar dit ging nooit verder dan de standaard bbq pakketten en leek over het algemeen meer op een crematie dan respect voor het vlees.
Bij het kopen van ons huis met tuin vond mijn vriendin het tijd voor een barbecue (vooral omdat ik dat al zo lang niet gedaan had) en heeft een buccan double barrel op de kop getikt. Na een paar keer gebarbecued te hebben zoals hierboven beschreven is vandaag dan de grote dag aangebroken. Gisteren twee mooie spare ribs bij de slager gehaald van het Duroc varken.
Daarnaast heb ik de basis rub gemaakt zoals ik hem heb gevonden bij het 3-2-1- spare ribs recept op de website van Noskos.
Na de eerste 3 uur zullen de spare ribs volgens het recept van Noskos ingepakt gaan worden en weer terug de barbecue op gaan voor ongeveer 2 uur.
Het laatste uur zal ik afwijken van het recept daar mijn vriendin absoluut niet gek is op barbecuesaus en heb na wat uurtjes googelen dan ook het volgende recept gevonden:
- 2 eetlepels ahorn siroop
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel ketchup
- 1 mespunt cayennepeper (hier doen we een beetje meer van)
- Provencaalse kruiden

Hieronder een klein fotoverslag van vandaag, beginnend met natuurlijk de bbq! Ik heb dit foto verslag gedurende de dag aangevuld en vooral beschreven wat ik er bij zag gebeuren of wat mij noemenswaardig leek (of waar ik absoluut hoop op tilps van jullie).

Ugq4fd4jnMGTFPOq27XZ_HIDr1KxlKwevVLaXF5-8ebKCGrhmmxOIT8TprmHoP1vgGTH4A6id1jZ4AqqUcTrbUbk0z2BqQgKmbwc6fGcUTOH__wX4qzKsgZK1ioMmh7US8WjhQlKpZ6goqh6KPfd4-8U8TMOgCpN4gOMp9rGAMeXuFaQX6GBCH41Zepol_PFWiyQXKF_QkSxwzy_9vRr3vxZc7zDmJjReTPJs5fnSLoY2wbjImlvXgoYglE-rDvqnVW4v4zkpvz2W6P_Gv1eCoAaTW_gmQ1SS_9ZmUv0-BiyYUkSYJ2YcI9jVLFOwOX1tfH1TR4sic91EP0c0aaiAAyK1nQsOKPJgOlNm-l6qGrkcV8-X2Jq6MjkIZe2BjlNR7rd-ED3hMObWMA2DyHFp1KXLFPFcPuqqqoZVnJB9hz1tZ2iCyIOKALBs_isTZK5E6PW1el59MYqPYlr3xBkfLkXA6Qdzpx-gEGCsZoZuj3K5nciachQgkDFSI7HCX-5GyqxFLxj2yjBGMnAe2NCOxLNSEyYYOJctQRnpMgH-3KqU4dyEI2pGGzK_vK5a6wG_yQlu7ZmSXMEbdhbzzBECn145c3l8R8kkxrAink_ADn8xSRQAUZlUikQXbY2yKjCuX9SaZH2qtW5UuZDTWF_O5f-v7Pdlq6F6xYo8sNvPLS5lH_vC52HbCrXjhuEbZ1GaAwa2EYvE9oskaeFRYYnD85qsFj3tEStt-z8xhxi-LjwpOH2D5APuHkR=w678-h903-no


De spare ribs, zoals beschreven van het Duroc varken. Lekker vlezige spareribs met nog een mooi vliesje wat we er even snel afhalen… NOT! Ik geloof dat ik youtube inmiddels heb uitgespeeld en alles heb bekeken over het ontvliezen van spare ribs maar het was een gigantische klus en ben eigenlijk nog steeds niet tevreden. Toch maar gestopt omdat ik bang was de spare ribs te slopen en dat zou pas echt zonde zijn. Actiepunt voor mezelf: een lesje spare ribs ontvliezen aanvragen bij de lokale slager.

