BasBQ
Beef en Steak

Dutch oven met of zonder pootjes

groentenboer

Sprokkelaar
Berichten
27
Beste mede bbq'ers
Ik zou graag een dutch oven willen proberen.
Na wat lezen kom ik uit op die van welkoop.
Maar koop je er één met pootjes of zonder?
Ik vindt deze keuze erg lastig als beginner, hopelijk kunnen jullie mij van wat tips voorzien.
 
Je moet bedenken wat je er vooral mee wil gaan doen.

Die met pootjes zijn bedoeld voor “outdoor” en kun je in de kolen zetten, of kooltjes eronder/erop leggen. Open vuur zeg maar.

De Dutch oven zonder pootjes kun je makkelijker op je bbq zetten. (Die met pootjes staan niet echt stevig op een rvs rooster)

Er is voor beide kampen wat te zeggen, maar het gaat er vooral over uit wat je er mee wilt doen.

En ja, die zonder pootjes kun je ook in het vuur zetten, maar meestal moet je dan met bakstenen oid iets maken zodat er geen direct contact is tussen de kolen en de oven.
 
Pootjes kunnen nog al eens in de weg zitten als je de DO op een rooster gebruikt. ik heb ze zonder pootjes mocht ik ze nodig hebben voor gebruik buiten de BBQ dan doe ik het opdeze manier.

 
Ik wil eens proberen een stoofpotje te maken en eens brood te bakken. Daarna zie ik wel verder hoe het bevalt. Als je de pan op de Q gebruikt kan je verder niks meer met de Q. Maar hoevaak doe je dat? De oplossing met stenen eronder is super. Zo kan je het probleem zonder pootjes oplossen.
 
Ik zou hem zonder pootjes kopen. Dit is in mijn ogen veelzijdiger.
 
Ik heb eentje met pootjes. Deze staat op een tafeltje, op een stoof. Ik heb het idee dat de warmte van de stoof dan een beetje ruimte heeft om meer om de DO heen te komen en ook de zijwanden de verwarmen. Als je hem op een stoof gaat gebruiken, zou ik met pootjes doen.

Zet je hem alleen in de q, of in de oven, dan zijn pootjes niet nodig. Eerder onhandig, ivm de stabiliteit op het rooster.

44E2D559-C70F-4380-AC9E-FBB92D104BDD.jpeg
 
Als je de pan op de Q gebruikt kan je verder niks meer met de Q.

Dat ligt er natuurlijk aan hoe groot je bbq is. 😉

Maar als het om brood en een stoofpotje gaat moet je er lekker 1 kopen zonder pootjes.

Die zet je dan op het rooster erin en als je eens heel ruig wil doen met wat bakstenen in het vuur.

1AAEBB7E-1C49-44E0-9EDC-D425C2399DE9.jpeg


Foto van 1 met en 1 zonder pootjes.

FC52CDA0-8634-4AE8-916D-46CF0EBCB8A6.jpeg


Zonder pootjes in een vuurschaal.

2CD430E5-EE11-4ACB-BB81-E9F311BD1BC9.jpeg


Met pootjes in de kamado op een ring.
 
Ok veel verschillen. Wat is de meest gangbare inhoud die jullie gebruiken? Ik dacht dat de windmill zonder pootjes 3,5 liter was.
 
Ik heb drie ketels zonder pootjes. Werk op de Q het beste.
Die van kleine van Welkoop van 2 ltr netto. Een petromax ft 4,5 van 3,x ltr netto en 1 stoofketel van 4,5 ltr. Let op, vaak is de inhoud berekend met het deksel. Leuk, maar daar heb je niets aan.
Hoe groot moet zo'n ketel zijn. Dat is geheel afhankelijk van het doel. Voor een weeshuis soep maken of en bijgerechtje stoven..
Voorbeeld.
Op mijn W57 zet ik de kleine en petromax ketel samen op. Dus 2 verschillende gerechten.
Voor een stoofpotje tot 3 á 4 personen is die kleine voor een goed bijgerecht voldoende
In de FT 3.5 kan je voor 6 à 8 man een flinke pot maken.
En dan, dutch windmill is een prima merk. Val je geen buil aan. Wel goed schoon maken en inbranden (seasoning).
Succes.
 
Laatst bewerkt:
Zonder pootjes kun je alle kanten op .
Ook op het gasfornuis.
 
Ik heb eentje met pootjes. Deze staat op een tafeltje, op een stoof. Ik heb het idee dat de warmte van de stoof dan een beetje ruimte heeft om meer om de DO heen te komen en ook de zijwanden de verwarmen. Als je hem op een stoof gaat gebruiken, zou ik met pootjes doen.

