Juicy Lucy
Kooltjesharker
- Berichten
- 103
Sinds nog niet zo lang zit hier een winkel van Beimer in de buurt, en daar hebben ze grote stukken ribeye, entrecote en picanha in de koeling met een "laat mij rijpen" sticker op de verpakking. Nou, uitdaging geaccepteerd dus heb ik een stuk ribeye van 3,5 kg in een tublin zak gehesen en onder in de koelkast op een half rooster van een go anywhere gelegd. Het vacuum trekken van zo'n zak is een absolute ramp, er gaat een aardig repertoire aan scheldwoorden overheen voor je denkt "het zal wel goed zijn zo".
Voor wie het niet weet, Tublin zakken zijn de dry age membraam zakken die verkocht worden door, onder andere, de merken Umai dry en Drya. Oorspronkelijk uitgevonden door het Deense bedrijf Tub-ex en Tublin genaamd. Leve google! Ze maken het mogelijk om in je melk en eieren koelkast vlees te dry agen in plaats van dat je daar een droogkast van 2500 euro voor aan moet schaffen.
Goed, na een paar dagen werd het vlees vuurrood en het vet dieproze.
Na een week ontstond ook een milde, yoghurt en slagerij achtige geur in de koelkast, beetje Danoontje met rosbiefsmaak zeg maar
Vanaf dat moment heb ik de bonk elke week omgekeerd om het drogen gelijkmatiger te laten verlopen.
Nog een week later was die geur en de rode kleur weer weg en rook de koelkast weer naar... gewoon koelkast.
Dit is na 3,5 week rijpen, de korst is uitgehard en heel donker van kleur. Er komt amper geur vanaf maar als je je neus er bij houdt ruikt het een beetje naar rauwe ham, aangenaam. Er zijn geen gekke plekken te zien, afgezien van een paar bruine streepjes van het rooster. Tot zo ver wat het volgens het boekje moet zijn, maar deze ribeye had nog een verrassing in petto....
Na precies een maand heb ik de ribeye geoogst. Het viel me op dat de korst weer wat zachter en lichter van kleur was geworden. Hoe kan dat? Bij het opensnijden van de zak kwam een volle fuet geur mij tegemoet. Blijkbaar heeft Penicilium nalgiovense hier huisgehouden. Een zeer aangename geur trouwens, ik ben gek op fuet.
Er zat amper een korst op het vlees, en die korst was ook een beetje plakkerig, eigenlijk precies zoals op een verse fuet (dus niet die uitgedroogde tentharingen van de Appie) Het vlees is ontzettend mooi en dooraderd.
Vanavond de ga ik de eerste steak uit de pan eten en morgen een van de bbq. Ik heb al een kontje gebakken en de smaak daarvan is een beetje apart, de combinatie van de fuet- en rundsmaak is even wennen. Maar de steaks mogen eerst een paar uur met zout liggen en ik denk dat het geheel dan veel mooier op smaak gaat komen.
Voor wie het niet weet, Tublin zakken zijn de dry age membraam zakken die verkocht worden door, onder andere, de merken Umai dry en Drya. Oorspronkelijk uitgevonden door het Deense bedrijf Tub-ex en Tublin genaamd. Leve google! Ze maken het mogelijk om in je melk en eieren koelkast vlees te dry agen in plaats van dat je daar een droogkast van 2500 euro voor aan moet schaffen.
Goed, na een paar dagen werd het vlees vuurrood en het vet dieproze.
Na een week ontstond ook een milde, yoghurt en slagerij achtige geur in de koelkast, beetje Danoontje met rosbiefsmaak zeg maar
Vanaf dat moment heb ik de bonk elke week omgekeerd om het drogen gelijkmatiger te laten verlopen.
Nog een week later was die geur en de rode kleur weer weg en rook de koelkast weer naar... gewoon koelkast.
Dit is na 3,5 week rijpen, de korst is uitgehard en heel donker van kleur. Er komt amper geur vanaf maar als je je neus er bij houdt ruikt het een beetje naar rauwe ham, aangenaam. Er zijn geen gekke plekken te zien, afgezien van een paar bruine streepjes van het rooster. Tot zo ver wat het volgens het boekje moet zijn, maar deze ribeye had nog een verrassing in petto....
Na precies een maand heb ik de ribeye geoogst. Het viel me op dat de korst weer wat zachter en lichter van kleur was geworden. Hoe kan dat? Bij het opensnijden van de zak kwam een volle fuet geur mij tegemoet. Blijkbaar heeft Penicilium nalgiovense hier huisgehouden. Een zeer aangename geur trouwens, ik ben gek op fuet.
Er zat amper een korst op het vlees, en die korst was ook een beetje plakkerig, eigenlijk precies zoals op een verse fuet (dus niet die uitgedroogde tentharingen van de Appie) Het vlees is ontzettend mooi en dooraderd.
Vanavond de ga ik de eerste steak uit de pan eten en morgen een van de bbq. Ik heb al een kontje gebakken en de smaak daarvan is een beetje apart, de combinatie van de fuet- en rundsmaak is even wennen. Maar de steaks mogen eerst een paar uur met zout liggen en ik denk dat het geheel dan veel mooier op smaak gaat komen.