738UBHZDEJeKETb9KoLh_0sQOdayH14WJsUg3KFekHwSDZzC6vy8JQKH3wli1czU1jVM7HU4OjlGUrOxqF2LtYKMnoozyMNi2uSaJO9oCF5vND0C24hbVNkruCGyduSpVRVj6YkWyuUVgdkJF3AmQj1DSQqA-hFigLJoJlICzQ95jGv-65eSVQA-L8W01hvbJVnmEy60g2h1BOl0IGqoZsATtITYSuAU80MKx2e9RuRKpGno6q0xsmtepIafvd5jyUdmmsO16RcMe9NqwrkwHGMH2emx0cifMu-MORnDwvPB3MDGMCajlS0G1n_uX5ph84RwqxmMBsifJ-YMIeqDqudscJMZqZdZKaiUAuDm8lXUU_ZruoVDTY2MZYy-uJJkpW6Gm6y_Db0unFNuz24_YejhwpDf-I5R5b6EuvvT9pPxJnuiP0AwD7ibLUqjks5qfxJ93tsi_Mq6zCCIfuNZiKikIUXPAO-J9AUCkQ5XJ48kP8yzLpzX68nQ11c7FD7gCMTORFJ-XRr8CZCY5hQnhVm76sgii_yW0SMkDchl1UapwVcsPSm74yho0YrvXJMgiBJ-j3bt6POQXhWoQ2lWvXQRujb_tOtNjsxBDqUnWdeOhx5IWZmAAB8e57Ih8S6pQFA7yGHdBp_vQ494n8mVJp7OmqQzXwy05h71cy3mFNCidrgj0dteDVX-ws5LmUwjtDja4l4duNU0-FqnIA3CET4JYFJYIc6RNtf2m99AsrI5zA53vOyb4tdV=w678-h903-no

Spare ribs in de rub, eindelijk iets wat ik goed kan, een ontzettende bende maken in de keuken, maar ik vind de spare ribs er heerlijk uit zien.
cJT0Fz5e6e_-gfINyY6O5gZAOuHJ83NzjOOa7B23zrA5h7boLZZy8mrZqNXuCYEEtUOkrGRUNTq6cFQ875Aib4RkprByXs-vOpIoDXC-ACfUqi2abUmx2GG2_G6702X0zwZ13haGxTBvT4yDL1W9pC-Ubh5zsbP-8Hcbg5Eeajn8ameEjm8FqkRjSFdPPJpmCE8NQFlf-4aqRtDBeekxxnJ7HV6UyVwmfMiiQ7KEmsPWW_OPYoIcAiz4sd-mK4h6CkWJ0jALvJj7r1VBJy1Ag4GvMPFkss99GmANOIx9Vrn_W2UCoijUCQ1HMSTHrJ6ypeBiKUJZ08hSnE7hD1cZ-UAEouSMhJKMqp3Ri2hKCG1huId6zRvVYD5LJXKhoeY6r4meOcpxmqWEEIEmHCz4_2IfI2LVLiUaFus2Lg9mOtBlFpGzLOjUuutpDbcZPn0u9wg2W19s9iO8KfOQV9drpDeIE3qxsDqBqfmQYATEIyMTu1kn6o7r_bGU2ZGnRAVozTW7Prfu2tSvxSO5FkkdSp_cK9SLlmo4TrI3eISLE6xtMrG5wsq_LmYQzt5M27el3ArR-uI29alLkBkUtHCe58XdGKXYakqtewffjn2-BG_dLLMVUQHwYXdyojzBnusrZxcNuzv9d20P6pZ4KVcDqiiPo4ZHMjgiIxnSHRqaqZxTUhkzDpFLahuv3izsAP_MZyTtWBhG7d3YWgMOqcDu9NNvreziMPg5aBb4BDE_hbMp4xUqWNANyLL2=w678-h903-no


Gezien het corona virus laat mijn bbq bestelling langer op zich wachten dan vooraf gepland, dus zelf maar even een rookboxje gemaakt doormiddel van aluminiumfolie. Hierin whiskey snippers gedaan in plaats van de kersenhout chunks welke ik besteld heb. Het komt wat langzaam op gang maar gaat even later zo hevig door, dat het hoofd van de buurman binnen enkele minuten over het hek heen komt met de vraag of ik hulp nodig heb. Bij de geruststellende woorden dat het mijn eerste barbecue rookproject is, is de buurman weer teleurgesteld en brengt hij al lachend de buurvrouw op de hoogte. Probleem is wel dat na een goede 20 minuten het roken eigenlijk al nagenoeg volledig gestopt is (bijna 2 handjes aan snippers). Mochten er hier tips zijn, dan hoor ik ze graag want dit lijkt me toch wat te snel?!