Zet je hem alleen in de q, of in de oven, dan zijn pootjes niet nodig. Eerder onhandig, ivm de stabiliteit op het rooster.

Bekijk bijlage 35108
Werkt ook perfect zonder pootjes op die stoof. Niet @Michel_D?
 
Zonder is inderdaad veelzijdiger de pootjes kun je er altijd los bij kopen als onderzetter.
Zoals deze, maar ze zijn er in verschillende uitvoeringen.
Google maar eens: dutch oven onderzetter
vuurbak.nl_petromax_trivet_dekselsteun-600x600_600x.jpg
 
Zonder is inderdaad veelzijdiger de pootjes kun je er altijd los bij kopen als onderzetter.
Zoals deze, maar ze zijn er in verschillende uitvoeringen.
Google maar eens: dutch oven onderzetter
Bekijk bijlage 35112

Oh, ik dacht dat dat een onderzettertje was voor op tafel. 😂
Tenminste, daar gebruik ik hem voor.
 
Ik heb er één met pootjes. Heb er niet echt over nagedacht toen ik hem kocht. Ik gebruik hem alleen maar in mn kamado, en dan zet ik hem gewoon op het hitteschild, dus zonder rooster.

Als ik nu een nieuwe zou kopen zou ik er wel één zonder pootjes kopen, maar ze zitten nou ook weer niet zo in de weg dat ik ze er af wil slijpen.
 
Beste mede bbq'ers
Ik zou graag een dutch oven willen proberen.
Na wat lezen kom ik uit op die van welkoop.
Maar koop je er één met pootjes of zonder?
Ik vindt deze keuze erg lastig als beginner, hopelijk kunnen jullie mij van wat tips voorzien.
Hoi je weet dat een Dutch oven niet meer is dan de jus of stoof pan van je oma, zolang het dik gietijzer is zit je goed, ik adviseer zonder pootjes en gekocht bij een goede keukenshop, de dikte van het materiaal is bepalend voor het eindresultaat, ik ken persoonlijk de pan van Welkoop niet maar daar zou ik niet gaan shoppen voor dit soort artikelen, en ja de BBQ specialisten vragen er graag grof geld voor maar nogmaals het is gewoon een gietijzeren jus of stoof pan en je weet wat Webers lijfspreuk is toch , "bij ons is alles duurder want mijn naam staat erop" maar je kan het ook voor een normale prijs kopen
 
Laatst bewerkt:
De Windmill Dutch Ovens van bij Welkoop zijn van een zeer behoorlijke kwaliteit en hoef je beslist niet links te laten liggen.
 
Hoi je weet dat een Dutch oven niet meer is dan de jus of stoof pan van je oma,
Dat is niet helemaal waar, een DO is wel degelijk anders dan een gewone stoofpan.
Wat je met een Stoofpan kan doen kun je ook met een DO, maar niet altijd andersom.
De opstaande rand van de deksel is van origine bedoeld om kooltjes op te leggen.
zodat je onder en boven hitte krijgt, een gewone stoofpan heeft geen hengsel waarmee je hem aan een ketting boven het vuur kunt hangen.
Dus om het niks meer dan een gewone stoofpan te noemen is een beetje kort door de bocht.;)

Ik weet niet of jij de geschiedenis van de DO kent, maar deze pan is met speciale redenen ontworpen om als multifunctionele pan/oven te dienen op en om het kampvuur op de prairies van de USA tijdens de goudkoorts

Maar als je hem alleen als stoofpan op de BBQ wilt gebruiken dan volstaat een gietijzeren stoofpan prima, daar heb je niet specciaal een DO voor nodig
 
Laatst bewerkt:
Als je zonder pootjes kiest kan je hem ook gebruiken op inductie vuur.
Werkt zeer goed, eventueel een stuk bakpapier op de glasplaat leggen zodat je geen krassen maakt.
Ik heb mezelf een goedkoop mobiel inductie vuurtje gekocht in Aldi.
Gebruik ik zeer vaak naast de Q buiten voor saus of iets dergelijks.
 
Laatst bewerkt:
Vanmiddag even gaan kijken bij de welkoop. Ben er nog niet. Wel een zak briketten meegenomen, eens zien of het iets is. De eerste test wordt gerookte kipfilet.
 
Ik heb ze met en zonder pootjes wat wel makkelijk is dat je die met pootje op de deksel van een grotere kan zetten als je alles een beetje warm wil houden je kan ze dan stapelen. Voor mij zijn de pootjes op de Q geen probleem vallen tussen het rooster.
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan