Zo. Gisteren de eerste ribs op een nieuwe Napoleon ketel gelegd, maar het was niet zoals gehoopt.
Nieuwe BBQ is ook even wennen qua afstelling, maar dat ging allemaal best prima.
Diffuser plate er in en op naar een temperatuur van rond de 110 graden. So far so good.
Ik had een mooie st Louis style rib en een hele dikke rib van de slager, omdat ik op het laatste moment weer dacht: misschien moet ik toch wat extra doen voor de zekerheid
Dikbevleesd, maar dan wel heel dik (een rekje van 1,5 kg).
St Louis style rib is natuurlijk ook geen kleintje, dus ik heb echt de tijd genomen: 3 uur roken, bijna 1,5 uur folie en nog een half uurtje opstijven. Één met saus voor papa en één zonder saus voor de kinderen.... ieder zijn voorkeur hè.
Ik merkte na een uurtje in de rook dat ze al droog begonnen te worden, dus de laatste 1,5 uur heb ik er elk kwartier wat appelsap en water over gesprayed.
Aan tafel vervolgens een matig resultaat: prachtige kleur, mooie rookring, super zacht.. maar de buitenkant was veel te droog en de binnenkant was gaar, maar het vet was bijna niet gesmolten. Gewoon niet lekker om in te bijten
een hap gekookt varkensvlees, met een droge kruidenkorst)
Wat had ik anders kunnen doen?
Als ik iberico ribs maak doe ik ze altijd op een iets hogere temperatuur (160-ish), zodat het vet beter smelt... Dus dat lijkt een optie, maar ik weet niet goed waarom ze zo droog waren? Dat heb ik niet eerder gehad.
Iemand nog relevante tips?
Foto is the morning after!
Alvast dank, VK.
Nieuwe BBQ is ook even wennen qua afstelling, maar dat ging allemaal best prima.
Diffuser plate er in en op naar een temperatuur van rond de 110 graden. So far so good.
Ik had een mooie st Louis style rib en een hele dikke rib van de slager, omdat ik op het laatste moment weer dacht: misschien moet ik toch wat extra doen voor de zekerheid

Dikbevleesd, maar dan wel heel dik (een rekje van 1,5 kg).
St Louis style rib is natuurlijk ook geen kleintje, dus ik heb echt de tijd genomen: 3 uur roken, bijna 1,5 uur folie en nog een half uurtje opstijven. Één met saus voor papa en één zonder saus voor de kinderen.... ieder zijn voorkeur hè.
Ik merkte na een uurtje in de rook dat ze al droog begonnen te worden, dus de laatste 1,5 uur heb ik er elk kwartier wat appelsap en water over gesprayed.
Aan tafel vervolgens een matig resultaat: prachtige kleur, mooie rookring, super zacht.. maar de buitenkant was veel te droog en de binnenkant was gaar, maar het vet was bijna niet gesmolten. Gewoon niet lekker om in te bijten

Wat had ik anders kunnen doen?
Als ik iberico ribs maak doe ik ze altijd op een iets hogere temperatuur (160-ish), zodat het vet beter smelt... Dus dat lijkt een optie, maar ik weet niet goed waarom ze zo droog waren? Dat heb ik niet eerder gehad.
Iemand nog relevante tips?
Foto is the morning after!
Alvast dank, VK.