ZSp9CjvHCTH1a9Uv1AKOH7UgH7AK5N5ORAXvTA7Wk_ujwrx9_wQfbiPFtWqGID4nQ5bZ_YzTZCUlKiR99FpJPsHge_a8935gF-IhLozhSp1GclARHONTeoXM_eRURVx2ZvcXbC1_YPLVXAritYHrbwfCndqJwYyP1gCJ6u-d4B-kaC-SRTrVqZLqg1_yVOemYOcP-_pk_x-cGmsANejOFMnprF0lppl1O3UmJgjlPBPqjaPE0ZdRK7kW-MTxQIhTNKQ-i6mDF1u_jQMXLFpJ_P1SFThYex8e-O3sU3uf4dCYISVq_DkBFizrJES45FVIrvOLom2nIp-uGeCs3VqEy8WvgD6qMnlFGMLbEG60NjnhPABW2-Ch1Hhncxr3SU7G3-783d_HK1JklnUyWqcDPvoVs8ejIJkB0FFF-xrpB5-8Y3PQdLarPsEUuAMeolwLPqlkKDkLSniYTnUJONioigYBRVINLDzGJN3D5VPvw6m-O9Xsw6Tx967tw5VIOfkBChcDCsa3ZdgTzZS8den7zV83O-v_8BG7QMgNZUg2lHythd5ZdchQeGrSamolnvhIFPOFYUzDsNeuNxBxnbRT65KLJj2EKmNu4alBREdXtqKQBxii7oOcf9SZ37NirpJnysBtCdG0jCfB1b4SGVQY_evlbSQQD4g_yq0euPUD7dDm86geS8Kor_0nY-nO8PZlhIpWcNaXm7WVeBLgca1pO19kHPca8tQkdQYqrQPcsTPrcKe84jtl42fT=w678-h903-no

Natuurlijk liggen de ribs zelf ook al mooi op de bbq.
USp32j1cK8H5Jcv4zskDqnTFIVgKU_ljfgw-NzCeiJogZjc1CvsBgcqm9YMnyHMyJPuh2JEKo0zYZHyy-C4JXg_HHccQiZY8bJVA_Q2fTjvVPcICFl1YXi1LQ1SRRGq5Z3xxcoWoKCu_pqIa2NX_EsfBOwwa_QonljPgD5clKC-jIt2WDFxBwbYDEwoYf3PecqcrcEAsxHCFMXqmuX5SE2ZX2wWLKLUFKPsbGpmWGDWT-VGfHmWznNkEAleSwX7dmLiA5bcrDa2S4SyY8ZIux6XRL35cgjTkZhKXIE3vZFpufs7-N2eVwtpWCZCLEYFeeZk4JhMrYYc79-Mk0oN6oEVnkAXgUqzObBcN9s4EK_uaSoCYSdlskEfFLrfEAl97sKyQU71BEOWt67kqCOZw_DZ0qCedsRHQ_n4yLuUK2DA3qORMugcelx3Zf0PlIu51GvPSCCtt8rqI-fF4KWXEM_UC-82n_nLp01F6dXhO-wH-JSN43VIb37FtFQnZ0kg-E5JhmwhfyvXX-pecE4UmylsL56HBd6kzMB0WW8Z8jZtSpGvP5flrAbF7oGNoXtElEx9LZAYfkeyd0OcG3TnZU5FE5UkMT4_IbhQACXBMBJY-U22hic-qN7TV23teNH0UZf16lDm9dZi_f8Xq_DLtyFTCU8Q3e_zH40JjZ9nd-O4eRZFNwAlYgjeVtL-SM5WppA95MGr0mk581uWqOAdictxzHbfNx1eMM3Cugq09DuyBJ5KHOOiz4bWk=w1204-h903-no


Na 3 uur rustig afwachten, wat een hele beproeving is heb ik de spare ribs uit de barbecue gehaald en zien ze er als onderstaand uit. De bark ziet en voelt droog en stevig aan, de geur is nu al ontzettend lekker.

