groundhog667 zei:
Toch eens kijken of er betere kwali soja saus te verkrijgen is. Liefst nog wat minder zout als t de smaak er niet te veel onder te leiden heeft.
Pas goed op met wat je meeneemt. Sojasaus is per definitie zout (tenzij heel specifiek wordt vermeld dat het zoet is) en ketjap manis is zoet.
Dus je kan niet zomaar in een recept waar ketjap in zit dit vervangen door sojasaus, want dan kan je weleens eindigen met een totaal verkeerde smaak. Als je in recepten 'ketjap' ziet staan, dan gaat men standaard van zoete sojasaus uit, maar als in een recept 'sojasaus' staat dan gaat het meestal over de Chinese sojasaus variant en die is zout.
Ketjap heb je ook in verschillende smaken en de meest gangbare die je kan krijgen is de manis versie. Er zijn nog meerdere soorten ketjap, maar de drie versies die je makkelijk in NL kan vinden (supermarkten en toko's) staan hieronder:
Ketjap Manis - Zoete sojasaus
Ketjap Asin - Zoute sojasaus
Ketjap Medja - Zoet/zoute sojasaus (tussen manis en asin in).
De beste merken/soorten ketjap die in NL te krijgen zijn (althans volgens veel Indische families):
- Ketjap Manis 'A'
- Kaki Tiga Medja of Manis
- ABC Sweet Soy Sauce (Kecap Manis)
Wij gebruiken zelf meestal Ketjap Manis 'A' of Kaki Tiga Medja.
Als je echter op vakantie bent in het buitenland (zeg Frankrijk, Tsjechi? of Itali?), dan zoek je je helemaal wezenloos naar ketjap manis. In de uitgebreidere supermarkten is dan de kans het grootst dat je ABC Sweet Soy Sauce tegenkomt. ABC is van Heinz dus dat verklaart waarschijnlijk waarom het redelijk goed internationaal verkrijgbaar is, maar zelfs dan moet je heel goed zoeken om dit te vinden.