9QQSdQEmvFtkgnnxFNEVHpSpvX2rayFzTLEWRU80nlQNR2Fk1_KzCCSmKnBjjw4cwdHnTK9Oo-FHvrSrHefcmVenksmwGLSElCEIhjJTCTVfdsEJFMee_v7y85BImCcoxztcxDFGwyeKaSXTabH0g7v0DGTc6NM6u_AjYKUSyjRSgDcHO_fyUfFSn5TRWbbroN36SLYYxDR8TFV590mT80ysIsiIRuDmYdmgnEe14c2ttO12NqvXL3q_b-jHo7bgK6IGlzZPYN1VN_7noGXS9cKKgtxH5DkgEv8YcnGzzkmA0yREThnlnK8sjtJQCxnmOKKB_Olmlzz6en09oEFMtHl6wxYq5dZJ4qk6MYYJTasU-3t65sQgoHPEMRB1VmeF1CeuxBFm-wLyyYzyHHrS8xJpI1WrxxYinjJdkaakw0vIBSYM1grhwpOuOYB58VQTVcy1DUlwUobk50yeZD0Rrd3W45PFOHPK-jvGBqtu_j7cH8wryVt5xxtAXF8GtikPZYuOa9NRnn8X66sVHLrFb15Lepczkxt4JdlVhEkyFpM6qDUaSdgv_Fu3kN6ehnyavCLOJLbcNS_HIqnzvUEegdNosjdbo35BT8PBJGsyF0J2YpPNxt7XtnXE3PplrZbNVyaEQI1s5BEClxnZEKon-smPEbk1Kfl1cQ-lXzrt4hGqfJHrE0ex0Trtfk54e74=w678-h903-no

De aluminiumfolie is deels al voorbereid en daar zijn de spareribs weer opgegaan om ze vervolgens zoals benoemd in het recept af te maken en netjes in te pakken. Kom er nu alleen achter dat ik geen agave siroop in huis heb, dus heb wederom een kleine persoonlijke touch toegevoegd doormiddel van ahorn siroop.

Intussen moet ik ook de briketten aanvullen want ik merk dat de temperatuur aardig zakt (was tot nog toe zeer constant, blij mee!).


ftItdIBxmanI04-PYtRfqwIDJkW54OuPqqVVP4zy-Rrv0VowWMB9lMFrW1C5CzemaJEioO7T2eIhOk3DtlpV0fkfWIcE9NI5bpT4T3HQzhaS1ESG-WS0S8pIIXqRHzFzsNsqEekh_0wxFdDELqtplO_ggGaD6GPFdyH61FAPocN-UAHwnD7ciA1u9UB0UOWfZ7Pr8CLKM96THZLSge1CgGMx0AofKxZa68TUPW_b-CqKpan6iQbbUUYXeVhRHj1irxXsxt13zHzkQoHnDZaIAo6hhwFQLxvqLCLQwLezVie0v-jAITw5RBwdXeO8ahAQEQ41hrsudjAAO56QagnFrRHzWcTNarMoOhQehkpy789MlOu9SeyOVOK-Ui5cdLFthNE34-mzaKJ2w42jWCQlixXYy9r09VuuJJz9W6v0PPS2la3RcFPgmeYdP6Z99jZt3uSNAEIC3KvcBRNo0Pn5t1ENZ245SzKHLGAckrduMBN2UNyb_IdGPlYN23VG0lcZEhPPzaJSZ0_t1bOlrIfuGYpp69K1WXx1sqxRZju5fR42FnoEULbEV4xj4OIhHYXj-3aNzxVHCrYAiMZVy3Os03KhZuXAVKQlm-SFWcsoxCO7BITkxiymsvICBF8FMjk9_4zo1qmMctPz35R2NcG3DqFMEUtUm-vDBBlmkOaVcQhVnzqVSrMHNWckhF8APMw=w678-h903-no
 
In mijn enthoushiasme het forumlimiet van 10.000 tekens overschreden (vooral door ellenlange urls van mijn foto's). hierbij dus een tweede deel van mijn verslag:

Inmiddels hebben we de glaze al voorbereid zodat de smaken lekker tot elkaar kunnen komen. Op naar een na laatste stap van vandaag, het afwerken van de spare ribs.

De briketten gaan ineens erg hard, de temperatuur is terug gevallen richting de 90 graden, kolen er zo op gooien lijkt me vanwege de rookontwikkeling geen goed idee. Dus zojuist de brikettenstarter er weer bij gepakt en nu een starter aan het klaar maken, lijkt me ook dat ik daarna iets beter kan doseren met het aantal kolen dat ik toevoeg aan de bbq. Ook op dit onderwerp zijn tips nog welkom merk ik 😉

De glaze is aangebracht, en ik heb een temperatuurmeter toegevoegd, ik zie de temperatuur van mijn spare ribs alleen maar afnemen dus ik besloot nog wat kolen in de starter te gooien. Uiteindelijk gaat de temperatuur wel omhoog, maar komt absoluut niet de 60 graden voorbij. Hier doe ik dus iets verkeerd.

Uiteindelijk haal ik onderstaande ribs van de bbq, al met al toch wel een beetje trots

h94PotNGMsnq7UrVsAyNZdDO79XrQqOrR9EfSvH2oHZ-Jr1y_pn6A7u5qaqgXpcYaWQiXTLGb3gZhv1Frlp71k_mvkpUGLpFp6aRl16Twht1rDw_PWGuTqpnDb7fIUWHvUkQ72OuF0-qfmIYt9ZPtCuZJIizI7R2u-6XImsFEIZu2n-1etWbBeUnY7zQq12Zx7BaZhixv52JSudWi5sOtwxTX61t_PoTUnaBxuTC0uihZbL90KwYnMPeV3aTd2G8yPVmJ6ELGjsR4LInSchx6gYsvR85-0ljfKJB5kO45rKoYbZ97xPIoDxbm8WmFFgI9znnWb3PtcF3ETw8AViIU5GTlboI-a6nluLjcScRR7bImwECtvBBOovdRI7TZZbj5GWAlxL1Fk7oxLdMO6oLpJG4xxqhNB4SRiHhStUO0We71oYL0eaRQKk6x_gI1yEve_RwplIMsEGQZSa1wNPPvKHKLJijMl5T_YZR62nBPMuoilYMqbugoNF7BjdHsj8hTIMTA3eX_Mey2lfWO-AH5slN6ETpYi_cXBRXuhTWufZCU73tNMFSKp_TzU2Ul-eQCb2zwjnPFEEcr5Z58fNtJsq_2qcKuTsdTi4hHl41fb2QX9757L1qc7XdAyW3hnnBKyZ7brXcLqDPWAR_d7NzLlB6QcAa0G0yBwPKs0WPW06SD-F6uQWXjve9JrRylELPxjPEJrbonUc0hNTTxRDxsaY9SvIxhUm43-Rm3DjhDkxftE_H_TBVAkBz=w1605-h903-no


aUHY3k3Zp-Dqx53aRxlanJMwuDYxxffhihZaTYFfK8-61gGluJnqvX8r5pNvwmbLQsiurU-dlOyrVNWlxHFJi32qXeQplLK4v5-bpJOFtejtj8ZO_UHpcVkpjvRe4gNFnFJ_ruk5bgpHBYl1aqt9stnq4F0DpABDeM0pem1Z_OnMxVh4mjWoSSPCDdvIkHJfakD-Hedc2X4C8t0ArNJHepqR5zUnZo9J-AUZsuMvPzLeBzDLHBVHJBazrSAw98jab-SVPIYg3wvHsebpXPZ1iVm6uvaDkOXaL0OJg2E7kkoOeOVJuY6Q_rWJklP5L-eltTO_PIrvexW44C0dH7WiNl0u337SEbw8tRV0G-hxDg-OdWWzmnwYRSTMSwxQUhcyEtsKFsO_4Nzg-cUJFIxcFzQh2VYv0ZQtDSvMlUz4WzkHgEGvMaf5Bq1Lelyc5cGXiDLb6mQeW9XAQAoO19vIRHamVXY6AacND2Um9tCa76LEnVojt5W1WOI_ze_B5tO4ZQxq0IeV5ff1QIkYjVDDVXtWAAsCingExeq-wVBSGhSEq4JSW9JucFMEK5Bri3y_25l39SPieMVT4_M-6Eud_aM0luROZNfVXYe8R-2cV7JZheB5V65lhGwLFgaiqCjPXr4H6jxtaAU_CIwzYpJGsl4kZiuis69xysnRLyNVoiLb2M3c4AytK68a1cpdpO_kX1P7dZTUgq7UIpNUxgmEeno5zuLEo3DYirOl3LyJwxXwt7Z4c-_U_dXt=w678-h903-no


mKKu7ZQEDzFlg7teduuC9JUKMCS8kcJl3pPlfpZbCFxfns_pGoAQcOaq1bHTI63LPJvId3iiatwWya3ttqGReXDEH6lEAVSm4zXg_4CydKDXHC0TIgcJ3fQI_vn32FpUZYdZjm5tQCs06U5S8z-JFidsnW_7IYJ1NPk3dX47syPBfshuvT0g9e7yYGsWqSF1XZ4pBoW5SUxgeVugkn-a2JRgijmJ6hTh7FAPUMT1RVFM77-v0hBO0Ym144hNIxZrY2-tyhFL8k7aIM53YBTcCjk8gaE_t9hN1SQdizDpGLPlDMD9nnwE6NgPS26FgwEI2CDZ6LtOnzNBMt4nmJnNwmVedor_y_0qfa1-YhOr3FQUf_IhjUWu343H8mmFdVAWJQUxXiw7M3qzYWxwQREw9ko0FXQw60MruUkzicQ_vyJV_noaoIW6wEyFvw4QCQdG_V_HdzOnLeFZBzTWULAvFQufI77-epWrNFvbjvOn1zVG5RlKlqQcU_-wn1Z68wYDiTPlVa-qSVBO88cHD2ykbWzyDEH66IFVco5vNB8ig1rE7fdsYy82DqIOSmW6eznlOKKow56rDC8ctXjbZTa418mJdXPRiknizlMlfX8BHgr7-Buin4mR2C60SesmCrKMb8DGSrKj-jbhAi_3WHv5Q8zuHQQllSeXTMOwzqQmXs8UG47_WCYeMi_CIpvuXD3BvBrkC5oSMxl4UkGpQExQIuuDaI4yuewrZMeLMDh3go7mxDA_xi-E4RUu=w678-h903-no


Conclusie:

Al met al tevreden over mijn allereerste low&slow ervaring. De smaak van de ribs was heerlijk, nog wel wat verbetering mogelijk, maar voor een eerste een dikke voldoende.
garing had absoluut beter gekund nog, de ribs waren net aan gaar maar absoluut niet fall of the bone.

Grootste uitdagingen waren toch wel het ontvliezen, en uiteindelijk het op temperatuur houden en krijgen van de bbq.

Volgens mij heb ik alles wel zo een beetje benoemd, mochten jullie nog wat willen weten vraag dan maar raak, mochten jullie nog tips en tricks hebben, ik ben jullie nu al dankbaar!
 
Ziet er heerlijk uit!
Ik zou de eerste keren vanwege de nieuwigheid een thermometer links op het rooster plaatsen en 1 rechts.
Dat kan gewoon zo'n draad meter van bijvoorbeeld de IKEA zijn.
Die steek je door een kurk en leg je op het rooster.
Zo kan je de temp volgen ter hoogte van het vlees en ik kan mij voorstellen dat er verschil zit links ( dichter bij het vier) en rechts.
Tip 2 veel oefenen .
Zeker bij Robs is het lastig om met een thermometer de gaarheid te meter.
Het zelfde met de tijd. Alleen op tijd kan je (nog) niet sturen.
Dus begin een uur eerder met stoken als je van plan bent. Warm houden lukt vrij lang en als goed gelukt zijn is (iets) eerder eten meestal geen bezwaar.

3 controleer gaarheid door aan het buitenste botje te trekken. Als die redelijk makkelijk begint af te scheuren is hij gaar. Anders nog een half uurtje laten liggen en weer proberen. ( Daarom ook wat eerder beginnen)

4 ik denk dat bij dit type BBQ het misschien wel beter gaat om te stoken op hout (geen rook hout meer nodig, of houtblokken er af en toe bij te gooien.

5 had ik al gezegd, veel forum leden uitnodigen om te blijven oefenen.

Verstuurd met Tapatalk
 
Ziet er niet verkeerd uit voor de eerste keer. Je hebt er wel lol in volgens mij, dat is wel belangrijk.

Je zou inplaats van snippers ook chunks kunnen gebruiken. Vind ik gebruiksvriendelijker. Die gooi je bij je houtskool/briketten en hoppa klaar.

Verder..... gewoon blijven oefenen
 
Laatst bewerkt:
Mooie eerste keer! Ik zou inderdaad ook een keer proberen met gewoon hout en dan geen rookhout er bij. Alternatief briketten/houtskool met 1 of 2 chunks. Ik gebruikte vroeger ook snippers maar chunks zijn zoveel fijner.

Wat betreft het limiet van 10000 tekens ben je de eerste volgens mij 😂 Je kan de foto's volgende keer ook even downloaden van Google Photos en vervolgens uploaden naar het forum. Of direct via je telefoon uploaden. Dat scheelt een hoop tekens die nu opgaan aan de URLs.
 
Lekkere run hoor. Voor het eerst low en slow BBQen en dan gelijk met een offset smoker. Petje af. Ribben zien er goed uit.
Als je goeie briketten hebt kun je die er zo bij gooien. Die zouden geen rook oid af moeten geven. Maar zoals eerder vermeld zijn deze offset smokers meer gemaakt om met hout te stoken. Als je moeilijk aan hout kan komen zou ik iig houtskool gebruiken. Dat geeft minder as en reageerde sneller.
 
Hartelijk dank voor alle reacties, erg blij mee!

Ziet er heerlijk uit!
Ik zou de eerste keren vanwege de nieuwigheid een thermometer links op het rooster plaatsen en 1 rechts.

4 ik denk dat bij dit type BBQ het misschien wel beter gaat om te stoken op hout (geen rook hout meer nodig, of houtblokken er af en toe bij te gooien.
tip van de thermometer is een goede, ik heb nu blind gevaren op de thermometer in de bbq, het constante is hier goed mee te bepalen, maar welke temperatuur het nu heeft lijkt me niet goed geweest te zijn (volgens de bbq thermometer continu op bijna 125 graden gezeten, dan had een en ander echt veel gaarder moeten zijn lijkt mij). misschien binnenkort gewoon eens opstoken, puur om de temperatuur na te gaan volgens bovenstaande manier. eerst de Ikea dan maar eens zien te trotseren....

Hout stoken kom ik veel tegen in de reacties, grappige is dat dit het originele plan was, maar op het laatste moment werd ik toch wat huiverig en besloot ik briketten te gebruiken.
wat voor hout zouden jullie aanraden? een openhaardzakje bij het lokale benzine station lijkt me niet perfect?

Ziet er niet verkeerd uit voor de eerste keer. Je hebt er wel lol in volgens mij, dat is wel belangrijk.

Je zou inplaats van snippers ook chunks kunnen gebruiken. Vind ik gebruiksvriendelijker. Die gooi je bij je houtskool/briketten en hoppa klaar.

Lol heb ik er zeker in, en de vriendin is er gelukkig ook blij mee dus dat moet wel goed komen. wat mij betreft gaat dit vaker en vaker gebeuren, en stiekem al rond aan het kijken naar een wat beter kwaliteit bbq, maar dat zal niet dit jaar worden gok ik (of er moet een mega aanbieding voorbij komen).
Chunks was ook de bedoeling inderdaad, en je raadt het al, PostNL stond met de chunks voor de deur op het moment dat wij lekker van de ribbetjes aan het genieten waren. dus voor de volgende ronde wil ik dit zeker proberen.

Mooie eerste keer! Ik zou inderdaad ook een keer proberen met gewoon hout en dan geen rookhout er bij. Alternatief briketten/houtskool met 1 of 2 chunks. Ik gebruikte vroeger ook snippers maar chunks zijn zoveel fijner.

Wat betreft het limiet van 10000 tekens ben je de eerste volgens mij 😂 Je kan de foto's volgende keer ook even downloaden van Google Photos en vervolgens uploaden naar het forum. Of direct via je telefoon uploaden. Dat scheelt een hoop tekens die nu opgaan aan de URLs.
houtskool, daar moet ik ook wat meer mee gaan experimenteren, eigenlijk van kinds af aan opgevoed met briketten...

ik zie een challenge wat betreft de 10.000 tekens, kijken of het vaker lukken gaat ;-) kunnen we daar niet ook een speciale badge voor verdienen? :p maar dacht ergens gelezen te hebben dat foto's uploaden op het forum niet meer werd toegestaan in verband met de ruimte die het inneemt?

Lekkere run hoor. Voor het eerst low en slow BBQen en dan gelijk met een offset smoker. Petje af. Ribben zien er goed uit.
Als je goeie briketten hebt kun je die er zo bij gooien. Die zouden geen rook oid af moeten geven. Maar zoals eerder vermeld zijn deze offset smokers meer gemaakt om met hout te stoken. Als je moeilijk aan hout kan komen zou ik iig houtskool gebruiken. Dat geeft minder as en reageerde sneller.
je slaat de spijker op zijn kop, goeie briketten, ik ben nu nog wat zakjes aan het opmaken, maar de briketten die ik nu heb daar kan hiawatha en zijn stam een compleet boek mee rookwalmen.
zoals gezegd, houtskool ga ik eens naar kijken!
 
Het meten op het rooster heeft 2 doelen. Je kan daarmee bepalen of en hoeveel de thermometer in de deksel afwijkt van de temperatuur op het rooster. Als die constant is kan je later met de thermometer van de deksel rekening houden hoeveel afwijking er is.
Verder links en rechts meten. Daarmee kan je bepalen of en hoevaak het vlees gedraaid moet worden om beide zijden gelijk gaat te krijgen.

Het stoken op hout is geen moeten, maar is voordeliger als briketten en je hebt automatisch rookhout.
Een beetje van de pomp zou kunnen. Als zijn die relatief duur de niet altijd even droog. Dat zou je kunnen verbeteren door vast een blokje in de vuurruimte te leggen.

Dus blijven spelen daar leer je ook het beste wat voor jou het fijnste is.
De ene heeft al een hok vol hout, de ander stookt op houtskool want dat pakt soms wat sneller en weer een ander pakt briketten omdat die wat langer branden. Tevens kan prijs ook nog een factor zijn om een voorkeur te hebben. Probeer alles en behoud het goede.

Verstuurd met Tapatalk
 
ik zie een challenge wat betreft de 10.000 tekens, kijken of het vaker lukken gaat ;-) kunnen we daar niet ook een speciale badge voor verdienen? :p maar dacht ergens gelezen te hebben dat foto's uploaden op het forum niet meer werd toegestaan in verband met de ruimte die het inneemt?

Dit is zeker niet meer van toepassing. De functionaliteit zit er in, de ruimte is er en het zorgt er ook voor dat foto's later niet plots verdwijnen als de bron ze plots offline haalt. Lekker gebruiken dus! :)
 
Terug
Bovenaan Onderaan